- Fantastisk, sier Malvik-innbygger Annelie Nystrøm.

- Bare tull, sier Levanger-ordfører Robert Svarva (Ap)

- Vitner om lite respekt, sier Malvik-ordfører Ingrid Aune (Ap)

Helt på tampen av kommunereformen har stjørdalsordfører Ivar Vigdenes fått med seg kommunestyret på et nytt framstøt for kommunesammenslåing. Det er snaut 14 dager igjen til fristen regjeringen har gitt kommunene. 1. juli skal alle kommuner ha bestemt seg for om de vil slå seg sammen og med hvem.

- Vi sier det samme som vi har sagt hele tiden. Vi er positive til å slå oss sammen om det er et faktisk og reelt ønske fra nabokommuner, men da må det ønsket være der, sier Vigdenes etter kommunestyremøtet fredag.

Ønsker Frosta

Under møtet lanserte Vigdenes en modell for hva som ville være den mest optimale kommunestrukturen i regionen. Den består, i tillegg til Stjørdal, av Selbu, Tydal, Meråker, Frosta, deler av Malvik og deler av Levanger, skriver MalvikBladet.

- Forslaget er basert på at områdene er en felles bo- og arbeidsmarkedsregion. Vi anerkjenner at det i denne omgang ikke omgang ikke foreligger et slikt ønske fra Selbu, Tydal og Meråker, men vi vil i hele denne perioden være positive til å ha samtaler med dem om de skulle ombestemme seg.

Under kommunestyremøtet ble det også vedtatt at Stjørdal fremdeles ønsker å slå seg sammen med Frosta.

- De skal ta stilling til spørsmålet 21. juni. Det er også tatt et innbyggerinitiativ i Åsen, men det forutsetter at Frosta er positive til sammenslåingen.

- Tull og taktikkeri

- Dette er bare tull, sier ordfører Robert Svarva (Ap) i Levanger.

- Ivar Vigdenes må ha tatt for mye Möllers tran. Det er merkelig at noen ønsker å gjøre andre kommuner mindre, sier han og minner om at Levanger tidlig i prosessen med kommunereformen spurte Stjørdal om det var aktuelt å slå de to kommunene.

- Da fikk vi nei, og beskjed om at det var helt uaktuelt for Stjørdal å slå seg sammen nordover, sier Svarva.

Stjørdal er interessert i å overta Åsen fra Levanger. Der satser Levanger stort både med bygging av omsorgssenter og med planer om idrettshall. Ingenting tyder på at Svarva gir fra seg Åsen uten kamp.

- Dette er taktikkeri fra Vigdenes. Stjørdal ønsker å få kommunestyret i Frosta til å gå mot folkemeningen som kom fram i folkeavstemningen i mai, og få Frosta til å gå inn for sammenslåing med Selbu, Tydal og Meråker. Frosta har kommunestyremøte neste uke, sier Robert Svarva i Levanger.

LES OGSÅ: Levanger sa ja – Verdal sa nei

Malvikinnbygger er veldig glad

Men i Malvik er Annelie Nystrøm veldig glad for at Vigdenes i Stjørdal kommer med dette forslaget.

- Helt fantastisk at han foreslår at Hommelvik og Sveberg blir slått sammen med Stjørdal, sier Nystrøm som i mai samlet inn langt over 500 underskrifter for å få til en folkeavstemning og sammenslåing enten med Stjørdal eller Trondheim eller dele kommunen. Kommunestyret sa senest 23. mai nei til folkeavstemning og sto på vedtaket om å fortsette som selvstendig kommune.

- Det er klokt at noen endelig tar initiativ til deling av Malvik. Når Stjørdal ønsker seg Hommelvik og Sveberg, blir det så lite igjen av Malvik at det er naturlig at resten av kommunen, Vikhammer og Saksvik ender i Trondheim, sier Nystrøm.

- Det er flott at initiativet kommer fra en nabokommune når ingen i Malvik tar initiativ til samtaler om sammenslåing, sier hun.

Malvikordfører liker det ikke

Ordføreren i Malvik, derimot, liker absolutt ikke forslaget. Ingrid Aune (Ap) sier det slik:

- Jeg registrerer at ordføreren i Stjørdal prøver å forsyne seg av næringsarealet i Malvik. Det vitner om lite respekt for motstanden i Malvik mot deling, sier hun og slår fast at det er størst motstand mot deling i næringslivet. I kommunens innbyggerundersøkelse var 73,3 prosent av næringslivet motstandere av sammenslåing.

- Nå har kommunepolitikerne brukt masse tid og krefter i lang tid på kommunereformen, så kommer han med dette utspillet rett for fristen.

Utsikert over Værnes: Ordfører Ivar Vigdenes (Sp) i Stjørdal har ikke gitt opp kampen om en storkommune rundt Værnes. Her sammen med frostaordførfer Trine Haug da de skrev under avtalen som frostingene stemte mot. Foto: Morten Antonsen
Ordfører Robert Svarva (Ap) Levanger Foto: STEINAR FUGELSøy
Annelie Nystrøm møtte i Malvik kommunestyre og overleverte over 500 underskrifter for folkeavstemning om sammenslåing og deling av kommune. Kommunestyret ville ikke ha folkeavstemning. Foto: jens petter søraa
Ordfører Ingrid Aune (Ap), Malvik Foto: jens petter søraa