Årets hovedopptak til høyere utdanning ble offentliggjort tirsdag formiddag. På landsbasis har antallet søkere som har sykepleierstudiet på førsteplass økt med nesten 20 prosent fra i fjor. Bare i Trondheim står 2000 søkere på venteliste.

Gode arbeidsmuligheter

Ane Sommervold Gustavson har fullført sitt første år som sykepleierstudent i Trondheim, og har jobb på Laugsand og Buran helse- og velferdssenter. Hun er ikke overrasket over årets høye søkertallet.

- Vi blir fortalt at behovet for sykepleiere bare vil øke i fremtiden, så utdanningen er en trygg vei å gå med tanke på arbeidsplasser, sier Gustavson.

25-åringen tror også det brede omfanget av arbeidsmuligheter bidrar til å gjøre yrket attraktivt blant søkerne.

- Jeg tror mange tenker strategisk. Sykepleiere har veldig mange alternativer for videreutdanning, så det er ingen fare om du går lei det du holder på med. Man kan enkelt finne et annet området innenfor sykepleie å holde på med.

Trend i tiden

Toril Forbord, leder ved institutt for sykepleievitenskap ved NTNU er sier det høye søkertallet er del av en langvarig trend.

- Behovet for sykepleiere er stort, spesielt i kommunehelsetjenesten. Høye søkertall er har vi sett de siste årene, men vi har faktisk aldri hatt så mange på venteliste før, sier Forbord.

Det er dårlig nytt for dem som ikke har kommet inn.

- Vi har ikke tatt inn noen fra venteliste de siste årene. Som regel dukker alle de som har kommet inn på studiet opp i august.

Statusen heves

- Økningen i søkertallene tror jeg henger sammen med at statusen til yrket er i endring, sier Ane Volle, fagleder ved Laugsand og Buran helse- og velferdssenter.

Volle er selv utdannet sykepleier, og har de siste årene opplevd at yrket blir stadig mer respektert.

- Mitt inntrykk er at folk i dag ser på yrket som mer krevende enn hva man gjorde før. De forstår at vi ikke bare holder på med bleieskift. At statusen til yrket er hevet tror jeg fører til at flere søker seg til utdanningen.

Fortsatt få menn

Tall fra samordna opptak viser at andelen mannlige søkere har økt fra i fjor. Likevel utgjør gutter bare 14 prosent av de kvalifiserte søkerne.

Volle mener det er viktig at flere gutter kommer inn i sykepleien.

- Jevnere kjønnsbalanse er veldig bra for arbeidsmiljøet, samtidig som det kan bidra til at lønn og status til yrket heves ytterligere.

Klassisk kvinneyrke

Magnus Grøndalen Solberg er nyutdannet sykepleier og eneste mann som jobber på Laugsand og Buran helse- og velferdssenter. Han tror jobben sitt fortsatt blir oppfattet som et klassisk kvinneyrke.

- Mange har vokst opp med en mor eller annet kvinnelige familiemedlem som sykepleier, og det preger nok inntrykket av yrket hos mange, sier Solberg.

Gustavson er enig med sin kollega.

- Synet på yrket er definitivt preget av at det alltid har vært kvinnetungt, sier hun.

- Det mange som tenker at oppgavene vi utfører passer til dem som har feminine trekk, men det er veldig galt. Personlighetstrekkene er jo individuelle. I dette yrket møter man personer som har det tøft og som trenger omsorg, så det handler om å ha empati. Det kan like gjerne gutter ha som jenter.

Studenten skjønner likevel hvorfor ikke alle gutter trigges av sykepleiertjenesten.

- Vi bruker fortsatt begrepene «helsesøster» og «jordmor», og det er kanskje ikke helt heldig hvis man ønsker å gjøre yrket mer attraktivt for menn.

NTNU jobber aktivt

Berit Johanne Kjeldstad, prorektor ved NTNU sier universitetet jobber aktivt for å gjøre yrket mer attraktivt for gutter.

- Totalt sett skulle vi ønske at kjønnsbalansen var mer lik innen helsestudiene, sier hun.

- Vi tenker i samme baner som vi har gjort rundt jenter og realfag. Vi må ut med informasjon om hvilke muligheter yrket gir, og at det er viktig for samfunnet at kjønnsbalansen er godt representert i yrket.

Hun er uansett glad for de høye søkertallene, og synes det er bemerkelsesverdig populært med de treårige profesjonsstudiene.

- Bachelorstudium som gir en god yrkesprofesjon, både innen helsefag og ingeniør, mer fristende blant søkerne enn tidligere. Dette henger sammen med at vi har opplevd en periode med nedgang innen olje- og teknologisektoren.

Kvinnetungt: Andelen menn som har søkt til sykepleierutdanningen er fortsatt lav, noe sykepleierstudent Ane Sommervold Gustavson (25) synes er leit. Foto: Finn Walther
Trivselsskapende: Fagleder Ane Volle (30) og sykepleier Magnus Grøndalen Solberg (22) ved Laugsand og Buran helse- og velferdssenter mener flere gutter i sykepleien bidrar til bedre arbeidsmiljø. Foto: Finn Walther
Etterspurt: Sykepleierstudent Ane Sommervold Gustavson (25) blir fortalt at behovet for sykepleiere bare vil øke i fremtiden. Her med pasient Oddny Marø (93). Foto: Finn Walther
Balanse: Prorektor ved NTNU, Berit Johanne Kjeldstad, sier universitetet jobber hardt for å få flere gutter inn i sykepleieutdanningen. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX