For snart ett år siden opprettet politiet i Sør-Trøndelag en egen dyrekrimgruppe i forbindelse med pilotprosjekt «Dyrekrim». Politiadvokat Alf Rune Nilsen forteller at følgende saker undersøkes eller etterforskes i disse dager:

  • En person skal ha unnlatt å gi over 30 katter tilstrekkelig stell, mat og oppfølging. Saken skal opp i retten i slutten av august.

  • To saker om innførsel av hund. Begge anmeldt av Mattilsynet.

  • Noen skal ha satt ut fangstredskap i sjø uten å følge opp. I verste fall kan fugler sette seg fast, og de som setter ut teiner og garn plikter å følge med fangsten. Saken er anmeldt og under etterforskning.

  • Dyrehandel i sosiale medier. Én anmeldt sak, etterforskning er i startfasen.

  • I tillegg opplyser politiet at de etterforsker fire saker om hunder.

  • Politiet har også mottatt tips om bruk av skytevåpen mot måker i tettbebygd strøk. Dette kan også medføre fare for menneskeliv, og er en alvorlig sak, opplyser politiet.

Av hensyn til etterforskningen kan ikke politiet gå nærmere inn på sakene på nåværende tidspunkt.

Adresseavisen har tidligere omtalt den første saken dyrekrimgruppa etterforsket. Da ble en 19-åring dømt til fengsel for å ha drept og flådd en katt.

Spent på samarbeid

Leder Hege Wensell i Dyrebeskyttelsen Norge, Sør-Trøndelag forventer mer fra politiet nå som egne ressurser er satt av til dyrekriminalitet.

- Tidligere har stort sett alle anmeldelsene fra Dyrebeskyttelsen blitt henlagt. Det er kjempeviktig at saker som omhandler brudd på dyrevelferdsloven tas på alvor, og veldig positivt at det er kommet en dyrekrimgruppe, sier hun, og viser til at forskere har funnet en sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker.

Dyrebeskyttelsen i Trondheim har anmeldt en sak tidligere i år, og jobber med en anmeldelse til. Begge omhandler katter.

- Nå skal vi anmelde en sak om en katt som hadde veldig symmetriske kuttskader i forlabbene. Veterinæren tror ikke katten har pådratt seg skadene selv, sier Wensell.

Ikke «dyrepoliti»

Det er snart ett år siden pilotprosjekt «Dyrekrim» ble igangsatt i Sør-Trøndelag. Prosjektet er et samarbeid mellom Mattilsynet region Midt og Trøndelag politidistrikt. Målet er blant annet færre henleggelser, kortere saksbehandlingstid og å avdekke flere brudd på dyrevelferdsloven.

- Det vi opplever er at publikum tror dyrepolitiet er det samme som man ser på TV fra USA, med uniformerte politimenn som reiser ut. Vi ser et behov for at publikum får klarhet i hva det er, sier Wensell i Dyrebeskyttelsen.

Prosjektet blir i mange sammenhenger omtalt som «dyrepoliti». Politiet og Mattilsynet mener begrepet gir et feil inntrykk av hensikten med samarbeidet.

- Det skaper en forventning i befolkningen om at politiet skal rykke ut med blålys og redde dyr. Slik er det ikke. Det er fremdeles Mattilsynet som har ansvaret for dyrevelferden, og som har veterinærfaglig kompetanse til å vurdere denne, sier jurist Mona Holm-Ross i Mattilsynet.

Med prosjekt «Dyrekrim» skal altså Mattilsynet og politiet bedre utnytte hverandres kompetanse. Politiadvokat Alf Rune Nilsen understreker at etterforskning fortsatt vil bli foretatt av politiet på det aktuelle stedet, men at dyrekrimgruppen vil bistå ved behov og ha en rådgivende rolle.

NOAH er én av pådriverne for at Norge skal ha eget dyrepoliti. Leder Siri Martinsen mener hva man kaller gruppen er uvesentlig så lenge man oppnår resultater.

- «Dyrepoliti» er nok et begrep som har kommet av det folkelige kravet. Om man kaller det dyrekrimgruppe eller dyrepoliti, er det uansett snakk om politietterforskere som spesialiserer seg på denne typen kriminalitet, sier Martinsen.

«Travelt»

I Trøndelag har regjeringen satt av tre millioner til prosjektet som skal gå over tre år. Oppstart var i august 2015.

- Det første året har gått med til å få på plass en hensiktsmessig prosjektorganisering og prosjektplan med tiltak, samt at noen personer i prosjektet har sluttet mens andre har kommet inn, sier Holm-Ross i Mattilsynet. På agendaen for høsten står blant annet interne og eksterne møter for å informere om prosjektet.

- Hva tenker du om at ett av tre år har gått?

- Jeg tenker at vi har det litt travelt. Vi håpet å komme mye lenger det første året, sier Holm-Ross.

Leder Hege Wensell i Dyrebeskyttelsen i Trondheim har store forventninger til politiets dyrekrimgruppe. Foto: Christine Schefte
Leder Siri Martinsen i NOAH ønsker at hele landet skal få eget dyrepoliti. Foto: Bente Isefjær / NOAH
Jurist Mona Holm-Ross i Mattilsynet tror prosjekt «Dyrekrim» vil skyte fart i høst. Foto: Privat