De siste gjestene på Britannia som det er i dag sjekket torsdag ut av hotellet. Alle som jobbet den siste dagen på kjøkkenet tok et glass champagne da maten var servert. De vil kose seg med gjengen før det er slutt. Gi hverandre en god klem før de drar.

Bestikk, mat og kjøkkenutstyr ligger om hverandre på kjøkkenbenkene. En åpnet champagneflaske og halvfylte glass, som har vært servert noen av de siste gjestene i Palmehaven, står ved vasken. Kokkene har pakket ned kjøkkenknivene. Neste hverdag skal de ansatte ikke gå på vakt på Britannia.

- Nå tror jeg vi alle sammen begynner å kjenne hvor rart dette er. Vi har ingen grunn til å være her, men alle sammen blir her likevel. Det er tungt. Mange av de vi har jobbet sammen med flytter til andre steder, sier Roy Skar, som har vært frokostansvarlig på Britannia.

- Det er tungt å holde tårene tilbake i dag. Hver gang jeg sier ha det til noen i dag så er det kanskje siste gang jeg ser dem. Det er ikke det samme å holde kontakten på Facebook, sier han.

Her kan du se bildefortelling om fire ansatte som mister jobben når Britannia stenger.

- Savne galskapen

Dagen til de ansatte har gått med til å lage frokost og lunsj til de siste gjestene. Etter den siste serveringen var over skulle kjøkkenet ryddes. Alt skal være klart til Odd Reitan-eide E.C. Dahls eiendom tar over bygget.

Flere av de ansatte på kjøkkenet tok seg en siste pause ute før de ryddet ferdig. Historier om tiden de har vært ansatt på hotellet. Latteren sitter løst når de forteller om snodige episoder og telefonsamtaler. Man kan ikke ha noe annet enn galgenhumor når det er den siste dagen sammen.

- Jeg kommer til å savne galskapen til disse folkene, sier Skar.

Skar har vært ansatt på Britannia i fire år. Han trodde jobben var trygg fordi det var snakk om å pusse opp hotellet steg for steg mens Thon eide hotellet. Nå stenges hotellet frem til august 2018.

- Jeg er litt bitter over måten det ble gjort på og at de stenger. Jeg trodde oppussingen kom til å bli gjort stegvis, sier Skar, som skal ha litt ferie før han finner ut hva han skal gjøre videre.

- Sørgelig

Kunstner Håkon Bleken var også innom hotellet en siste gang på lenge. Flere av kunstverkene hans henger i resepsjonen. Det er 20 år siden det første bildet hans på Britannia ble hengt opp.

- Det er sørgelig at det stenger, sier Håkon Bleken, som har feiret flere bursdager på Britannia. Han har vært fast lunsjgjest ved hotellet. Ingen vet om Bleken sine verk kommer til å henge i det nye hotellet. Bleken håper at hotellet blir greit når det åpner igjen.

- Det er mye vulgært som bygges i dag. Bygget Britannia i dag er kjempeflott. Jeg håper at det blir fin arkitektur på det nye, sier Bleken.

- Forferdelig rart

I resepsjonen møter kunstneren hovedtillitsvalgt på Britannia, Kirsten Renaa. Hun har brukt dagen til å rydde ut fra kontoret og ta farvel med kollegaer som hun har jobbet sammen med i flere år. Det er en vemodig dag for henne også.

- Det virker så drastisk på en måte at det stenger og at det skal bygges om. Det er forferdelig rart at det stenger. Jeg har forsøkt å holde følelsene inne i dag, men det går opp og ned. Det er veldig vemodig, sier Renaa. Mens hun snakker om at hotellet skal stenge må hun kjempe for å holde tårene tilbake. En annen ansatt kommer og gir henne en klem.

Når hotellet åpner igjen er det nye ansatte som er på plass og skal ønske gjestene velkommen.

- Britannia som det er i dag går ut dørene sammen med oss. De må skape sitt eget hus, sier Renaa.

- Palmehaven vil bestå

Hotellveteran Bjarte Gjerde leder arbeidet med å utvikle nye Britannia i tiden fremover. Han er daglig leder i det nye driftsselskapet. Han var til stede når hotellet stengte. De jobber fortsatt med å finne ut hvordan det skal se ut når dørene åpner igjen. Britannia er byens eldste hotell og åpnet i 1870. Dagens fasade mot Dronningens gate ble ferdig i 1897. Den kjente restauranten Palmehaven åpnet i 1918.

- Palmehaven og Speilsalen skal bestå. Første etasje i bygget fra 1897 blir pusset opp, sier Gjerde.

Nyere deler av hotellet skal rives og bygges opp igjen. Gjerde sier at de skal prøve å skape noe unikt på det nye hotellet og at de arbeider med hvordan rommene og fellesarealene skal se ut.

- Flere har sagt at de håper at Britannia beholder sjelen sin. Hva tenker du om det?

- Vi må være ærlig på at det vil være nytt. Men fasaden og Palmehaven vil bestå, sier Gjerde.

Hotelldirektør Arne Marius Berg syntes det var rart at det var siste dagen på hotellet. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Hotellveteran Bjarte Gjerde sier at de ønsker å lage noe unikt når de nå skal bygge om Britannia. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Stig Arve Kvam-Jørgensen (til venstre), Trym Ullerud, Aileen Dybsland, Roy Skar, Daniel Karinoi og Daniel Skjersli ville kose seg med champagne siste dag. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Kunstner Håkon Bleken har vært veldig mye på Britannia. Flere av hans kunstverk henger på hotellet. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Hovedtillitsvalgt Kirsten Renaa ryddet kontoret siste dagen på Britannia. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen