- Vi har gjennomført tre tilsyn ved skolen siden 2009. Vi har avdekket både gjentatte og alvorlige brudd på regelverket, sier Bente Barton Dahlberg, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet.

This som er en engelskspråklig privatskole, har i alt 200 elever. Styret ved skolen fikk vedtaket torsdag, og har nå sendt ut en mail til foreldre og ansatte for å informere om situasjonen. Der skriver de at de vil klage på beslutningen. Dermed blir det trolig Kunnskapsdepartementet som til slutt avgjør om skolen må stenge.

- Styret ved skolen er sterkt uenig i de faktiske og rettslige vurderinger som er gjort, og mener at de endringer ved skolens drift som er varslet og implementert ikke i tilstrekkelig grad er hensyntatt, skriver May Liz Bjørnevik Tho, styreleder ved skolen i en mail.

- Hvordan er reaksjonene blant foreldre og elever?

- Vi har mottatt en rekke støttende henvendelser og setter stor pris på det. Det gir oss motivasjon til å kjempe videre for skolens fremtid, sier Bjørnevik Tho.

Siste sjanse

Udir har gjennom tilsynene påpekt en rekke mangler ved skolens drift. Dette har blant annet dreid seg om elevenes psykososiale miljø og bruken av skolepenger. Udir konkluderte i et tilsyn med at skolen hadde krenket elever ved at elever ble straffet med utesitting i skolegården. Etter det siste tilsynet fikk skolen 12 pålegg som måtte rettes. Udir krevde også at skolen tilbakebetalte rundt 140 000 kroner i skolepenger.

Barton Dahlberg sier at de etter tilsynet i 2015 ga skolen en siste sjanse til å rydde opp.

- Men den siste gjennomgangen vi har hatt av skolens praksis viser blant annet at sentrale rettigheter for elevene fremdeles ikke var ivaretatt, og at skolen fremdeles ikke sikrer at alle tilskudd og skolepenger kommer elevene til gode. Etter vår vurdering har skolen verken evne eller vilje til å etterleve regelverket, sier Barton Dahlberg.

Som et eksempel på at sentrale rettigheter for elevene ikke er oppfylt, sier hun at skolen fremdeles ikke har et system som sikrer at skolen kun bruker disiplinærreaksjoner som er innenfor skolens ordensreglement.

- Hvor vanlig er det at Udir trekker en skolegodkjenning?

- Det er noe vi gjør veldig sjelden og noe vi bruker lang tid og nøye overveielser på. Det er en veldig alvorlig situasjon både for elevene som går på skolen og for de ansatte. Vi går grundig til verks før vi fatter en slik konklusjon, sier Barton Dahlberg.

Tre ukers frist

Det var i april Udir varslet skolen om at de vurderte å trekke tilbake godkjenningen av skolen. Skolen fikk da tre uker på å svare opp kritikken fra Udir.

- Jeg har knalltro på at vi skal få til dette, og at skolen har ei framtid, uttalte styreleder ved skolen.

I svaret til Udir viser skolen til at de tiltakene som nå er igangsatt, eller som vil bli iverksatt, vil bidra til at driften blir innenfor lovlige rammer. Skolen har også videresendt et skriv signert en rekke aktører i trondheimsregionen. Der blir det påpekt at internasjonale skoler i Trondheim er en forutsetning for at både forsknings- og utdanningsmiljøer og næringsliv som jobber internasjonalt, skal lykkes.

Ny rektor

- Vi har brukt mye tid og ressurser på å tilpasse og endre de forhold som Udir har påpekt overfor oss. I vedtaket som kom nå har Udir lagt alt for stor vekt på de historiske forhold som nå er rettet. Det kan vi ikke akseptere, skriver styreleder May Liz Bjørnevik Tho i en mail.

Hun sier at de nå har lagt en ramme for driften som er tilfredsstillende, og at de har ansatt en ny rektor med bakgrunn og kjennskap til kravene som stilles til det å drive skole. Skolen har også fått på plass en økonomistyring som oppfyller Udirs krav. Derfor mener de Udirs beslutning er feil.

- Vi håper departementet som klageinstans vil vektlegge våre endringer. Vi driver en god skole for elevene, sier Bjørnevik Tho og trekker frem de gode skoleresultatene og deres gode omdømme blant ansatte, elever og foresatte.

Men Udir har ikke endret sitt foreløpige vedtak.

- Vi er avhengig av tillit til skolen og til at skolen driver i samsvar med regelverket. Det er forutsetning for skolens godkjenning, sier Barton Dahlberg.

Nytt skoleår

Det er andre gang på kort tid at Udir trekker godkjenningen til en privatskole i Trondheim. Tidligere i år trakk Udir godkjenningen til Nidaros idrettsungdomsskole. Også de har klaget vedtaket inn for Kunnskapsdepartementet, og har fått tillatelse til å drive skolen som vanlig til klagesaken er behandlet. Det samme vil trolig skje ved This, slik at de kan starte opp som vanlig til høsten.

- Når vi ikke har tillit til en friskole, så er grunnlaget for godkjenningen borte. Som tilsynsmyndighet tar vi oppgaven vår på alvor. Vi mener det er en riktig og forholdsmessig reaksjon i begge disse sakene, sier Barton Dahlberg.

Bjørnevik Tho sier de nå er i gang med klageprosessen, og håper at departementet vil endre avgjørelsen. Samtidig forbereder de skolestart på vanlig måte.

- Vi vil gjøre alt vi kan for å sikre skolens fremtid Senest for to dager siden ble behovet for et internasjonalt skoletilbud i regionen fremholdt som avgjørende for å sikre at ettertraktede forskere kommer hit. Dette er et undervisningstilbud det er verdt å kjempe for, skriver Bjørnevik Tho.

Styreleder May Liz Bjørnevik Tho sier de er uenig i Udirs vurderinger. Foto: Mariann Dybdahl