Eierne av brakkene som i dag huser Sverresborg barnehager på Hammersborg ble svært overrasket da de ved en tilfeldighet fikk kjennskap til at en annen brakkerigg var plassert på taket av det som har fungert som en midlertidig barnehage i flere år.

– Vi fikk et bilde tilsendt av en kollega, som tilfeldigvis kjørte forbi stedet, sier Asbjørn Fagernes, selger i Cramo AS. Selskapet eier brakkene i det som nå er første etasje.

Reagerte umiddelbart

Da reagerte de umiddelbart, og tok kontakt med NCC, som eier brakkene som sto oppå barnehagen.

– Vi kunne ikke vite noe sikkert om hva de hadde plassert oppå, men bruken tilsier at dette var anleggsbrakker. Siden vårt hovedfokus er på sikkerhet, mente vi at ingen mennesker burde oppholde seg verken i vårt modulbygg eller i brakkene, sier Fagernes.

Han legger til at de ikke nødvendigvis fryktet at deres modulbygg skulle rase sammen.

– Vi tok umiddelbart kontakt med Trondheim kommune, og fikk da opplyst at det var gjort beregninger, og alt var godkjent.

Fagernes og hans kollegaer tvilte derimot på at dette kunne være korrekt, fordi ingen har kontaktet dem for å få riktige opplysninger om bygget under, og de har ikke gitt fra seg dokumenter om brakkene som huser barnehagen.

Les også: Her får ettåringene barnehageplass året rundt

Føre var

Da kommunen mottok bekymringene fra Cramo AS om at taket i verste fall kunne rase sammen, vurderte kommunen at de ikke kunne ha barn i etasjen under de nye brakkene, som har stått på taket siden i fjor høst.

Trondheim kommune stilte krav til at utbyggeren NCC tok kontakt med grunneieren i forbindelse med etableringen av et riggeområde til utbygging av en stor barnehage i nærheten på taket av barnehagen. Saken ble også behandlet av byggesakskontoret.

– Da vi fikk greie på at utbyggeren ikke har tatt kontakt med eieren av bygget under og at det ikke foreligger dokumentasjon på at konstruksjonen er trygg, kan vi ikke ha barna der, sier Vidar Kvamstad, seniorrådgiver i rådmannens fagstab i Trondheim kommune.

Fagernes mener at dersom de ansvarlige etatene hadde vært klar over at utbyggeren ikke hadde innhentet dokumentasjonen, ville de aldri ha tillatt en ny etasje oppå barnehagen.

– Det er ikke sikkert at det er en reell fare for taket, men det er umulig å vite så lenge det ikke er foretatt beregninger. Her gjelder det å være føre var. Cramo ønsker å være informert, slik at vi kan forsikre oss om at taket på våre bygg er sikkert, sier Fagernes.

Foto: Kjerstin Rabås

Sjekker mulige skader

Trondheim kommune har hyret inn en ekstern aktør for å kontrollere om det har forekommet skader på brakkene som har vært brukt til barnehagedrift som følge av at det har stått brakker på taket.

– Kommunen kommer til å sende regningen videre til entreprenøren dersom det skulle være skader. Vi har likevel tiltro til at entreprenøren har gjort en god faglig vurdering av at det har vært trygt. Vi skulle likevel sett at det foreligger dokumentasjon på det, sier Kvamstad.

Tar ned brakkene

Kommunen har bedt NCC om å ta ned brakkene. Trond-Espen Lorentzen, som er prosjektleder i NCC sier de allerede har begynt med demonteringen, uten at de har fått beskjed om bakgrunnen for hvorfor brakkene skal bort. Han sier det er underleverandøren Ramirent som har ansvaret for å sette opp brakkeriggen.

Brakkeansvarlig i Ramirent, Kolbjørn Fuglås, sier de har plassert brakkene etter bestillingen fra NCC.

–Alle brakkene vi har er konstruert for å brukes i både to og tre etasjer. Jeg kjenner ikke til at brakkene som står under ikke er beregnet for bruk i flere etasjer, sier Fuglås.

– Det er NCC som har det offentligrettslige ansvaret som hovedutbyggeren, sier Steinulf Hoel administrativ leder for byggesakskontoret.

Les også : På tross av en rekke tiltak, fortsetter sykefraværet blant de ansatte i barnehagene og eldreomsorgen å øke.

Les også: Fant skjelett i brønn på Sverresborg som bekrefter historien fra sagaen.

Les også: Nekter å gi seg i kampen om friområdet på Sverresborg

Foto: Kjerstin Rabås
Foto: Kjerstin Rabås
Foto: Kjerstin Rabås