Nå er han glad for at ordfører og rådmannskollegiet på Nordmøre, Orkide, går for å utrede en overgang for Nordmøre til Trøndelag. Det skjer trolig på onsdag.

- Så langt, og dette gjelder spesielt for Kristiansund kommunes side, så har man vært altfor passive i regiondebatten på Nordmøre. Her har man fått ballen lagt på straffemerket fra fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag, uten at noen så langt har tatt sjansen på å skyte. Man velger i stedet en veldig forsiktig tilnærming til hele prosessen, sier den tidligere styrelederen i Sparebank1 Nordvest i Kristiansund og eiendomsutvikleren, Knut Steinar Olsen, til Adresseavisen.

Nye Trondheims len

I februar i fjor gikk et bredt utvalg næringslivsledere på Nordmøre ut med at Nordmøre snarest måtte utrede hvilken region man skulle tilhøre i framtida. Forretningsmannen og Amfi-gründeren Lars Løseth ville samle alle elleve kommunene på Nordmøre til en - og ha Trondheim som regionhovedstad.

Sammen med flere næringslivstopper på Nordmøre ville Løseth i praksis gjenopprette Trondheims len. Men først ville han og en rekke nordmørske næringslivsledere at en sammenslåing mellom Nordmøre og Trøndelag måtte utredes snarlig, men det har skjedd fint lite.

- Norge er i forandring. Fylkene forsvinner. Regionreformen gir oss et nytt norgeskart. Da kan ikke svaret være at Møre og Romsdal ikke blir berørt av dette, men bare fortsette som før. Alternativet om alenegang for dagens Møre og Romsdal må drøftes grundig. Er vi tjent med at et fylke som fra før har problemer med å nå opp i de nasjonale prioriteringene, skal bli relativt sett enda mindre, klemt mellom regioner bygd rundt sterke byer som Trondheim og Bergen? spør Olsen, før han legger til: - Av alle alternativer, er det minst sannsynlige at Møre og Romsdal består eksakt som i dag. Grensene vil trolig flyttes både i nord og sør. Vi kan bli en del av en region Midt-Norge eller region Vestlandet.

- Mangler identitetsbærere

Olsen mener at Møre og Romsdal fylke så langt ikke har kommet med noen konstruktive forslag som impliserer årsaker til at hele Nordmøre skal forbli innenfor dagens fylke.

- Fylket har innsett at de mangler identitetsbærere på Nordmøre. Her er det så godt som ingen som forsvarer eksistensen til Møre og Romsdal fylke, muligens sett bort fra noen nåværende og tidligere fylkespolitikere. Dette har klar sammenheng med mangel på fylkeskommunal aktivitet i regionen, mener Olsen. Han mener at Nordmøre og byregion Kristiansund må nå ta ansvaret for sin egen skjebne.

- Sitter vi på baken og venter, så vil andre bestemme Nordmøres skjebne - nok en gang, sier Olsen. Han oppfordrer ordførere og rådmenn på Nordmøre om å finne ut hvor Nordmøres innbyggere og næringsliv har mest å hente i framtida.

- Den utredningen kan ikke overlates til Møre og Romsdal fylkeskommune. Fylkeskommunen er den eneste instansen som er virkelig inhabil her i fylket i regionsdebatten, og de har så langt vist at i denne saken er de verken foroverlent eller fordomsfrie, mener Olsen.

Krever utredning nå: - Det er Nordmøre som må utrede hvilken region den skal tilhøre i framtida. Den utredningen må startes så snart som mulig, sier eiendomsutvikler Knut Steinar Olsen. Foto: Terje Visnes, -