På kvelden 25. januar i fjor så moren at datteren hadde med seg telefonen sin i sengen sin.

- Jeg så på datteren min at det var noe hun ville fortelle meg, men samtidig var hun tilbakeholden. Til slutt tok jeg fra henne telefonen, fordi jeg syntes jeg så et bilde på telefonen som jeg ikke likte, sier moren til Adresseavisen.

Og det stemte. Da foreldrene til jenta gikk gjennom telefonen i fellesskap, så de at hun hadde sendt og mottatt nakenbilder via chattetjenesten Kik messenger. Jenta hadde chattet med en Cecilie Larsen med brukernavnet «Ceciliepus 2003». Det var også mye grov seksualisert prat i chatten.

LES OGSÅ (Pluss): - Lurte unge jenter til å sende nakenbilder

Gikk til politiet – saken begynte å rulle

- Det var en skikkelig vekker. Et skikkelig sjokk. Jeg skjønte med en gang at dette var noe vi måtte gå til politiet med. Datteren min trodde hun snakket med en jente, men jeg mistenkte at det var en mann, sier moren, hvorpå faren legger til:

- Måten dette var skrevet på og bruken av ord, gjorde at vi relaterte chattingen til en voksen, sier faren som legger til at familien har vært opptatt av nettvett.

Dagen etter dro moren til politiet i Trondheim og anmeldte saken. Politiet tok dette på alvor, og sendte raskt en henvendelse til Kik for å finne ut hvem som var personen bak brukernavnet «Ceciliepus 2003». De fikk en IP-adresse, som politiet via Telenor klarte å spore. «Ceciliepus 2003» viste seg å være en 48 år gammel mann fra Trondheim.

Fire dager etter henvendelsen fra kvinnen ble mannen pågrepet på jobb. Denne uken sitter han på tiltalebenken i Sør-Trøndelag tingrett, blant annet tiltalt for å ha lurt elleve jenter til å sende seg seksualiserte bilder via nett.

LES OGSÅ (Pluss): - Mann (48) utga seg for å være jenta Cecilie på nettet

Ble skremt

De to foreldrene til tenåringen følger nå rettssaken sammen med moren til en annen jente, som også er offer for 48-åringens chatteaktiviteter. Alle opplevde døtrene sine som litt hemmelighetsfulle før saken kom for en dag. Jentene gikk mye med mobilen og drev og låste seg inne på badet.

- Da datteren min fikk vite at det var en mann hun hadde chattet med, ble hun tydelig skremt, sier moren til tenåringen.

Begge mødrene mener at jentene deres er preget av det de har opplevd. De opplever dem som henholdsvis skeptisk og mer sjenert enn før.

- Dere som har opplevd dette, har dere noen råd til andre foreldre?

- Vær litt mer observant på hva barna driver med. Se gjennom telefonen til barna. Se etter alt, egentlig, sier de tre foreldrene.

- Flaut

48-åringen har erkjent straffskyld for å ha lurt jentene til å sende seg lettkledde bilder. I Sør-Trøndelag tingrett på onsdag ba aktor Unni Sandøy tiltalte forklare retten om bakgrunnen for chattingen han drev med på iPhonen sin.

- Den gangen hadde jeg sikkert en tanke rundt det, men i dag – når jeg ser tilbake – så blir jeg satt ut. Det grovt prat med relativt unge jenter, som jeg i dag ikke kan kjenne meg igjen i. Det er flaut at jeg har sittet og gjort dette, sa mannen.

- De bildene som du har oppfordret jentene til å sende, de er jo relativt grove. Det er bilder av underlivet til elleve- og tolvåringer. Gjorde du dette for å oppnå seksuell tilfredsstillelse? spurte statsadvokaten.

- Nei. Disse bildene rullet i en chat, og ble verken lagret eller publisert, sa tiltalte.

Kunne ikke forklare

48-åringen kunne ikke gi noen god forklaring på hvorfor han kalte seg «Ceciliepus 2003» da han chattet med jentene på Kik messenger.

- Var det for å gi signal om at du var jente på elleve år, ville aktor vite.

- Det ligger i navnet at det er snakk om en jente, og det er indikasjon på et årstall, men igjen – jeg kan ikke si hvorfor, sa mannen.

- Det du har gjort, er noe vi foreldre er livredde for skal skje med ungene våre, og som det er mye mediefokus rundt, sa Sandøy.

- Ja, jeg har sett at det har vært mye fokus på det i media, svarte tiltalte.

- Men du kan ikke gi en nærmere forståelse på hvorfor du gjorde det?

- Nei, og det eneste det har gitt meg, er at jeg sitter her i dag. Jeg hadde ingen gevinst av å opptre på den måten jeg gjorde, sa mannen.

De alvorligste forholdene 48-åringen er tiltalt for i straffesaken, dreier seg om seksuell omgang med to barn – den yngste var åtte år da dette skjedde. Dette nekter han straffskyld for.

«Ceciliepus 2003»: Slik presenterte den tiltalte 48-åringen seg på chattetjenesten Kik. Han kalte seg Cecilie Larsen med brukernavnet «Ceciliepus 2003». Dette er telefonen til den av de fornærmede jentene. Foto: POLITIET
- Flau: Klienten (48) til advokat Kolbjørn Lium er flau over chattevirksomheten han bedrev i 2014 og 2015, sa han i retten. Han har erkjent å ha lurt unge jenter til å kle av seg og sende ham bilder via chattetjeneste Kik. Sigrun Dybvad er bistandsadvokaten til jentene han lurte på denne måten. Foto: Pål E. Solberg