Det var stappfullt i møterommet i Kvik-huset ved Stadion på Øya under allmøtet om planene for nye Trondheim Spektrum torsdag kveld.

Da planene for den nye Trondheim Spektrum ble presentert for bygningsrådet i Trondheim 31. mai, viste det seg at den nye A-hallen blir 28 meter høy – rundt 16 meter høyere enn de eksisterende hallene.

Hallen skal romme 8000 tilskuere, og stå klar til Trondheim skal arrangere prøve-EM i håndball i 2019. Året etter skal det spilles EM-kamper både for kvinner og menn i den nye hallen.

Foreslo andre steder

Eirik Lien og de øvrige initiativtakerne i Øya velforening vil ha omkamp om plasseringen av hallen, og under møtet ble både Sorgenfri-tomta, Øvre Rotvoll og Nyhavna trukket frem som alternative løsninger.

- Vårt utgangspunkt er at Trondheim har behov for en stor hall, blant annet til håndballkamper, konserter og andre arrangementer. Problemet er at den er feil plassert, sa Lien i innledningen til møtet, og siterte avtroppende byantikvar Gunnar Houen på at «dimensjonene på den nye hallen er uhyrlige».

Ledelsen i Trondheim Spektrum har utarbeidet nye skisser de mener gir et mer realistisk bilde av prosjektet.

Flere omtalte forslaget som «Dora 3», og sammenlignet det med de tyske ubåtbunkerne på Nyhavna. Initiativtakerne trakk frem både konsekvensene for natur og miljø på Øya, problemene knyttet til økt trafikk, støybelastning og sikkerhet som argumenter mot storhallen.

Krimforfatter Fredrik Skagen og jazzmusiker Bjørn Alterhaug var blant beboerne som var kritiske til planene.

Ville ha Brattøra

Den eneste politikeren til stede på møtet var kommunalråd Jon Gunnes fra Venstre, som påpekte at vedtaket om å bygge ny hall på Nidarø allerede hadde blitt tatt for to år siden. Spørsmålet nå er bare dimensjonene på hallen, påpekte Gunnes.

Gunnes sier til Adresseavisen at beboerne burde ha engasjert seg tidligere, da Venstre blant annet foreslo å bygge ny storbyhall på Brattøra.

- Jeg tror nok de er for sent ute, dessverre. De burde nok engasjert seg da vi var veldig engasjert for to år siden. Hvis vi hadde fått litt drahjelp da, så tror jeg faktisk det kunne sett annerledes ut, men det fikk vi ikke, sier Gunnes, som medgir at de kanskje ikke var flinke nok til å involvere Øya-beboerne.

Gunnes sier at han ikke vet om han vil si ja eller nei til planene slik de foreligger nå, med en byggehøyde på 28 meter.

- Det er derfor jeg er her. Jeg ønsker å være ute å lytte, og ikke minst høre hvilke innvendinger de har, særlig mot høyden. For til syvende og sist tror jeg det er det de kan gjøre noe med, sier han.

Transportproblemer

Eirik Lien går ikke med på at beboerne er for sent ut når de nå foreslår å legge hallen et annet sted.

- Nei, jeg mener vi ikke er for sent ute. Det vil ikke ta noe lengre tid å bygge en ny hall et annet sted, enn å rive den gamle hallen og bygge opp en ny her. Tenk på alle transportproblemene det vil gi, opp og ned den gamle Klostergata med byggematerialer, sier han.

Lien sier at de ikke vil godta en reduksjon av høyden, og peker på at mange av problemene vil bestå.

- Det er uansett feil å bygge den her. Klostergata vil ikke bli større, selv om man bygger en større hall, sier han.

Kritisk: Forfatter Fredrik Skagen var blant de fremmøtte på allmøtet. Foto: RICHARD SAGEN
Politiker: Venstre-topp Jon Gunnes påpekte at vedtaket om å bygge ny hall på Øya var gjort allerede for to år siden. Foto: RICHARD SAGEN
Initiativ: Eirik Lien i Øya velforening var blant initiativtakerne til møtet, der i underkant av 90 personer møtte opp. Foto: RICHARD SAGEN