- Vi vil oppheve alle eventuelle tvangsvedtak etter stortingsvalget i 2017, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Det er Adresseavisen, Aftenposten og Bergens Tidende som har bestilt undersøkelsen, som ble utført av Respons Analyse i tidsrommet 6.–8. juni. Det er foretatt 1002 telefonintervjuer og resultatene er vektet i forhold til kjønns- og alderssammensetningen i befolkningen.

Les kommentaren: Tvang eller sulteforing? Valget er ditt

Vil oppheve tvangsvedtak

Hele 53 prosent av dem som bor i Trøndelag og nordover mener resultatene fra folkeavstemningene uansett bør følges, mens 51 prosent av dem som bor på Sør–og Vestlandet mener det samme. Minst motstand mot tvang er det på Østlandet hvor 46 prosent ikke vil at kommuner skal slås sammen med tvang etter folket har sagt nei.

- Vi mener dette er en gedigen sentraliseringsreform. Regjeringen har truet med tvang, men jeg kan ikke i min villeste fantasi tro at de gjør det. Hvis det skjer vil vi som sagt oppheve alle slike vedtak etter neste valg, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Les også: Tvang venter rundt neste sving for kommunene

Les også: Sandberg mener lav deltakelse gjør sammenslåing lettere

- Solid maktovergrep

Nei-general og Ap-ordfører Bjørn Iversen i Verdal kan vanskelig se for seg at Verdal og Levanger blir slått sammen ved hjelp tvang

- Det er helt uaktuelt. Vi hadde godt over 50 prosent fremmøte og over 70 prosent stemte nei. Det sier seg selv at bruk av tvang vil bli oppfattet som et solid maktovergrep.

Iversen sier likevel det finnes noen eksempler på inneklemte kommuner i Norge hvor det er hensiktsmessig å overstyre folkeviljen.

- Vi har hatt folkeavstemninger hvor under 20 prosent deltar og det for eksempel er rundt 50 prosent mot. Det finnes eksempler, men de er unntakene. Det kan jeg til nød forstå. Men i det store og hele skal folkets råd følges. Det er befolkningen som bestemmer. Alt annet blir små unntak som må vurdere nøye før man overprøver folkets vilje.

- Hva med din egen kommune?

-Vi har en god regional løsning. Det finnes ingen argumenter mot at en kommune på 15 000 innbyggere kan gå videre selv.

Les også: Sp varsler omkamp på hver eneste tvangssammenslåing

Sta kommuner kan blokkere

Men det er også mange som mener det bør være opp til Stortinget å bestemme kommunekartet i Norge. Over en fjerdedel av velgerne mener Stortinget bør kunne slå sammen kommuner uavhengig av resultatet av folkeavstemningene. Ytterligere 19 prosent mener Stortinget bør kunne slå sammen kommuner i tilfeller der én kommune blokkerer for sammenslåing av to eller flere andre kommuner.

Ifølge undersøkelsen er det spesielt velgere i mindre kommuner som mener Stortinget må respektere resultatene fra folkeavstemningene. I kommuner med færre enn 10 000 innbyggere er 58 prosent av den oppfatningen. I kommuner med flere enn 50.000 innbyggere er kun 43 prosent av den oppfatningen, mens til sammen 49 prosent mener Stortinget bør kunne slå sammen uavhengig av resultat eller hvis kun en kommune blokkerer for sammenslåing.

Flest Høyre-velgere aksepterer tvang

Og ingen bør bli overrasket når man ser på hvilke politiske partier de største motstandere av tvang tilhører. 74 prosent av Senterpartiets velgere mener resultatet fra folkeavstemningene uansett bør følges, mens 58 prosent i partiet Rødt og 51 prosent i Arbeiderpartiet mener det samme.

Flest Høyrevelgere mener man må kunne slå sammen kommuner uavhengig av resultatet. Her svarer nesten fire av ti velgere ja til tvang, mens 33 prosent av Fremskrittspartiets velgere mener det samme. Bare en av ti Sp-velgere mener det er greit å bruke tvang.

Les også: Levanger sa ja - Verdal sa nei

- Basert på frivillighet

Det er fylkesmennene som har det overordnede ansvaret for å koordinere kommunereformen. Kommunaldirektør Hans Brattås hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag sier det bare er i unntakstilfeller at det kan bli aktuelt å overprøve kommunestyrevedtak.

- Vi bruker ikke begrepene tvang og tvangssammenslåing. Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har en klar holdning om at dette skal være basert frivillighetsprinsippet. Det ligger i vårt oppdrag fra regjering og storting.

Brattås understreker at de forholder seg til vedtakene i kommunestyrene.

- Kommunene skal ferdigbehandle kommunereformen innen 1. juli. Etter det starter vi oppsummeringsjobben før vi gir vår tilråding. I unntakstilfeller så har Stortinget gitt åpning for at hvis en av fire kommuner ligger inneklemt i forhold til samlet løsning kan det tilrådes at kommunestyrets vedtak blir overprøvd. Men slik situasjonen i Nord-Trøndelag er ser det ikke ut til å bli en aktuell problemstilling.

Mens Sp sentralt er kommunereformens argeste motstander, gikk partiledelsen lokalt i Verdal fremst i kampen for en sammenslåing. - Vi vil oppheve alle tvangsvedtak etter stortingsvalget i 2017, sier han. Foto: Junge, Heiko, Adresseavisen
Mens Sp sentralt er kommunereformens argeste motstander, gikk partiledelsen lokalt i Verdal fremst i kampen for en sammenslåing. - Vi vil oppheve alle tvangsvedtak etter stortingsvalget i 2017, sier han. Foto: Aas, Erlend, Adresseavisen
Trygve Slagsvold Vedum sier Sp vil oppheve alle tvangsvedtak etter stortingsvalget i 2017. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Ordfører Bjørn Iversen i Verdal slapp jubelen løs da resultatet etter folkeavstemningen var klart. - Dette var større enn alt anet jeg har opplevd som politiker, sier han. Foto: Leif Arne Holme