«Vet ikke, har ikke bestemt meg, sammenslåing med Stjørdal eller fortsette alene». En knøttliten og svært uvitenskapelig undersøkelse tyder på at folkemeningen i Frosta er delt. Spørsmålet om kommunesammenslåing er absolutt ikke avgjort på forhånd.

På kafébordet er meningene delte og ender med 2–1 i Stjørdals favør. Bonden vet ikke og helsearbeideren lurer på om hun skal stemme med hjertet eller hodet.

Fredag skrev ordførerne i de to kommunene under intensjonsavtalen som du kan lese her.

Ventende ordfører

Frostaordfører Trine Haug (Sp) venter. Hun venter på å få avgjort spørsmålet om kommunesammenslåing og endelig bruke tid på å drive kommunen igjen. Hun venter også sitt første barn og håper barnet ikke kommer før terminen 26. juni. Da får hun være med på kommunestyremøtet 21. juni der det endelige vedtaket om kommunesammenslåing skal gjøres.

Med sine 30 år er hun den yngste ordføreren i Frosta. Hun er den første kvinnen som er ordfører og hun kan bli den siste ordføreren i kommunen som har vært uendret fra de første formannskapslovene fra 1837.

Mot sammeslåing

- Men jeg håper absolutt ikke at jeg blir den siste ordføreren. Jeg har trua på at frostingene klarer å stå alene fortsatt.

Trine Haug har forhandlet med Levanger, Verdal og Stjørdal om sammenslåing, men håper og tror at Frosta fortsetter som selvstendig kommune. Hun mener kommunen heller bør samarbeide med andre for å få til alle tjenestene som kommunen trenger.

- Lokaldemokratiet blir svekket. Dersom vi blir en del av en annen kommune, må vi overlate mange beslutninger til andre. I dag har kommunestyret i Frosta 17 medlemmer. I en ny kommune får vi kanskje tre-fire medlemmer fra Frosta. Vi kommer til å miste arbeidsplasser i den kommunale administrasjonen, og når det forsvinner en arbeidsplass i kommunen, må vi regne med at en hel familie flytter.

Både for og mot

Grønnsakbonden Tor Henrik Viken sitter i traktoren og er fullt opptatt med å så gulrøtter. Midt i våronna er det så travelt at han ikke har tatt seg tid til å sette seg grundig inn i spørsmålet om kommunesammenslåing.

- Jeg har et veldig delt syn. Det er gode argumenter på begge sider, sier han.

- Men det er slik et hastverk. Hvorfor har de det så travelt med å avgjøre noe som er så viktig? Jeg er i tvil om hva jeg skal stemme. Det blir et tynt grunnlag å avgjøre kommunesammenslåing på dersom mange er i tvil slik som jeg.

Gulrøtter, salat, tidligpoteter og slaktekylling er levebrødet til Viken. Både han og kona er fulltidsbønder og sysselsetter polske arbeidsfolk for å få salatplantene i jorda. Med tre barn på fem, åtte og ti år er de også storforbrukere av kommunale tjenester. Tor Henrik Viken har bestemt seg for å stemme, og han skal bruke helga til å finne ut hva han skal mene.

Større fagmiljø

- Fordelene med Stjørdal er større fagmiljø for eksempel innen helse. Det er bra for å gjøre jobben ordentlig. Det negative med kommunesammenslåing er at Frosta blir en utkant i kommunen.

Tidligere i vår forhandlet Frosta også med Levanger og Verdal, men nå er Stjørdal eneste alternativet. Viken slår fast at han har et langt tettere forhold til Stjørdal enn Levanger. Han gikk på videregående skole der, og sammen med to andre grønnsakbønder på Frosta leier han jord i Stjørdal for å dyrke gulrøtter. Men han syns likevel det er dumt at folk i Frosta ikke får lov til å velge mellom flere.

- Mange er skuffet over at Levanger ikke lenger er aktuell.

Hjertet eller hodet

Hilde S. Valberg jobber i et bofellesskap i psykiatrien og er på butikken for å kjøpe maling. Hun skal stemme, men er usikker på hva.

- Spørsmålet er om jeg skal følge hodet eller hjertet.

- Og hva sier hodet?

- Stjørdal.

- Og hjertet?

- Frosta er hjertet mitt. Nå skal jeg bruke helga til å slå disse to sammen og finne ut hva som er rett å stemme.

- Du mener altså at det er mest fornuftig for Frosta å slå seg sammen med Stjørdal?

- Ja. Det er behov for å styrke fagmiljøene, for eksempel i mitt eget fagområde, psykiatrien. Det handler om faglig utvikling, penger og drift. Jeg tror vi blir for små alene. Sammenslåing vil uansett tvinge seg fram i løpet av noen år, sier Hilde S. Valberg som tror at Meråker, Selbu og Tydal også blir med i storkommunen om kort tid.

- Dersom vi sier ja nå, blir vi med fra starten i den nye kommunen og blir en viktig brikke.

Men hjertet og følelsene sier henne altså at Frosta bør fortsette som egen kommune.

- Det er den fineste bygda i Nord-Trøndelag. Vi har friheten til å gjøre hva vi vil. Vi bor på bygda og har kort vei til flyplass og en stor by.

2-1 til Stjørdal

På kafeen sitter tre pensjonister og løser verdensproblemer. To av tre går for sammenslåing med Stjørdal

- Det avgjørende er ikke hvor rådhuset er, men om vi får de tjenestene vi trenger, sier Håkon Lein. Einar Johnsen er enig. De skal stemme for sammenslåing med Stjørdal.

Eiendomsskatten er ett argument for kommunesammenslåing. De mener eiendomsskatten kommer til å stige dersom Frosta blir stående alene. I Stjørdal er det ikke eiendomsskatt.

Øyvind Vik derimot råder alle til å stemme mot kommunesammenslåing.

- Når det ikke ble Levanger, må vi stå alene, sier han. Stjørdal og Frosta har ikke felles grense og den nye kommunen får i tilfelle en del av Levanger midt inni kommunen.

Alle tre mener at Frosta har problemer med å tiltrekke seg fagfolk.

- Kompetansen forsvinner fordi folk får bedre betalt andre steder.

Sier nei: Ordfører Trine Haug (Sp) vil beholde Frosta som egen kommune. Foto: Richard Sagen, Richard Sagen +47 95198665
2-1 for Stjørdal: Øyvind Vik (t.v), Einar Johnsen og Håkon Lein er uenige om Frosta bør slå seg sammen eller ikke. Foto: Richard Sagen, Richard Sagen +47 95198665
Skal bruke helga: Hilde S. Valberg lurer på om hun skal følge hjertet eller hodet. Foto: Richard Sagen, Richard Sagen +47 95198665
Vet ikke: Grønsakbonde Tor Henrik Viken mener det er gode argumenter både for og mot sammenslåing. Foto: Richard Sagen