Regjeringsadvokaten anker saken til Frostating lagmannsrett, men anker ikke kjennelsen som gir studenten rett til å fortsette studiene. Dermed kan studenten unngå å miste enda mer tid - hvis han får medhold i lagmannsretten.

- Vi mener tingretten ikke har tatt nok hensyn til helsefaglige og psykologfaglige vurderinger. Hensynet til sårbare grupper, fremtidige pasienter, er ikke tatt nok hensyn til, sier advokat Arne Johan Dahl hos Regjeringsadvokaten.

- Mener staten at studenten utgjør en fare for pasienter?

- Det skal jeg ikke uttale meg om.

- Tingretten tolket loven slik at det skal være en høy terskel for å kunne stenge noen ute, bør det ikke være det?

- Vi mener retten opererer med en for høy terskel, sier advokat Arne Johan Dahl.

NTNU bøtelegges for dårlig informasjonssikkerhet (PLUSS)

NTNU-nederlag i tingretten

Både NTNU og den nasjonale nemnda for klagesaker mente studenten er uskikket til å bli psykolog. Sør-Trøndelag tingrett kom imidlertid til at det ikke var rettslig grunnlag for utestengelse på grunn av uskikkethet. Tingretten mente at Felles klagenemnd hadde lagt uriktige faktiske forhold til grunn for vedtaket. Noe av oppførselen hadde blitt tolket i studentens disfavør, sa retten, og var kritisk til saksbehandlingen.

- Utgjør ingen fare

Tingretten understreket at den ikke tok stilling til om studenten ville bli en god psykolog, eller om vedkommende burde bli psykolog i det hele tatt. Terskelen for utestengelse skal ligge høyt. Etter loven er det ikke nok grunnlag for en så dramatisk reaksjon, sa tingretten, og så ingen grunn til at personen ville utgjøre noen fare for pasienter.

Kan stenge ute noen

Universitetsloven åpner for at utdanningsinstitusjoner i noen fag kan vurdere om en student er skikket til å utøve sitt fremtidige yrke. På grunn av sårbarheten til pasientene gjelder dette både legestudenter og psykologistudenter.

Skikkethetsnemnda ved NTNU laget en rapport som tegnet et bilde av en psykologistudent som fungerte dårlig sosialt. Vedkommende var vanskelig å forholde seg til for de ansatte og hadde fremsatt feilaktige påstander om brudd på taushetsplikten, het det blant annet i begrunnelsen.

Berit Kjeldstad, prorektor for utdanning ved NTNU, vil ikke gi noen kommentar på anken før endelig dom i saken.

Datatilsynet har bøtelagt NTNU for dårlig informasjonssikkerhet i behandlingen av utestengelssaken. En ansatt sendte ved en feil ut en mail til samtlige studenter på kullet om at en av dem, identifisert med initialer, var under vurdering om skikkethet.