Det sier Englands-kjenner og tidligere ordfører i Trondheim, Marvin Wiseth, etter at britene har stemt for å få ut av EU. Wiseth er overrasket over resultatet, og mener det er innvandringsspørsmålet som har vært viktig for svært mange. Han har svært lite til over for den konservative politikeren Boris Johnson som har stått sentralt i kampen for å bringe landet ut av EU.

- Han er en sleiping som har falt David Cameron i ryggen. Konsekvensene av Brexit kan bli alvorlige for svært mange briter, sier Wiseth.

Innvandring avgjorde

- Jeg har vært i England en åtte-ti ganger siden i vår. Jeg er ingen ekspert, men de menneskene jeg har snakket med har trukket frem innvandringssaken som et viktig argument for å stemme for å gå ut av EU. Særlig er det innvandring fra land i det tidligere Øst-Europa som irriterer mange. Når EU skal diktere innvandringspolitikken i Storbritannia er det mange som reagerer, sier Wiseth.

Marvin Wiseth er overrasket over britenes negative holdninger til innvandrere.

- Vi snakker om et land som historisk sett har vært veldig åpne til innvandring. Se bare på London, det er en gigantisk smeltedigel. Jeg tror det er følelsen av å bli overstyrt fra Brussel som provoserer. De gangene jeg har diskutert dette med folk på puben så er det innvandringssaken som har vært trukket frem oftes som argument for Brexit, sier han.

Nasjonalistene

Wiseth, i likhet med blant annet Senterpartiets Marit Arnstad, tror ikke Brexit er et uttrykk for høyreekstrem nasjonalisme i Storbritannia. Wiseth mener britenes nasjonalisme ikke kan sammenlignes med de mørkebrune krefter som har en viss fremgang i andre europeiske land.

- Når det snakkes om nasjonalisme i Storbritannia så er det en annen form for nasjonalisme enn den skumle typen vi ser andre steder. Begrepet nasjonalisme har en helt annen klang der. For å si det litt enkelt så handler det mer om å kunne gå i Royal Albert Hall og synge «Rule, Britannia». De ser på seg selv som en stormakt i verden og er stolt og opptatt av at slik skal det også være i fremtiden, sier Wiseth.

Høyremannen Wiseth er - og har alltid vært - en varm tilhenger av EU. Han synes det er veldig synd at britene nå vender EU ryggen, og tror det kan føre til økt arbeidsledighet og økonomisk tilbakegang.

- Reaksjonene vi har sett fredag formiddag er nok preget av sjokk og overraskelse, men dette kan få alvorlige konsekvenser - særlig for vanlig folk. Bare i London arbeider 300 000 mennesker i finansnæringen. Det er spådd at halvparten av disse kan miste jobben. Det er mye. Prisene er høye og inntektene lave, og et økonomisk krakk vil gjøre det vanskeligere for vanlige mennesker. Storbritannia eksporterer mye, og det vil også slå ut negativt nå, sier Wiseth.

EU stabiliserer Europa

Wiseth er opptatt av at EU skaper økonomisk stabilitet i Europa, men like opptatt av EUs rolle for å stabiliere Europa sikkerhetspolitisk.

- Da jeg ble EU-tilhenger var det først og fremst fordi EU var et fredsprosjekt. Det var Churchill som etter andre verdenskrig sa at skal man stabilisere Europa så trengs en allianse mellom Tyskland og Frankrike. Det fikk vi med EU. Men når folk flest oppfatter EU som mer opptatt av krummingen på agurken enn den viktige rollen EU har spilt sikkerhetspolitisk og for å fremme demokrati i deler av Europa der det har vært underskudd på slikt, kan man det gi seg slike utslag, sier Wiseth.

Marvin Wiseth mener Storbritannia nå vil stå foran store utfordringer. De er avhengige av å etablere et nytt forhold til EU på utsiden.

- Det var nok riktig av Cameron å signalisere at han går av. Konsekvensene av Brexit avhenger av hvem som tar over den politiske styringen, og hvordan britene klarer å komme til enighet med EU om veien videre. Dette er et folk som har mye «fighting spirit» - de vil nok reise seg, men det kan bli tøffe tak for mange før det skjer, sier Wiseth.

LES OGSÅ (KOMMENTAR): Det går et spøkelse gjennom Europa

Her kan du lytte til Adresseavisens podkast med Marvin Wiseth som gjest for å diskutere hva som nå skjer når britene skal ut av EU: