Striden mellom kommunen og Trøndelag Folkemuseum på Sverresborg om bruken av den populære Dyrborgskogen når nye høyder.

Konflikten har vart i flere måneder, og tirsdag ba Geirmund Lykke (KrF) at bygningsrådet ble oppdatert om status for behandling av museets planer. Dette svaret fra rådmannen faller museumsdirektør Torunn Herje tungt for hjertet.

LES BAKGRUNN: Museet vil stenge snarveien

Museet har en dårlig sak

«I går ettermiddag (mandag, journ.anm.) mottok rådmannen et nytt brev der museet ser at utarbeidelse av en ny reguleringsplan kan være formålstjenlig, men ber kommunen om å utarbeide planen. Rådmannen kan ikke, slik saken står, se at det vil være hensiktsmessig at Trondheim kommune som planmyndighet skal bistå en privat stiftelse i å utarbeide en reguleringsplan for et areal de disponerer, men som også er tilgjengelig for allmennheten».

Vedtaket fra desember – Dyrborgskogen skal være et friområde for allmennheten, og at det ikke aksepteres utvidelse av museets inngjerdede område – ligger dermed fast.

Lykke er mer fornøyd med svaret, enn av museets opptreden i saken.

- Jeg er svært overrasket over at et museum som hovedsakelig får sine tilskudd over offentlige budsjetter og er underlagt MiST (Museene i Sør-Trøndelag), der Trondheim kommune er stor eier, velger å gå så offensivt ut mot tinglyste heftelser på sin eiendom og et enstemmig formannskapsvedtak. Det er også overraskende at de ser seg tjent med å trosse motstanden i lokalmiljøet og det sterke engasjementet fra Åsveien skoles elevråd og vedtak i Ungdommens bystyre, sier Geirmund Lykke.

Han mener museet har en dårlig sak, og bør bruke sine tilskudd til å løse andre oppgaver.

Flere tiltak

Herje derimot mener det ikke er noen tvil om at museet eier området, og ikke bare disponerer som det fremstilles i svarbrevet. I den nylig reviderte søknaden til kommunen ble en skisse på et mulig scenario lagt frem.

- Vi er i en prosess, og ønsker en konstruktiv dialog med kommunen. Planene er ikke fasttømret. Utgangspunktet er at museets behov må dekkes, men at vi så langt det er mulig vil gjøre fornuftige tilpasninger, sier hun.

Og peker blant annet på følgende:

Cirka 2/3-deler av Dyrborgskogen bevares som i dag.

Opprettholde eksisterende sti som skolevei. Gjennom to elektroniske porter, i det nye gjerdet, på hver side av området kan elever slippes igjennom på avtalte tidspunkt morgen og ettermiddag.

For ikke-elever foreslås det at den eksisterende stien fra Sverresborg Allé forlenges langs nygjerdet og bindes med eksisterende stinett i skogen.

Det foreslås å begrense museumsarealet mot øst for å ivareta naboers interesser. Ingen eiendommer sperres adgang direkte til skogen.

- Jeg oppfatter ikke rådmannens utsagn som absolutt og endelig. Uttalelsen har åpninger. For oss er det naturlig å diskutere dette nærmere, og vi har derfor bedt om et møte så snart som mulig, sier Herje.

- Ikke privat

Hun er klar på at gjeldende reguleringsplan gjelder, fordi området allerede er regulert til museumsformål.

- Det er kommunen som meget tydelig krever en ny reguleringsplan for at vi skal kunne ta i bruk området, ikke museet. Vi mener det ikke er riktig å bruke knappe offentlige midler på å kjøre en reguleringsprosess som er svært kostbar. Museet har ikke kompetanse, og vi må leie inn dyre konsulenter, sier hun.

Herje spør også om det er riktig å behandle museet som en privat stiftelse.

- Ingen private har interesser i Sverresborg. Vi driver en offentlig virksomhet for offentlige midler, sier hun.

Trangt

- Hva skjer med jubileumsåret og arrangement hvis dere ikke får utvidet?

- Innen 1. september må vi ha klart svar hvis vi skal rekke å få den nye avdelingen på plass til 6. februar. Vi får også besøk av tusentalls elever i løpet av vinteren og våren i forbindelse med jubileet. Men klarer vi det ikke til den store dagen, vil vi fortsatt jobbe hardt for å ta vare på den samiske kulturen og formidle dette på en respektfull måte, sier Herje.

I tillegg til samisk avdeling planlegges det ifølge Herje en mer sammensatt utmarksavdeling med blant annet seterbuer som tidligere sto i skogen.

- Vi har ikke mer plass inne på området. Så enkelt er det, sier Herje.

Omdiskutert område. Den gule linja viser eiendommen til Sverresborg. Den røde viser snarveien, og den blå linjen er der hvor museet håper å utvide sitt området. Foto: Grafikk Adresseavisen
Torunn Herje, direktør Sverresborg museum. Foto: Morten Antonsen