– Da jeg så filmen, følte jeg at dette skal jeg gjøre. Jeg ville hjelpe insektene, sier Lotta Vik (9) i tredjeklasse ved Berg skole.

Sammen med andreklassingene Elise Steigedal (7 1/2) og Ludvik Agerlie Stalheim (7) og rundt 80 andre medelever har hun sett «Biefilmen» og flere dokumentarer om insektenes situasjon i Norge og verden i dag. De er klar over konsekvensene dersom vi ikke greier å stoppe insektsdøden som brer om seg på verdensbasis. Denne våren har hun gått praktisk til verks for å hjelpe insektene ved å bygge insekthotell i SFO-tiden. I de små kassene kledd med hønsenetting tilbyr elevene egnede fasiliteter for bier, humler, biller, marihøner og andre småkryp.

- En nøkkelfaktor for biene er å ha både mat og hus i nærheten av hverandre, så de slipper å bruke energi på å reise langt, fortalte nylig ekspert Frode Ødegaard til Ukadressa.

– Spennende i barnas verden

– Det handler mye om miljø, klimaendringer, CO₂-emisjoner nå. Jeg tenker det er bra at barna er bevisst på disse problemene. For i fremtiden er det de som har makt og skal bestemme. Jeg håper at de husker at må hjelpe jorda. Dette er en konkret gjenstand som kan hjelpe insektene som strever nå. Dessuten opplever de mestring med å bygge den, sier Julio Morales Can (43).

Han er lærling ved Berg skolefritid og initiativtager til prosjektet. Han utdanner seg til barne- og ungdomsarbeider, men er utdannet biolog fra hjemlandet Guatemala. Der jobbet han som kurator ved det nasjonale herbariet ved Universidad de San Carlos de Guatemala. Oppgaven var å samle og identifisere plantearter. Nå gleder han seg over å kunne kombinere naturvitenskap og arbeid med barn, og det ønsker han også å gjøre i fremtiden.

– Det er veldig spennende å gå inn i barnas verden, mitt prosjekt er å sette sammen naturforskning og arbeid med barn, sier han.

En økning i verdens matproduksjon blir vanskeligere hvis vi ikke steller bedre med biene, fortalte forskere i Adresseavisen i februar i år.

Norske hobbyer

Morales Con fant kjærligheten i trondheimsjenta Johanne og kom til Norge i 2010 etter at de hadde bodd i Guatemala noen år. Sammen har de to jenter Clara (9) og Eva (6). Familien bor på Tiller i Trondheim.

– Det er dessverre mye kriminalitet og vold i Guatemala, det er ikke et bra miljø for barn å vokse opp i, forklarer han.

Han sier han savner blomstene fra hjemlandet, og musikken. Han spiller selv flere instrumenter, og kunne tenkt seg å spille sammen med noen. Men heldigvis har han funnet seg til rette med urnorske hobbyer som skigåing, skøyter og fjellturer. Og han verdsetter demokratiet i Norge.

–Det fungerer her, det er dialog og man kan gjøre avtaler. Det liker jeg veldig godt.

«Tidligere har jeg irritert meg over små insekt som surrer og stikker. Men det var før», skrev Adresseavisens politiske redaktør Tone Sofie Aglen i fjor.

– Ikke oppbevaring

Inger Margrethe Moa er SFO-leder ved Berg skolefritid og strålende fornøyd med biologens initiativ.

– Vi ønsker å fylle SFO-tiden med mening og ekthet. Vi vil gi ungene genuine opplevelser. Derfor lar vi dem gjøre og oppleve ting selv. Istedenfor å ta dem med på teater, lager vi teater selv, og istedenfor å se en film om insekthotell så kan de heller få bygge sitt eget. Så lenge du har personale som er interessert, kan du legge til rette for at de får gjøre det de er gode til. Julio er en mester på dette, sier Moa. Etter 18 år ved Berg skole tar hun nå fatt på ny jobb som SFO-leder ved Jakobsli skole.

Hun forteller at SFO-personalet har fått mye ros fra entusiastiske foreldre.

– Det er fantastisk når det har sånn klangbunn hos foreldregruppa. De setter stor pris på prosjektet og flere drøyer i hentesituasjonen hvis bygging står på planen. Da blir de igjen og bygger sammen med barna sine, forteller Moa.

Hun er utdannet barnevernspedagog men har bestandig syntes at barns fritid og SFO er en spennende arena for å gi barna genuine opplevelser – om det er å smake oliven for første gang, eller å klatre til topps i klatreveggen eller å bygge sitt eget insekthotell.

– Det handler om å gi unger ordentlige ting. SFO skal ikke være en oppbevaringsplass, ungene skal glede seg til å gå på SFO på lik linje som de gleder seg til kule ting på skolen.

– Du redder faktisk verden

Tilbake til snekkertrioen som er i ferd med å ferdigstille insekthotellene sine:

– Hvorfor er det så viktig å gjøre dette?

– For at vi ikke skal dø ut. Fordi hvis insektene dør da før naturen og dyrene, og da dør også vi til slutt, sier Ludvik.

– Biene ordner honning og sånt, det er sunt for oss, sier Elise.

– Vi får nye venner – humlene er vennene våre. Det som er bra med det, er at du redder verden. Eller ikke verden da, men du redder deg selv kan du si, sier Lotta.

– Men du redder faktisk verden, sier Ludvik.

– Ja det er sant, sier Lotta.

– Det er ganske sterkt det da?

– Mm.

Julio Morales Can har grunn utdannelse som biolog, men ble med i menn-i-barne hage prosjektet til Trondheim kommune for noen år siden. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Inger Margrethe Moa Foto: privat