I forbindelse med folkefesten i Ravnkloa fra klokken 10.00 torsdag, settes det også opp et eget basseverksted som basseentusiast Dag Brænd har ansvaret for.

- Basse er en edel trondheimssport, og jeg er bedt av kommunen å holde dette verkstedet i forbindelse med signingsjubileet. Jeg har aldri hilst på kongen. Det blir stas, sier Brænd.

- Og du håper at kongen vil spille mot deg?

- Har jeg kjempeflaks får jeg sparke kongen på leggen. Hvis ikke kongen vil spille - spiller jeg gjerne mot sønnesønnen eller en av sikkerhetsfolkene, smiler Brænd, som har drevet med basse siden han var liten.

«Fattigmanns-fotball»

- Jeg begynte å spille basse før jeg startet på Strindheim barneskole. Jeg er ingen bassefanatiker, men synes det er veldig gøy med disse verkstedene.

Før kongefamilien ankommer vil det bli tegnet opp ruter (det kalles ringene i basse journ.anm.) utenfor Fiskhallen i Ravnkloa. Sammen med Brænd vil også ti gutter fra Strindheim fotball være med å demonstrere spillet - som fra gammelt av er kjent som «fattigmanns-fotball». Basse var et alternativ til fotball når man kanskje ikke hadde råd til lærkule.

Det er Trondheim og trønderfylkene som oftest forbindes med bassesporten, men også andre steder som Mo, Larvik og Marokko har gode tradisjoner, ifølge nettsiden til Foreningen for bassens fremme.

Basseverksted under barnefestival

Det er ikke første gang Brænd har basseverksted. Også under Juba Juba-festivalen ved Småbergan har han lært små og store hvordan man spiller basse samt hvordan man lager basse av gamle sykkelslanger (kan også lages av strikk journ.anm.).

- Hvordan er basseinteressen blant barn i Trondheim dag?

- Jeg har inntrykk av at det ikke er så mange som er godt kjent med sporten. Det er ikke så moderne som det var. Men dem som først får prøve, synes det er kjempeartig, sier Brænd.

- Og etter at kongen har fått prøvd dette, går han fra å være seilerkongen til bassekongen?

- Det hadde vært stort det, sier Brænd.

Får sykle sin egen smoothie

Torsdag er det 25 år siden signingen av kongeparet skjedde i Nidarosdomen. Hele kongefamilien er i byen og skal overvære folkefesten i Ravnkloa. I tillegg til basseverkstedet, skjer det også mye annet i løpet av timen dette første av flere arrangementer pågår:

Kokk Inge Johnsen fra Liantunet har med seg en rekke barn som skal dele ut smaksprøver av lokal mat. Johnsen sier til Adresseavisen at han håper at barnebarna til kongen vil smake, og legger til at de også vil få tilbud om å lage sin egen smoothie - ved hjelp av en sykkel.

Det rigges også opp en scene i Ravnkloa hvor de kongelige får presentert flere kunstneriske innslag. Blant annet skal et utdrag av forestillingen til «Fargespill Trondheim» vises. Dette er et prosjekt der over 60 barn og unge fra over 20 forskjellige land deltar på ukentlige øvinger gjennom hele året. Det var Trondheim kammermusikkfestival og Trondheim kommunale kulturskole som startet kunstprosjektet i 2012.

Kunstneren Kristina C. Karlsen har også rigget til en utstilling. Den viser 200 tegninger som barn i Trondheim har laget for å hylle kongeparet og deres feiring.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.