Politiet bekrefter at de har siktet to personer og ett firma i Trondheim for grovt bedrageri.

Adresseavisen er kjent med at siktelsen gjelder selskapet Prora Eiendom og gründer og styreleder Terje Eriksen og daglig leder Roger Eriksen.

- Jeg kan bekrefte at vi har siktet to personer og ett firma i Trondheim. Bakgrunnen for siktelsen er etterforskningsskritt politiet har gjennomført, sier politiadvokat Aage Sliper Midling ved Trøndelag politidistrikt.

Politiadvokaten ønsker ikke å oppgi identiteten til personene eller firmaet som er siktet i saken, men Adresseavisen har fra flere kilder fått bekreftet at det dreier seg om Prora Eiendom og ledelsen der.

Avviser anmeldelser

Advokat og partner Halvard Helle i advokatfirmaet Schjødt representerer Prora Eiendom og Terje og Roger Eriksen. Han forteller at de avviser påstandene om bedrageri.

Gründer og styreleder i Prora Eiendom, Terje Eriksen. Foto: Glen Musk

- Anmeldelsene er grunnløse. Selskapet og dets ledelse vil i samarbeid med politiet arbeide for å tilbakevise påstandene om at det har skjedd noe klanderverdig, og legger til grunn at saken blir henlagt, skriver Helle i en e-post til Adresseavisen.

Ransaking

Forrige uke skal politiet ha gjennomført ransaking på flere adresser i forbindelse med saken. Etter det Adresseavisen kjenner til er det er gjort ransakelser på Prora Eiendoms kontorer i Adressabygget i Ferjemannsveien og hjemme hos Terje og Roger Eriksen.

Daglig leder i Prora Eiendom, Roger Eriksen.

Siktelsen er basert på paragraf 271 i straffeloven, som omhandler grovt bedrageri. Den har en strafferamme på inntil seks år. Adresseavisen er også kjent med at det også er mistanke om brudd på regnskapsloven.

Politiadvokat Midling forteller at saken har høy prioritet.

- Anmeldelsene gjelder et betydelig beløp, uten at jeg vil komme inn på størrelsen på disse. Etterforskningen ønsker å bringe på det rene hva som har skjedd, både det som taler for og imot det siktelsen gjelder, sier Midling.

Anmeldt

Politiet i Trondheim har fått bistand av Økokrim i etterforskningsarbeidet.

Etter det Adresseavisen kjenner til skal beløpet det dreier seg om være på flere titalls millioner kroner.

Bakgrunnen for at politiet startet etterforskningen av selskapet, er anmeldelser fra fire firmaer som hevder seg bedratt. Politiet har ikke opplyst hvilke firma dette er.

Prora har hatt som forretningsmodell å få med seg investorer, både privatpersoner og selskaper, for å finansiere byggingen av næringsbygg og boliger. Opp gjennom årene har Eriksen fått med seg mange av Trøndelags mest kjente investorer. Noen av disse har begjært Prora Eiendom konkurs tidligere, etter at de ikke har fått igjen pengene sine som avtalt.

Konkursbegjæringer

Sommeren 2014 måtte Eriksen-familien slippe inn kreditorene på eiersiden i Prora Eiendom, etter å blant annet ha blitt begjært konkurs av investoren Tom Jacobsen i selskapet Jarala. En restrukturering av Prora Eiendom førte senere til at 45 kreditorer, som Prora Eiendom skylte 330 millioner, fikk en eierandel på 33 prosent av selskapet. Kreditorene gikk samtidig inn med nye 37 millioner i selskapet. Prora Eiendom skyldte da ytterligere 145 millioner til andre kreditorer.

Blant dem som ble nye eiere i Prora Eiendom da er investorene Karl Martin Lund, Steinar Aasen, Atmel-gründer Vegard Wollan og entreprenøren Hent. Via selskapet Prora Invest ble også investoren Trond Kjetil Sundal fra Nøtterøy medeier i Prora Eiendom.

Trondheimsporten

Eiendomsselskapet holdt da på med bygget som Adresseavisen flyttet inn til i fjor sommer, og boligprosjektet Munkvoll gård på 180 leiligheter. I ettertid har Prora Eiendom startet prosjektet Trondheimsporten på Sorgenfri, hvor Nav skal leie kontorer. Entra har kjøpt eiendomsprosjektet, og skal betale til sammen 680 millioner kroner til Prora Eiendom.

I 2014 begjærte entreprenøren Peab Proras utbyggingsselskap Havstein Gård II konkurs. Pengekrangelen etter boligprosjektet Catharinas Hage endte med forlik, etter at tingrettsdommen var anket til lagmannsretten.

Et av Proras prosjekter er Speilet på Beddingen med 28 leiligheter og 1100 kvadratmeter næringsareal. Bygget sto ferdig i 2013. Foto: Terje Svaan
Byggmakker på Tiller er et varehus på hele 10 000 kvadratmeter som Prora sto bak. Bygget sto ferdig i 2008. Foto: Jonas Skybakmoen