Forsvarssjefen har i sitt fagmilitære råd til regjeringen og Stortinget foreslått å flytte flere skoleutdanninger til Værnes. Hvor mange av disse rådene regjeringen velger å følge, får vi vite fredag

Forsvarssjefen foreslår at Heimevernet oppretter en felles rekruttskole med Luftforsvaret på Værnes for å dekke utdanningsbehovet.

Heimevernets skole- og kompetansesenter på Dombås flyttes til Værnes. Det samme gjelder for Heimevernets UB-utdanning (utskrevet befalskurs), som flyttes fra Porsanger.

KNM Harald Haarfagre på Madla vurderes lagt ned og rekruttutdanningen overføres til Haakonsvern for Sjøforsvaret og Værnes for Luftforsvaret.

Befalsskolen og teknisk utdanning ved Kjevik flyttes til Værnes for å danne et skolesenter sammen med Luftforsvarets flytaktiske skole, Seleksjonssenteret og Baseforsvarstaktisk skole.

Kan bli utsatt

Men nå skriver VG at hva som skal skje med Hæren og Heimevernet, kan bli skjøvet ut i tid. Hva slags hærstyrker Norge skal ha i fremtiden, hvor de skal stasjoneres og hva slags våpensystemer de skal ha, kan bli avgjort på et senere tidspunkt.

I april meldte Dagens Næringsliv at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide foreslår å kutte over 1500 stillinger og legge ni militærbaser. Statsråden velger å skjerme hovedsatsinger som anskaffelse av 52 F-35 jagerfly, nye ubåter og nye maritime overvåkingsfly.

Fredag får vi svaret. Presseoffiser Rune Haarstad ved Værnes Garnison sier de er like spente som alle andre på hva Langtidsplanen for forsvarssektoren inneholder. Haarstad sier imidlertid at Værnes har god plass til å huse en rekke nye aktiviteter.

- Vi har forlegningskapasitet til 1000 personer, slik det var da Værnes var på topp. Men trolig må det bygges nye kontor- og undervisningslokaler. Hangarer kan eventuelt brukes til lagerformål, påpeker han.

Hovedkvarter for HV-12

Værnes Garnison er hovedkvarter for HV-12, som har det territoriale ansvaret for regionen. Værnes huser i dag også deler av Forsvarets logistikkorganisasjon, Forsvarsbygg, en avdeling av det nye cyberforsvaret og personell- og vernepliktssenteret for Trøndelag. Alle sesjoner i Trøndelag foregår på Værnes. Rundt 100 personer er ansatt ved garnisonen.

Fra før er det vedtatt at Forsvarets lager på Lade og siste rest av Forsvarsbygg i den tidligere militærleiren på Persaunet skal flyttes til Værnes. Til sammen dreier det seg om cirka 50 stillinger.

Varaordfører Ole H. Sandvik (H) i Stjørdal kommune har jobbet tett med Forsvarssjefens fagmilitære råd og langtidsplanen for forsvarssektoren.

Det er den tidligere offiseren som har skrevet høringssvarene til både Stjørdal kommune og Trøndelagsrådet.

Kan slå positivt ut

- Forsvarssjefen kom med en serie gode råd som berører Værnes Garnison og som vi slutter oss til. Nå ser jeg frem til fredag. Vi har fått signaler på at dette vil slå positivt ut for oss, sier Sandvik

Varaordføreren er likevel nøktern i sin optimisme.

- Det vi helst ikke vil se er at man går for en relokalisering her hos oss ved Værnes Garnison, men unnlater å følge dette opp med nødvendige budsjettmidler. Da får vi en situasjon som vil trekke i langdrag, og som vi mest av alt må unngå, sier Sandvik.

Sandvik vil overfor Adresseavisen ikke spekulere i hvor langt regjeringen går i å følge rådene fra forsvarssjefen i å legge om skolestrukturen i Heimevernet og Luftforsvaret.

- Rådene er gitt med ulike forutsetninger og premisser. En nedleggelse av rekruttskolen på Madla og en overføring av luft-rekruttene tilbake til Værnes har andre forutsetninger enn de andre institusjonene, sier Sandvik.

Ørland kan få mer

Også for Ørland hovedflystasjon kan Langtidsplanen for forsvarssektoren føre til endringer. Presseoffiser Sigurd Tonning-Olsen sier de ikke har noen kommentar til lekkasjene i pressen. – Vi vil vente til planene er lagt frem på fredag før vi kan uttale oss, sier Tonning-Olsen.

Lekkasjer fra Langtidsplanen går ut på at å legge ned flyteknisk servicesenter ved Kjeller. Men om det eventuelt blir flyttet til Ørland er langt fra sikkert.

Forsvaret ønsker å erstatte de gamle Orion-flyene med nye overvåkingsfly av typen Boeing P-8 Poseidon. De er i likhet med Orion-flyene på Andøya maritime patruljerings- og antiubåtfly. Andøya skal være foreslått nedlagt. Virksomheten skal flyttes til Evenes. De nye flyene kan i stedet bli stasjonert på Ørland.

Høsten 2017 lander de første av de 52 nye F-35 kampflyene på Ørland. De skal erstatte dagens F-16. NATO har en fremskutt base for sine strategiske overvåkingsfly av typen E-3A AWACS, som operer fra Ørland. Ut fra hovedflystasjonen operer også Sea King redningshelikopter.

Vil koste 175 milliarder

I Langtidsplanen angis hovedlinjene, forsvarspolitiske mål, oppgaver, ambisjonsnivå og økonomiske rammer 20 år frem i tid. Den forrige ble lagt frem i 2012. I fjor la forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen frem sin fagmilitære anbefaling til langtidsplanen. Hans råd vil koste 175 milliarder kroner ekstra fra 2015 til 2034, en årlig opptrapping på tre milliarder ekstra fra 2017, til 11,5 milliarder mer i 2020.

Dette mener han må til dersom Norge skal ha selvstendig evne til å håndtere et væpnet angrep mot landet i en begrenset periode. Selv med dette alternativet vil 15 baser og avdelinger bli nedlagt. Dersom politikerne ikke øker dagens bevilgningsnivå reelt, men nøyer seg med å videreføre det, vil ytterligere sju baser legges ned. Forsvarets langtidsplan skal vedtas av Stortinget neste år.

Plass til mer: Presseoffiser Rune Haarstad ved Værnes Garnison sier at Værnes har god plass til å huse en rekke nye aktiviteter. Det er forlegningskapasitet til 1000 personer, slik det var da Værnes var på topp. Men trolig må det bygges nye kontor- og undervisningslokaler. Foto: Frank Lervik
Venter spent: Ved Ørland hovedflystasjon venter man spent på om Langtidsplanen for forsvarssektoren vil foreslå at enda flere aktiviteter legges til kampflybasen. Foto: Gorm Kallestad