Men verken Ottervik eller de øvrige partiene ser noen grunn til å endre regelverket, etter gruppeledermøtet mandag formiddag.

- At Rune Olsø bryter gjeldende regelverk betyr ikke at vi trenger et nytt regelverk. Det vil være urimelig å gjøre denne spesielle saken om til en sak om hele bystyret. For dette handler om Olsøs handlemåte, ikke bystyrets, konstaterer Høyres kommunalråd, Ingrid Skjøtskift.

- Forelå inhabilitet

Ordfører Rita Ottervik opplyser at gruppelederne er enige om at hovedregelen er at alle som har vært styremedlemmer i et selskap ikke automatisk er inhabile. Men at dette er en skjønnsmessig sak, og at det i Rune Olsøs tilfelle forelå inhabilitet - fordi han hadde egne økonomiske interesser og fordi han hadde hatt styreverv knyttet til kinoen fram til nylig.

- Ja, jeg ble egentlig overrasket over hvor tydelige advokatvurderingene var. Men det er først og fremst det med potensiell økonomisk gevinst som gjør utslaget her.

- At advokatene er så tydelig på at det som skjedde var feil og vedtaket var ugyldig, svekker det tilliten til kontrollkomiteen?

- Det kan gjøre det. Men nå vedtar kontrollkomiteen selskapskontroll av Trondheim kino og gjenoppretter tilliten.

- Rune Olsø er altså valgbar til kontrollkomiteen. Men er det lurt av Ap at han fortsetter der etter dette?

- Dette er kontrollkomiteens bord. Som bystyrets leder forholder meg til lov og regelverk og vil ikke kommentere enkeltrepresentanter. Det får du høre med Aps gruppeleder Geir Waage om.

- Ingen grunn til å slutte

Gruppeleder Geir Waage sier at Rune Olsø for all fremtid vil være mer tydelig.

- Med tanke på at han ikke i god tid på forhånd hadde gitt beskjed om egne økonomiske interesser, og at dette heller ikke ble protokollført, vil du gi råd om at han ikke lenger fortsetter i kontrollkomiteen?

- Det er ingen grunn til at Rune Olsø skal gå ut av komiteen. Mitt klare inntrykk er at Rune Olsø vil komme til å varsle om alle interesser i fremtiden.

- Har dette svekket tilliten til kommunens kontrollorgan?

- Både kontrollkomiteen og Rune Olsø kan lære av den situasjonen som oppsto og forbedre rutinene sine. Kontrollkomiteen var veldig klar over Olsøs verv, uten at det ble tatt opp.

- Setter oss alle i et dårlig lys

Høyres Ingrid Skjøtskift sier at Rune Olsø må få hjelp av Ap til å ordne opp.

- Ordføreren må forstå at dette setter politikerne i et dårlig lys. Det er uakseptabelt at Rune Olsø har hatt personlige økonomiske interesser relatert til kinoen, uten å opplyse om det.

- Og hva mener du han og Ap bør gjøre?

- Konklusjonen må han dra selv. Det som står på spill er omdømmet til politikere og kontrollkomiteen spesielt, framholder Skjøtskift.

- Vil ha en annen komite

Rune Olsø har fått spørsmål om han er enig med advokatenes vurderinger som sier han skulle sagt fra i god tid på forhånd om sine økonomiske interesser, om det at han ikke gjorde det er egnet til å svekke tilliten til politikere generelt og kontrollkomiteen spesielt - og om han kommer til å fortsette i kontrollkomiteen.

Rune Olsø svarer på mail at det er flere bystyremedlemmer som har fulgt bystyrets praksis «..noe en ekstern juridisk vurdering har kritisert, og at jeg derfor har meldt meg inhabil i saken, med tilbakevirkende kraft». Han sier videre at til tross for at et enstemmig bystyre valgte han til vervet, har han aldri lagt skjul på at han ønsket seg en annen komite enn kontrollkomiteen.

- Om jeg får innvilget ønsket mitt om en annen komite, vil jeg selvsagt sette pris på det, fordi mitt sterke politiske engasjement handler om næringsutvikling, bedre skoler og tryggere eldreomsorg, ikke om å føre kontroll, skriver han.

På oppfølgingsspørsmål om han nå har bedt om en annen komite, svarer han at det er vel kjent at han gjentatte ganger har bedt om det, også før denne saken kom opp. Gruppeleder Geir Waage (Ap) sier Olsø lenge vært klar på at han har ønsket å sitte i en annen komite enn kontroll.

- Nå er det imidlertid slik at fordeling av posisjoner er en kabal som skal gå opp med 28 representanter og da er det dessverre en del som ikke kan få førstevalget sitt oppfylt, skriver Waage i en sms til Adresseavisen.

Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) mener det som står på spill er tillit til politikere generelt og kontrollkomiteen spesielt. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen