I lørdagens utgave av Ukeadressa forteller sju overlevende etter Utøya fra Trøndelag om livet etter terrorangrepet 22. juli 2011. Der sier Jorid Nordmelan fra Namsos at Norge ennå ikke har tatt et oppgjør med hvorfor terrorangrepet skjedde.

- Vi har helet såret, men vi har aldri tatt stilling til hvorfor såret har oppstått, sier hun.

Et angrep på AUF og Ap

Nordmelan mener det skyldes at vi som land ikke kommer til bunns i hva som er selve årsaken.

- Det var ikke bare Norge som ble angrepet, men også Arbeiderpartiet og AUF.

Les avisens leder om angrepene i Nice: De døde og skadde er ofre for en uhyrlig handling

Videre mener hun at det fortsatt eksisterer et hat der ute mot Ap og AUF, som er mer omfattende enn hatet mot andre politiske partier.

- Det er ikke bra at det får etablere seg hatmiljøer av noe slag. Vi må tørre å diskutere hvorfor akkurat regjeringskvartalet og Utøya ble valgt ut som terrormål.

Heller ikke Arbeiderpartiet går fri av kritikken, men Nordmelan mener det er vanskelig for Ap å snakke om dette uten at det virker som om de inntar offerrollen.

- Ap ble jo tross alt beskyldt for å slå politisk mynt på terrorangrepet allerede i 2011. Det snakkes veldig lite om 22. juli i Ap. Det har nesten blitt et tabu.

- Naturlig å ta debatten videre

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, sier til Adresseavisen at hvorfor og hvordan terrorangrepet 22. juli kunne skje, er noe som fortsatt snakkes om i partiet.

- Det vi opplevde umiddelbart etter terroren var samhold. Vi blir aldri ferdig med å snakke om 22. juli. Det vil alltid være et sår, en sorg og mange bærer på et savn, sier hun.

LES HER: Tekstmeldinger fra overlevende og pårørende som ble sendt i forbindelse med terroren på Utøya, skal stilles ut i det nye minnesenteret på øya

Samtidig er hun enig med Nordmelan at det nå, fem år etter, er naturlig å ta debatten et steg videre, samt å diskutere det som lå bak angrepet.

- Jeg opplever ikke at vi har tabuer internt i partiet, og at takhøyden er stor, men det er en tid for alt. Bearbeidelse og sorgarbeid tar tid. Det tar også tid å finne tilbake til den politiske normaliteten, sier Stenseng.

Økning AUF-medlemmer

Partisekretæren mener det viktigste er å bekjempe ekstremisme. Det er en kamp som ikke blir vunnet en gang, men må tas igjen og igjen. Debatten om dette må holdes varm.

- Angrepet på Utøya var et ekstremt angrep på vår ungdomsorganisasjon. I løpet av fem år har vi allerede fått gjort mye. AUF har tatt et oppgjør med hat-ideologien, bevegelsen er blitt sterkere, og de har bygd opp Utøya igjen, sier hun, og viser til at under femårsmarkeringen fredag vil sorgen og savnet preger markering, men at fremtidshåpet, optimismen og demokratiutvikling vil få større plass etter som tiden går.

Hun viser til medlemstallene fra AUF, som viser at terroristen ikke klarte å ta knekke den politiske bevegelsen.

Ved nyttår 2010 viser medlemstallene at Arbeiderpartiets ungdomsparti hadde 9600 medlemmer. Etter det har det vært en jevn stigning frem til siste registrering 31.12.2015, hvor det var 14 136 medlemmer, altså 4536 flere enn det året før terroren på Utøya skjedde.

Felles ansvar

På spørsmål om Ap har et større ansvar enn andre partier til å holde debatten varm, svarer Stenseng:

- Det var et angrep på Ap og AUF, og det vi står for, men samtidig ble angrepet fordømt av et felles politisk Norge. Det at vi ble hardt rammet, gir oss et ansvar, men samtidig er det et felles ansvar å målbære holdninger som mangfold og demokrati.

Hun mener debatten om bekjempelse av ekstremisme står sterkere nå enn i 2011, fordi vi blir preget av flere store terrorangrep utført av ekstremister i den senere tid. Derfor er det viktig å konfrontere holdningene, ta et oppgjør med dem.

- Det er viktig å ikke glemme årsaken til at ting kan skje, og vi er ikke ferdig med debatten. Vi må jobbe for å forebygge at hatefulle holdninger får grobunn, fordi ekstreme holdninger igjen kan føre til ekstreme handlinger.

Stenseng mener hun ikke har belegg for å si at det eksisterer et større hat mot Ap enn det gjør mot andre partier.

Ikke tabu: - Jeg opplever ikke at vi har tabuer internt i partiet, og at takhøyden er stor, sier Ap-partisekretær Kjersti Stenseng. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad, NTB scanpix