I mange elver er det så høy andel rømt laks at den ville laksen kan bli borte.

Det er Vitenskapelig råd for lakseforvaltning som advarer i sin nye rapport. Rømming av oppdrettslaks gjennom mange år kan ha ført til uopprettelige genetiske forandringer hos norsk villaks.

I den nye rapporten vurderer forskerne rømming av oppdrettslaks som en større trussel mot villaksen enn de gjorde i fjorårets rapport. Forskerne er svært bekymret for villaksens framtid.

- Nye genetiske analyser viser at lokale bestander er sterkt påvirket av rømt oppdrettslaks i urovekkende mange vassdrag. Flere lokale bestander er kritisk truet. De er på vei til å bli erstattet av en forvillet oppdrettslaks, sier seniorforsker Torbjørn Forseth i Norsk institutt for naturforskning (Nina). Han er leder i Vitenskapsrådet.

Genetiske endringer som følge av innkryssing av oppdrettslaks er funnet i 40 av 125 undersøkte villaksbestander. 31 av disse blir endringene vurdert som store. I tillegg er det funnet indikasjoner på innkryssing i 41 bestander.

Vitenskapelig råd for lakseforvaltning er et uavhengig råd opprettet av Direktoratet for naturforvaltning (nå Miljødirektoratet). Rådet tar blant annet for seg bestandsstatus for norsk villaks gjennom årlige rapporter. Medlemmene, 12 forskere fra sju universiteter og institutt, er personlig oppnevnt.

Lakseslus nummer to

Rådet vurderer lakselus som den største trusselen mot villaksen etter rømming. Vurderingen av lakselus som trussel er den samme som i fjorårets rapport.

Infeksjonspsresset mot villfisken fra lakselus varierer mellom år. Presset avtok noe i 2013, og økte igjen i 2014 og 2015. I fjor ble laksen utsatt for luseangrep langs store deler av kysten fra Hordaland og nordover.

- Isolert sett skal det mye til for at lakselus truer bestander, men i enkelte år kan den føre til stor dødelighet når laks går fra elvene til oppvekstområdene. Dette fører i neste omgang til en redusert tilbakevandring av gytelaks fra havet, sier Forseth.

Mer laks i merdene

Oppdrettsnæringen har satt inn en rekke tiltak mot rømming. Men økningen i antall oppdrettslaks gjør at det fortsatt rømmer mye fisk fra merdene, påpeker Vitenskapsrådet.

På den positive siden kommer at andelen rømt oppdrettslaks har gått ned i flere gytebestander de siste årene. Andelen er likevel så høy i mange vassdrag at det er nødvendig å forsterke tiltakene mot rømming og gyting av rømt laks i elvene.

- Oppdrettslaksen er mye dårligere tilpasset et liv i elva enn sine ville slektninger. Innkryssing kan gi redusert produksjon, dårligere overlevelse og mindre laks tilbake til elvene. Hvis andelen rømt laks i elvene ikke reduseres ned mot null snarest mulig, er jeg redd tiden er ute for en rekke lokale bestander. I mange elver går det stadig opp ny rømt laks som blander seg med den ville laksen. Situasjonen for villfisken forverres ytterligere, og det blir vanskeligere å få tilbake den genetiske sammensetning hos de ville bestandene, sier Forseth.

Innkryssing av oppdrettslaks er påvist i elver langs hele kysten, særlig i Hordaland og Troms.

Tallene lyver

I 2015 ble det rapportert at 160 000 laks rømte fra oppdrettsanlegg. I gjenomnsittt de siste ti årene er 290 000 laks rapportert rømt per år. Statistikken forteller ikke alt. Undersøkelser som Havforskningsinstituttet gjorde for perioden 2005-2011, viser at antall laks som rømte trolig var to til fire ganger høyere enn de rapporterte tallene.

Andelen rømt oppdrettslaks i sportsfiskefangstene i overvåkede elver, har ligget på mellom tre og ni prosent i en rekke år. Like før gyting om høsten har andelen i prøvene vært større.

- Politikernes har vedtatt at de ville laksebestandene og den store genetiske variasjonen mellom dem skal bevares. Dette klarer vi ikke uten at andelen rømt oppdrettslaks i elvene reduseres kraftig. Flere av våre store lakseelver rammes av innkryssing, sier Forseth.

Vitenskapsrådet har vurdert flere trusler mot villaksen. Vannkraftregulering, lakseparasitten Gyrodactylus salaris og sur nedbør er såkalte stabiliserte bestandstrusler. De vil neppe skade villaksen mer i årene framover.