Mari Johnsen (85) reiste med Hurtigruta for 30. gang forrige uke. Denne gangen gikk turen til Bergen. Foto: Bård Sande

– Du må nå ta deg en tur du og nå da. Ser du hvor vakkert det er! sier hun.

Johnsen skuer utover Trondheimsfjorden og Munkholmen. Hun har akkurat gått om bord på MS «Nordnorge», klar for sin 30. hurtigrutetur. Hun forteller mer om fascinasjonen for båtreisene:

– Jeg blir aldri lei av den fantastiske naturen langs kysten vår. Og når du kommer om bord her får du en følelse av at du har god tid. Det er ikke noe jeg skal gjøre, før jeg kommer hjem på søndagen, sier hun og ler godt.

Av de 80 som er tilbudt sesongjobb om bord i Hurtigruten, kommer ti fra Britannia Hotel, skrev vi tidligere i vår.

Barnebarn i Bergen

I tillegg til å se på naturen koser hun seg mat og soler seg på dekk, hvis været er fint. Hun sier hun føler seg hjemme her, og har reist med alle båtene unntatt den eldste som fortsatt er i drift, MS «Lofoten» fra 1964.

Hun mønstret på MS «Nordnorge» torsdag morgen og nådde Bergen på ettermiddagen fredag. Der ble hun til klokken 22.30, og fikk møtt de to barnebarna som studerer i Bergen, før hun satte seg på båten tilbake mot Trondheim. Søndag var hun vel hjemme på Jakobsli igjen. Hun trives med den lange reisen og de korte oppholdene. Og hun sier heller ikke noe på billettprisen.

– Før brukte jeg å være med på sightseeing-opplegg, og jeg føler meg kjent i Bergen. Nå bruker jeg å treffe barnebarna der, sier hun.

Hun har fått med seg debatten om oppussingen av hurtigruteskipene MS «Polarlys» og MS «Kong Harald». Mange hurtigruteentusiaster har reagert på det nye interiøret. Selv har hun ikke vært ombord, men tar debatten med stor ro.

– Det er pinnestoler, stålamper og matter der, men det blir sikkert bra det også, sier hun diplomatisk.

- Denne stilen Hurtigruten har valgt å bruke var kanskje moderne på 60-tallet, men er i dag verken praktisk eller pent. Det verste er gyngestolene, de passer rett og slett ikke inn. Og de er veldig upraktiske å bruke på et skip. Generelt er vi som var tilhengere av den maritime Hurtigrute-trenden veldig skuffet over det nye utseende, sa Johan Arntsen til Nordlys. Han er administrator for Facebook-siden til Hurtigrutas venner.

Første gang i 1959

Hun kom fra hjembygda Selbu til Trondheim i 1953. I byen tok hun sykepleierutdanning og jobbet mange år som sykepleier. Første gangen hun dro var i 1959. Turen gikk til Kirkenes sammen med en kusine.

– Vi bodde i byen her og kom på at vi skulle ta en tur. Vi dro som turister, og det var ikke særlig vanlig den gangen, forteller hun.

De reiste med gamle MS «Finnmarken» som nå er museumsbåt i Stokmarknes. Den gangen gikk de opp på Nordkapp-platået fra Honningsvåg, til fots, rett opp. Men siden har hun holdt seg til behagelig busstransport opp til Nordkapp. Fra 60-tallet til først på 90-tallet, da de nye båtene kom, hadde hun et langt opphold i reisingen. Men etter det har hun reist mye. Hun er definitivt en Hurtigrute-veteran, men er beskjeden på egne vegne.

– Det er mange som har reist mye med Hurtigruta, det er klart. Jeg har ingen bevis på at jeg har reist så mange ganger, men jeg har telt turene selv, sier Johnsen.

Hun har fortsatt et stykke igjen til Jan Arild Hagen fra Ålesund. I oktober i fjor rundet han 1000 reiser med Hurtigruten, og Sunnmørsposten var en av mediene som skrev om bragden.  Hos rederiet setter de stor pris på gjengangerne, eller «repeaters» som det heter der.

– Dette er gjester vi setter stor pris på. Vi har gått langs norskekysten i snart 125 år nå, og veldig mange har et sterkt forhold til Hurtigruta, det er en stor styrke for oss, sier pressekontakt Stein Lillebo i Hurtigruten.

Anbefales

For Johnsens del har det blitt flere langturer til Kirkenes og Bergen, men hun har også snudd i Harstad og Lofoten og tatt litt kortere turer til Brønnøysund og Kristiansund. Som oftest har hun reist sammen med familie eller venner, men hun trives også alene.

– Da gjør jeg akkurat som jeg vil, smiler hun.

– Og til slutt må du skrive at jeg anbefaler alle å ta en tur med Hurtigruta langs norskekysten. Det er en helt unik opplevelse!

MS «Nordnorge» i Trondheim torsdag formiddag. Foto: Bård Sande
Mari Johnsen på soldekket på MS «Nordnorge». Foto: Bård Sande