- Når det skjer alvorlige hendelser som dette i barnehage eller skole, skal det meldes til Miljøenheten. Det er vår oppgave å føre tilsyn med at barnas helse og sikkerhet blir ivaretatt, sier Bente Løvlie Høier, sjefingeniør i Miljøenheten i Trondheim kommune.

Det var tilfeldig at Miljøenheten ble kjent med hendelsen i Kystad gård barnehagen. Det førte til at Miljøenheten i nylig bad om en redegjørelse fra den private barnehagens ledelse:

- Vi ber med dette om en skriftlig redegjørelse fra barnehagens ledelse på hva som skjedde, hvilke rutiner som var gjeldende for situasjonen, eventuelle brudd på rutiner og hvordan barnehagen har håndtert hendelsen i ettertid for å sikre at dette ikke skjer igjen, skrev kommunen i en mail til barnehagen.

Stakk av

Nå har barnehagen sendt en redegjørelse. Her går det frem at det var under en tur til det faste turstedet i Kystadskogen i mai i fjor de to barna forsvant. En avdeling med 16 barn i femårsalderen og tre voksne deltok på turen.

Underveis forsvant to av barna. Da de ansatte ble oppmerksom på at to barn manglet, kunne de ikke fastslå hvor lenge barna hadde vært borte.

Mens en av de ansatte samlet resten av barnegruppa, begynte de to andre å lete i nærområdet. Samtidig ble det tatt kontakt med lederen av barnehagen for å få hjelp. Etter ti minutters leting, ringte far til en av de forsvunnede barna. Han kunne fortelle at bestemor til et av barna hadde kommet over dem ved en restaurant på Dalgård, rundt en kilometer unna barnehagen.

Ifølge redegjørelsen hadde barna blitt enige om at de skulle gå hjem til den ene for å se på en gassballong. De skal ha tatt av seg refleksvestene for ikke å bli oppdaget, og de hadde gått samme vei som de brukte til og fra barnehagen. Trolig var de borte i 25 minutter før de ble oppdaget.

Skal meldes

Etter at et barn gikk gjennom Theisendammen under en barnehagetur, sendte Miljøenheten for to år siden ut ett brev til skoler og barnehager hvor de presiserte at alvorlige hendelser skal rapporteres til miljøsjefen.

- Når slike episoder skjer, kan det være et tegn på at barnas sikkerhet ikke er ivaretatt. Derfor er det viktig at dette blir varslet, slik at vi kan vurdere om hendelsen burde vært forhindret, hvordan de har agert i situasjonen og hvordan de har agert i ettertid. Vi ser også på hvordan de har informert andre foreldre, og om de har endret sine rutiner som følge av hendelsen, sier Løvlie Høier.

Etter hendelsen ved Kystad gård barnehage har Miljøenheten konkludert med at det ikke er behov for tilsyn.

- Vi vurderer at barnehagen hadde rutiner som i utgangspunktet var gode nok, og vi ser at de nå har skjerpet disse rutinene. I tillegg er dette en hendelse som ligger noe tilbake i tid, sier Løvlie Høier som aksepterer lederens beklagelse over at hendelsen ikke ble varslet til Miljøenheten.

- Det har vært flere tilfeller hvor barn har forsvunnet fra barnehager de siste årene. Har barnehageforeldre grunn til å være bekymret?

- Nei, det tror jeg ikke. Men enkelte barn er frihetssøkende, og det kan være en utfordring, spesielt når barnehagen går utenfor gjerdet. Det er viktig at de ansatte foretar en risikovurdering, både med tanke på hvor mange voksne som skal være med, og hvor de skal gå. Grunnen til at ikke flere barn forsvinner, er at ansatte er våkne. Men noen ganger svikter det, sier Løvlie Høier.

Adresseavisen har tidligere fått innsyn i de mest alvorlige avvikene i barnehagene i Trondheim. Her kan du lese om når sikkerheten sviktet.

- Alvorlig hendelse

Daglig leder i Kystad gård barnehage, Liv K. Uhlin-Hansen, sier at de ser alvorlig på hendelsen og at de beklager at dette skjedde. Hun sier at de har gode rutiner når de drar på tur med barna, men at det i dette tilfellet tok for lang tid mellom hver gang barna ble telt.

- Dette er slikt som selvfølgelig ikke skal skje. Dette viser hvor viktig det er at vi har gode rutiner og at vi som jobber her, er oppmerksom og 100 prosent til stede hele tiden. Vi skal ha kontroll på barna hele tiden, og de skal telles minimum hvert 15. minutt. Vi er nå i ferd med å utarbeide et system på telefon, slik at det skal bli enklere å krysse av når barna telles, sier Uhlin-Hansen.

Hun sier at de jevnlig gjennomgår sine rutiner, og at disse henger synlig i barnehagen. I tillegg tar de alltid en risikovurdering før de drar på tur med barna.

- Du får en støkk når noe slikt skjer, derfor har vi mye fokus på å unngå at det skjer igjen. Alle foreldre skal føle seg trygge når de leverer fra seg sine barn i barnehagen, sier hun.

Skal telles: Ansatte i Kystad gård barnehage har klare rutiner å forholde seg til både når barna er inne, når de er ute, og når de er på tur. Foto: Frank Lervik