- Nå gjør vi det vi skulle ha gjort i 1996 da NTNU ble til, sier Fredrik Shetelig, dekan ved NTNUs Fakultet for arkitektur og billedkunst.

- Vi lager et universitetsområde der folk fra ulike fagområder tilfeldigvis bumper borti hverandre, snakker sammen og finner ut at de kan gjøre noe sammen på tvers av fag og fakultet.

Fredrik Shetelig står på toppen av høyskoleparken med parkeringsplassen i Hesthagen og handelshøyskolen i bakgrunnen. På den andre siden vender NTNU-bygningene ryggen til parken. Her er ikke en dør og se ut til den vestvendte grønne bakken med sol til langt på kveld.

Shetelig leder arbeidsgruppen i NTNUs campusprosjekt. I dag legger de fram sitt forslag til hvor NTNU skal bygge for å samle aktiviteten sin rundt Gløshaugen når de flytter fra Dragvoll. Det er snart et år siden statsminister Erna Solberg offentliggjorde at regjeringen går inn for å avvikle Dragvoll som universitetsområde.

Utbygging i høyskoleparken

Arbeidsgruppen har vurdert utbygging sørover mot Lerkendal, nordover mot Kalvskinnet og vestover til Elgeseter og Øya. Gruppen foreslår det siste og legger forslaget ut til høring før NTNU-styret skal si sitt i oktober. Det er Kunnskapsdepartementet som bestemmer til slutt.

Les alt om NTNUs campusprosjekt her (ekstern lenke)

Med dette forslaget vil deler av høyskoleparken samt Hesthagen ved handelshøyskolen bli bygd ut. I tillegg krever forslaget at Elgeseter gate blir en bygate som lettvint kan krysses til fots. Men Shetelig er veldig opptatt av å bevare grøntområdet rundt Gløshaugen. Han mener det er mulig å bygge langs kanten i det øverste området ved dagens NTNU-bygninger.

- Parken er et kjempeareal som er og skal være tilgjengelig for alle. Her har vi et fantastisk amfi, her lærer ungene å gå på ski og her går de til og fra Singsaker skole. Vi vil øke brukskvaliteten av det grønne området som blir liggende midt i campus. Det skal være rom for action, folk skal møtes for å prate, leke eller sole seg. Og vi må gjøre noe med NTNUs bygninger som i dag har ryggen til parken.

LES MER OM CAMPUS HER:

- Vi etablerer et universitet for hele Norge

Studentene jubler for felles NTNU-campus

Dragvollfolket vil flytte samlet

Vil ha urban og levende campus

Beholder Kalvskinnet

Samtidig foreslår gruppen at NTNU beholder bygningene på Kalvskinnet som i dag huser eller skal huse det som var Høgskolen i Sør-Trøndelag. Her reiser det seg også et nytt teknololgibygg og et bygg planlagt for grunnskolelærerutdanning.

- Vi har behov for å stokke om og vil gjerne se an behovene våre, sier Fredrik Shetelig.

- Derfor anbefaler vi ikke å gå ut av de langsiktige leieavtalene på Kalvskinnet, sier han, men NTNU skal etter hans syn ikke vokse på Kalvskinnet. Det skal skje vestover fra Gløshaugen til Elgeseter og Øya viss Shetelig får det som han vil.

Samlende og urbant campus

NTNU har som mål at campus skal være samlende, urbant, effektivt, bærekraftig, nettverk av knutepunkt og et levende laboratorium.

Arbeidsgruppen, ledet av Shetelig, mener det er Elgeseteralternativet som best bidrar til at NTNU når disse målene. Gruppen slår fast i sin rapport at universitetet med dette beveger seg ned fra sin bastion på Gløshaugen og mot byen. De tror campusutbyggingen vil vitalisere bydelen der «studenter, ansatte, beboere, næringsliv, gründermiljø og gjester vil kunne dele byens arena for faglig, kommersielt og sosialt felleskap».

Dette vil skape et kompakt campus med korte gangavstander som gjør at folk lett finner hverandre for tverrfaglig samarbeid, heter det i rapporten.

Tilfeldige møter

Mange har vært opptatt av at NTNU må inn i Midtbyen, på Nyhavna og Brattøra. Det avviser Shetelig. Målet hans er å lage et kompakt campus der folk fra de ulike fagmiljøene møtes tilfeldig. Han mener også at dette er et byutviklingsprosjekt fordi det vil skape ny vitalitet til den nedstøvede bydelen med en tungt trafikkert hovedinnfartsåre som midtpunkt.

- Dette er en bydel vi har syntes litt synd på, støvete og trafikkert. Elgeseter bydel får supre framtidsutsikter når universitetet møter sykehuset som har blitt et fabelaktig område, og Teknobyen med Enova, sier Fredrik Shetelig. Han mener det er riktig å bruke energien på Elgeseter nå.

- Her vil fagfolk innen teknologi, samfunnsvitenskap, kunst, musikk, arkitektur, økonomi og humaniora møte gründermiljøet i det planlagte innovasjonssenteret, Teknobyen og møbeltapetserer Antonio Arenas som har sine lokaler i en gammel bygård.

Shetelig er overbevist om at alle disse menneskene også vil skape behov for næring og service i bydelen.

- Her blir det folk som gjerne vil kjøpe en bok eller et måltid mat. Mange mennesker vil ha mangfoldige behov. Det er grunnlag for næring.

Elgeseter gate må slutte å være vei

Det har også vært snakk om at selve Elgeseter gate blir liggende som en fysisk sperre midt i campus dersom NTNU skulle velge å vokse vestover. Shetelig mener gata må gå fra å være en vei der biltransport er det viktigste, til å bli en gate der fotgjengerne er viktigere enn superbusser, andre busser og den vanlige biltrafikken. I samarbeid med Miljøpakken foreslår gruppen to krysningspunkt over gata, det ene ved Samfundet og det andre ved handelshøyskolen.

Shetelig er ikke i tvil om at utbygging vestover til Elgeseter er det alternativet som gir det mest kompakte universitetsområdet. En vekst sørover mot Lerkendal ville derimot være mest praktisk dersom det bare dreide seg om kapasitet. Der eier NTNU store områder, Sintef holder til der og det ville bli bra for teknologene, men ikke for de tverrfaglige møtene, mener han.

Shetelig understreker at de nå ikke tar stilling til hva og hvordan det skal bygges, og hvem som skal sitte hvor.

Dersom alt går som det skal, blir det byggestart i 2020.

LES FLERE SAKER OM CAMPUS-PLANENE HER:

Bovim vil ha Elgeseter gate i tunnel

Idrettsbygg midt i smørøyet

NTNU skal utvikle kunnskapsbyen, kronikk av Gunnar Bovim og Merete Kvidal

Nybygg i høyskoleparken: NTNU bør utvide vestover nedover i høyskoleparken, mot handelshøyskolen ved Elgeseter gate og over gata, foreslår en arbeidsgruppe. Foto: ERLING SKJERVOLD
Tegner Gløshaugen: Fredrik Shetelig tegner opp Gløshaugen med grøntarealene rundt der han står på toppen av høyskoleparken med handelshøyskolen i bakgrunnen. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen