Banen kan frakte 3000–3500 personer i timen, ifølge eiendomsselskapet.

- Vi mener et byintegrert campus er best for NTNU og for byutviklingen. En slik løsning vil være mest attraktiv, miljøvennlig og gunstigst samfunnsøkonomisk. Gondolbanen vil knytte universitetet sammen og samtidig bli en attraksjon for byen, sier Svein Erik Nordbotten, administrerende direktør i E.C. Dahls Eiendom. Han trekker sammenligninger til Barcelona der en gondolbane går fra havneområdet og over byen.

Reitan vant med Hjerteplanen

Sveve over byen

Selskapet ser for seg bygging av en digert universitetsbygg på Leüthenhaven. Bygget skal samtidig være endestasjon på den tiltenkte gondolbanen som har fått navnet IQ-banen. Banen skal gå fra toppen av Høyskolebakken, over Høyskoleparken, via et stoppested i sykehusområdet og krysse Nidelven vest for Elgeseter bru. E.C. Dahls Eiendom har gjort mer enn å leke med tanken. Selskapet Taubaneteknikk har vurdert prosjektet.

- Teknisk er ikke dette noe problem, men jeg ser for meg at NTNU kan tilføre noe ekstra for å gjøre det enda mer interessant. Økonomisk ser det også greit ut, sier Nordbotten. Han vil ikke være presis på kostnadene, men det vil bli i hundremillionersklassen.

Bli – eller forlate Kalvskinnet?

Det Reitan-eide selskapet E.C. Dahls Eiendom fremmet Odd Reitans «Hjerteplan» der man så for seg en campusutvikling på Kalvskinnet. Siden den gang er Hist, som har et tyngdepunkt på Kalvskinnet, blitt fusjonert med NTNU. Det vurderes nå om Kalvskinnet på lengre sikt skal fraflyttes når man legger ned på Dragvoll og samler NTNU ved Gløshaugen. (Vitenskapsmuseet skal uansett beholdes).

E. C. Dahls Eiendom har eiendommer på Kalvskinnet og leier ut arealer til NTNU.

- Er det i NTNUs eller deres egne interesse at dere engasjerer dere i lokaliseringen og kommer med gondolideen?

- Et byintegrert universitet er både i byens og NTNUs interesse. Studentene ønsker også satsing på Kalvskinnet, og handelsstanden ønsker det. Når studenter søker seg til NTNU, er det like mye Trondheim de ønsker seg til. Å bygge ut universitetet sørover mot Lerkendal gir ingen tilleggsgevinster. Det er nå muligheten er her til å gjøre et viktig grep for NTNU og byen. E.C. Dahls Eiendom eier ikke mer i området enn vi har leiekontrakter på. Det er kommunen og NTNU selv som har tomtearealene.

Med hjerte for Midtbyen og Trondheim (kronikk)

Skal bestemme lokalisering

NTNU skal snart komme med sin anbefaling til Kunnskapsdepartementet om hvordan universitetet skal samles. Skal man utvikle tilstedeværelsen på Kalvskinnet, eller forlate bydelen og satse på en konsentrert samling i området Gløshaugen, Øya og Elgeseter? Et tredje alternativ er å forlenge aksen Øya-Gløshaugen-Elgeseter sørover i retning Lerkendal og Sorgenfri.

Tenk stort og ta nasjonalt ansvar (Kronikk)

Foto: Carl-Erik Eriksson/Illustrasjon: Mette Rognli