48-åringen tok betenkningstid etter at dommen var avsagt i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag ettermiddag. Straffen var i tråd med aktor Unni Sandøys påstand under straffesaken.

- Retten kan ikke se at det foreligger formildende omstendigheter, sa tingrettsdommer Anne Marie Selvaag da hun leste fra dommen.

LES OGSÅ (Pluss): - Lurte unge jenter til å sende nakenbilder

Overnattet

De to alvorligste forholdene mannen dømmes for, dreier seg om seksuell omgang og seksuell handling med to barn under 14 år. Overgrepene mot den yngste jenta (9) skal ha skjedd i en kommune i Sør-Trøndelag i 2014. 48-åringen hadde en ikkefamiliær relasjon til den fornærmede. I januar 2015 fortalte jenta til moren sin at 48-åringen hadde befølt henne. Moren gikk da til politiet og anmeldte ham.

Mannen nektet straffskyld for å ha begått overgrep mot jenta i retten. Sør-Trøndelag tingrett mener imidlertid at en rekke forhold underbygger at det jenta fortalte i dommeravhør, er sant. Dommerne legger blant annet vekt på at jenta har gitt en «konsistent og nøktern» beskrivelse av det hun ble utsatt for.

Trondhjemmeren dømmes også for å ha forgrepet seg på niesen sin tre ganger i løpet av tre år tidlig på 2000-tallet. Den fornærmede, som nå er voksen, var under 14 år da dette skjedde. Niesen var det første vitnet som forklarte seg for Sør-Trøndelag tingrett under straffesaken.

Overfor dommerne fortalte hun at onkelen hadde forgrepet seg på henne under et familiearrangement i forbindelse med jul- eller nyttårsfeiring. De to andre overgrepene skjedde hjemme hos 48-åringen - blant annet i forbindelse med en overnatting, sa hun.

48-åringen nektet også for å ha begått disse overgrepene i retten.

- Grove tillitsbrudd

- Hva tenker du om NN (navnet på tiltalte journ.anm.) i dag, spurte bistandsadvokat Gunhild Oftedal sin klient under hennes forklaring.

- Ingenting. Jeg håper han tar den straffen han skal ha, sa den fornærmede.

Retten mener overgrepene representerer grove tillitsbrudd mot to barn som 48-åringen møtte jevnlig sammen med familiene sine. «Overgrepene var krenkende og ydmykende og ble begått mot barn som skulle beskyttes. I stedet ble de utnyttet av en mann som er henholdsvis 25 og 39 år eldre enn dem», heter i dommen i forbindelse straffutmålingen.

48-åringen dømmes også til å betale de to fornærmede 100 000 kroner hver i oppreisningserstatning.

En mor varslet politiet

Totalt var 17 fornærmede nevnt i tiltalen mot mannen, de fleste knyttet til mannens aktivitet på chattetjenestene Kik messenger og Momio. Han dømmes for blant annet for å ha forledet 11 barn under 16 år til å sende bilder av seg selv lettkledd eller naken samt for å ha utvist seksuelt krenkende adferd overfor 13 jenter.

Mannen kalte seg «Ceciliepus 2003» da han chattet med jentene. Det var en oppmerksom mor som gjorde politiet klar over 48-åringens chatteaktivitet. På kvelden 25. januar i fjor så moren at datteren hadde med seg telefonen sin i sengen sin.

- Jeg så på datteren min at det var noe hun ville fortelle meg, men samtidig var hun tilbakeholden. Til slutt tok jeg fra henne telefonen, fordi jeg syntes jeg så et bilde på telefonen som jeg ikke likte, sa moren til Adresseavisen i forbindelse med straffesaken.

Og det stemte. Da foreldrene til jenta gikk gjennom telefonen i fellesskap så de at hun hadde sendt og mottatt nakenbilder via chattetjenesten Kik messenger. Jenta hadde chattet med en Cecilie Larsen med brukernavnet «Ceciliepus 2003». Dagen etter dro moren til politiet i Trondheim og anmeldte saken.

- Alvorlig trussel mot barn

Mannen erkjente straffskyld for alle disse forholdene i retten, men hadde ingen forklaring på hvorfor han gjorde det.

Sør-Trøndelag tingrett beskriver mannens aktivitet på nett som «grove krenkelser av unge jenter», og mener at voksnes utnyttelse av barn og unge via internett representerer en alvorlig trussel for barn.

«I sin kontakt med barna utnyttet NN (navnet på tiltalte journ.anm.) den gryende nysgjerrigheten et barn naturlig har i forhold til sin utvikling mot den voksnes verden. Forholdet får imidlertid en særlig alvorlig karakter når gjennom NN kommunikasjonen forsøker å normalisere er relasjon som ikke skal være til stede mellom en voksen mann og et barn», heter det i dommen som videre beskriver overtredelsen som «planmessig og viljefast gjennomført» av 48-åringen. Mannen er dømt til å betale 15 000 kroner i oppreisningserstatning til elleve av jentene han chattet med.

Trondhjemmeren dømmes også for besittelse av 5000 overgrepsbilder og 681 overgrepsfilmer av barn.