Kathryn Jane Hjelsvold kommer fra Croydon i Sør-London, bor i Malvik og jobber for Trondheimssolistene. Via post har hun allerede stemt ja til å forbli i EU.

- Storbritannia kan ikke stå alene. Vi er øyfolk, selvstendige og selvforsynte, og mener vi gjør ting på den rette måten. Det kan være fint, men også negativt. Kanskje er den eldre generasjon fortsatt litt preget av tiden da Storbritannia var stort. Blant de unge er holdningen til EU langt mer positiv.

Hjelsvold har fulgt debatten i hjemlandet med stigende uro.

- Jeg er sjokkert. Har aldri hørt en så aggressiv og krigersk tone mellom britiske politikere. Jeg skjønner ikke helt hvor den kommer fra. Budskapet om EU har tydeligvis ikke nådd frem, folk forstår ikke fordelene.

- Statsminister Erna Solberg frykter mer nasjonalisme i Europa hvis Storbritannia bryter ut?

- Alt som destabiliserer kan nøre opp under innadvendt tenkning. Siden 2. verdenskrig har vi forsøkt å hindre en slik tankegang. Hvis det blir et brudd, vil det være et stort tilbakeskritt både for Storbritannia og EU. Det vil påvirke alt, også for dem innenfor EU. Jeg tror mange kommer til å måtte flytte fra Storbritannia, og at mange briter må flytte hjem. Alt som ødelegger bruene vi har bygd, er farlig. Når vi ikke er del av det samme fellesskapet, forstår vi ikke hverandre så godt lenger, og er ikke så opptatt av felles fordeler. Jeg tror ikke det skjer over natta, men på lengre sikt er det bekymringsfullt.

- Hvor sentralt er innvandringsspørsmålet blant EU-motstanderne?

- Innvandring er et viktig og vanskelig tema. Mye har endret seg siden jeg flyttet fra landet til Norge i 2006, men innvandring er ikke noe vi kan stemme oss bort av. Vi bør i stedet være del av en større løsning. Jeg er for fri bevegelse i Europa. Det gjorde at mannen min kom til Storbritannia for å studere, og vi ble forelsket. Først bodde vi ti år i UK før vi flyttet til Norge. Slike muligheter ønsker jeg at mine barn skal ha. Å stemme nei setter denne friheten i fare.

Nei-bevegelsens fremgang har gjort Hjelsvold såpass urolig at hun før helgen oppsøkte UDI for å sjekke oppholdstillatelsen.

- Min varer til 2037, men jeg tenker på våre barn på 13 og 10 år. De kan ha dobbelt statsborgerskap frem til de er 18, men så må de velge. Det bekymrer meg, hvis Storbritannia bryter med EU.

Vil være utenfor

Kjæresteparet Abbie Posnett-Roden (18) og Taylor Compton (20) kom til Trondheim i mai i år for å jobbe hos «Dougie» i fotballpuben Three Lions. Ingen av dem har forhåndsstemt, men hvis de hadde vært i England i dag, ville de trolig stemt for å forlate EU.

- Jeg har to grader i business, men brukte ett og et halvt år på å få en jobb på et callsenter, forteller Taylor, som kommer fra Brighton.

- Det er blitt veldig vanskelig å få en jobb i England på grunn av innvandringen. Grensekontrollen er viktigst for meg. Vi er ikke en rasistisk nasjon, men det er en by med polakker her og en by med pakistanere der. Der er jo nesten ikke engelskmenn igjen. Og politiet har ikke lov til å sjekke dem som kommer. Jeg føler meg ikke trygg i London. Da vi kom til Norge ble vi stoppet av politiet og spurt hvem vi var og hva vi gjorde i landet. Sånn bør det være.

- Deporteres

Både Taylor og Abbie er klar over ironien ved at de selv har fått jobb i Norge takket være EUs prinsipp om fri flyt av arbeidskraft.

- Vi tuller med at vi blir deportert hvis Storbritannia forlater EU, sier Abbie og dunker Taylor i siden med albuen. Hun er fra Peterborough utenfor Cambridge og har en grad i økonomi. Abbie hadde jobb i en bank da hun ble med kjæresten til Norge.

- Jeg tror det vil slå tilbake på Storbritannia hvis vi går ut. Det er litt bekymringsfullt. Friheten til å reise vil nok lide. Mange stemmer nok for å forbli fordi det er det tryggeste, tror Abbie. Hun er enig med dem som synes at Brussel bestemmer for mye og vil helst at britene skal lage sine egne lover.

Taylor tror at mange EU-borgere i Storbritannia, og briter i EU, må flytte hjem hvis det blir et brudd.

- Hva er viktigst, EU-spørsmålet, eller om England vinner EM i fotball?

- EM i fotball selvfølgelig, sier Taylor, kanskje noe spøkefullt.