På dagen 110 år siden kong Haakon og dronning Maud ble kronet i Nidarosdomen kom kong Harald, dronning Sonja og alle deres etterfølgere i land i Ravnkloa.

Trondheim ønsket velkommen med tjue varmegrader og store smil på alle fremmøtte.

Sonita Hamidi og Elias Lundemo fikk overlevere blomster til kongeparet og Luftforsvarets musikkorps fremførte «Alt for Norge».

Elsk Trondheim, elsk oss

Fra scenen gjorde skuespiller Mads Bones og ordfører Rita Ottervik sitt beste for at kongefamilien både skulle føle seg velkomne og at de skulle elske oss.

- I Trondheim er vi stolte av kongefamilien vår, og vi er glade for og stolte av at dere setter pris på byen vår. Kong Harald har sagt at han er skaptrønder og jeg mistenker at det kan være flere familiemedlemmer i det skapet. Så jeg drister meg til å si: Deres kongelige skaptrøndere, håper dere får en fin dag her i signingsbyen, sa ordføreren.

Og det var ikke fritt for smil på kongetribunen.

I sangen «Hyllest til Trondhjem» sang Mads Bones: « ... den byen der Ari og Martha sa ja.»

En flirfull prinsesse Märtha bøyde hodet og så flørtete opp mot Ari Behn. Hun traff blikket til sin mann igjennom fjorten år og de applauderte begge sangen.

Etter et musikalsk innslag av Aydan og Jassá gikk 30 barn fra Fargespill Trondheim på scenen.

Alle får!

Liantunet og Ravnkloa viste frem hva det er de helst vil fore folket til frokost. Også kongefolket. Og mens kokk ved Liantunet, Inge Johnsen, fortalte om lokal hverdagsmat, stakk ungene av, akkurat slik han hadde planlagt det.

- Oi! Det vil jeg, sa Emma Tallulah Behn (7) og tok med seg sine søstre og søskenbarn i retning «smoothiesykkelen» Super-Sunda, som sto strategisk plassert på rød løper.

Storm (7), Hanne (10) og Timian (8) hadde ansvaret for smoothieproduksjonen og tok imot de andre barna med åpne armer.

Til å begynne med fikk minstejenta Emma Tallulah tråkke på den gamle damesykkelen på egenhånd nokså lenge. Kongens barnebarn fulgte entusiastisk med på hvordan tjukkmelk fra Røros, eplemost og blåbærdrikk fra Mikkelhaug, banan og frosne blåbær, bringebær og jordbær – ble til dyprosa drikke, ved hjelp av egen tråkkekraft.

Og da Emma Tallullah fikk beskjed av mamma, prinsesse Märtha, at hun var ferdig og måtte slippe de andre til, satte mellomstesøster Leah Isadora (11) seg på sykkelsetet og deretter storesøster Maud Angelica (13). Både prinsesse Ingrid Alexandra (12) og Prins Sverre Magnus (10) fikk tråkke, før Emma Tallullah fikk komme i setet igjen.

Kortreist sykkel

Også kronprinsessen tok tur. Med stort smil og omkranset av hele kongefamilien fikk smoothiesykkelen kjenne Mette Marits lårmuskler blende frem smoothies som både de kongelige og de fremmøtte barnehagebarna fikk drikke.

- De to minste jentene kom tilbake etter at de egentlig var ferdig her. Fordi de syntes smoothien var så god. Da fikk de større glass og litt mer enn bare en smak, sa Hanne (10), som syns det var veldig spennende å få treffe kongefamilien.

Historien bak sykkelen, ga kongefamilien en god latter.

- Vi lot oss inspirere av en amerikansk sykkel vi hadde sett på nett. Den kostet 25 000 kroner, fortalte Inge Johnsen.

Da idéutviklerne ved Liantunet var ferdig med sin ombygde gamle damesykkel fra Agdenes ble innretningen kostende 30 000 kroner.

- Men vi slapp frakt, som ikke er særlig bra for miljøet. Vår sykkel er kortreist, noe vi er godt fornøyde med, sa Johnsen.

Basseprinsen ble kronet

Ved siden av fiskehallen i Ravnkloa inntok kronprinsen basserutene sammen med prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra og Maud Angelica Behn. I et realt tigersprang fikk han headet bassen som kom fra en av fotballguttene fra Strindheim.

SE VIDEO: ...av kronprinsen som spiller basse

Og til slutt, før kongefamilien satte kursen mot Nidarosdomen og jubileumsgudstjenesten, fikk de se en kunstutstilling med tegninger laget av barnehagebarn i Trondheim. Tema var kongelig, og mange av bildene skapte smil og interesse hos de konglige gjestene.

SE OGSÅ: De fantastiske bildene fra signingen for 25 år siden