Storbritannia-kjenner og tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, tror Storbritannia kan gå mot oppløsning etter sitt EU-nei.

- Konsekvensene er alvorligere for Storbritannia enn for EU. Det kan gå mot en oppløsning. Skottene holdt på å gå ut av den britiske unionen. Nå kan de si at de vil ut av den for å gå inn i den europeiske som de vil beholde, sier Kokkvold.

Han tror også at Nord-Irland kan komme til å takke for seg.

- Det konservative partiet er de nordirske unionistenes gode venn. Men Nord-Irland vil være en del av EU. Nå får de i stedet en EU-grense gående tvers gjennom landet. På lang sikt tror jeg det øker sannsynligheten for at Nord-Irland og republikken Irland vil bli forent.

Brexit åpner for skotsk folkeavstemning

Dro innvandringskortet

Kokkvold regnet i utgangspunktet med at et britisk EU-nei var uaktuelt.

- For ett år siden trodde jeg ikke dette var spennende i det hele tatt. Ikke for to uker siden heller. Men da neisiden skjønte at de ville tape, dro de innvandringskortet på en ganske stygg måte. Blant annet fortalte plakater at Tyrkia med 76 millioner mennesker var på vei inn i EU. Dette skremte veldig mange. Arbeiderpartipolitikere kom tilbake fra sine valgkretser sjokkert over at velgerne ville forlate EU, sier Kokkvold.

Et annerledes Storbritannia

Storbritanniakjenneren synes britenes nei er dårlig reklame for landet.

- Flerkulturen har tilsynelatende fungert godt. Britene er vant til innvandring fra samveldelandene. Ved valget i 2015 lovte Cameron å redusere innvandringen til noen titusener. Men resultatet ble 330 000. Det fungerer i London og i andre store byer, men i småsamfunn klarer man ikke å håndtere dette, sier Kokkvold. Han tror at det på kort sikt blir vanskeligere å være innvandrer i Storbritannia, men ikke at det blir en flyttestrøm av EU-borgere ut av landet.

- Britene kan ikke gjøre hva de vil. Skal de ha tilgang til et felles marked, må de akseptere omtrent det samme som Norge må. En utmelding hjelper noe på å begrense innvandringen, men ikke mye. EU kan ikke gi britene veldig gode ordninger når de går ut, det vil ha en smitteeffekt og kravet om spesialordninger vil komme. Det er ikke bare britene som er skeptiske til Brussel. Mange synes ikke unionen fungerer. Det gjelder ikke minst i Nederland, Frankrike og i østeuropeiske medlemsland.

Nederlag for venstresiden

Ifølge den tidligere utenriksjournalisten, redaktøren og generalsekretæren i Norsk Presseforbund, var det den urbane eliten, det flerkulturelle London, Skottland, de unge, de rike og vellykkede som ville forbli i unionen, mend de fattige sa nei, sammen med de eldre og de konservative, spesielt den høyrepopulistiske delen.

Høyresiden i Europa jubler

- Venstresiden har lagt vekt på at EU beskytter arbeidsfolk og regulerer arbeidsgiverne. Men i gamle arbeiderstrøk mener folk at dette ikke har hjulpet dem. De tjener ikke mer penger nå enn for ti år siden og viser til at arbeidsinnvandringen har presset ned lønningene.

Labour i utakt

Kokkvold regner med at Boris Johnson blir ny statsminister etter Cameron og at han vil ta landet lenger til høyre.

- Han kastet seg inn i denne kampen nettopp for å bli statsminister. Johnson har fremstilt seg som arbeidsfolks venn, men alt han har gjort tidligere viser at han ikke er det. Jeg tror det konservative partiet kan håndtere dette greit, da er det verre for Arbeiderpartiet der politikere er sterkt i utakt med sine velgere i EU-spørsmålet.

Vekker for EU

EU kan ikke late som ingenting etter britenes nei, mener Kokkvold.

- Man kan håpe på en diskusjon om å ta et skritt tilbake, i stedet for å gi seg i kast med stadig nye unionsprosjekter. Kanskje blir det et EU i to hastigheter.

Han ser ikke for seg at Europa blir mer utrygt av at britene forlater unionen, men peker på at Putin nok liker resultatet godt.

- Putin gleder seg over enhver oppløsning blant vestmaktene, men det er ikke unionen som har bevart freden i Europa. Fredsprisen burde komme mye tidligere og gått til gått til EF, mens det ennå var et fredsprosjekt. sier Per Edgar Kokkvold.

Skremte velgerne: Nei-siden vant valget da de dro innvandringskortet, mener Storbritannia-kjenner Per Edgar Kokkvold. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN