Kommunalråden mener at en ny behandling ikke vil forsinke planene for skolen.

- Betyr dette at Høyre mener det har foregått noe uredelig i saken?

- Jeg tror ikke det har skjedd noe galt. Men det har vært en politisk prosess som har skapt uklarhet og som ikke er etterprøvbar. Da er det politikernes ansvar å rydde opp. Vi trenger et vedtak som har legitimitet og som vil stå seg.

Les også: Dette sier politikerne om utspillet

Bygge tillit

Går det slik Skjøtskift vil, skal saken opp i første formannskapsmøte i august. Hun regner å få støtte for en ny vurdering.

- Jeg håper formannskapet ser at det er lurt med en ny runde. Det håper jeg Arbeiderpartiet også innser. Diskusjonen som foregår i Østbyen svekker tilliten og rammer hele det politiske miljøet. Også for Arbeiderpartiet må det være det viktig at folk har tillit til tomtevalget.

Liker NTNU-tomta

Det var nettopp Høyre og Fremskrittspartiet som sammen med Arbeiderpartiet i februar i år sørget for vedtaket om plassering av skolen på en 30 dekar stor landbrukstomt som NTNU eier ved Jakobsli gård. Dette ligger utenfor det 400 dekar store området der Overvik Utvikling skal bygge boliger. Arbeiderpartiets støttepartier gikk imot. Vedtaket ble svært upopulært i Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved den fremtidige Jakobsli skole. Foreldrene ønsker at skolen skal plasseres midt inne i boligfeltet på Overvik, slik rådmannen anbefalte.

- Betyr dette at Høyre har skiftet mening om tomtevalget?

- Nei, men vi trenger en ny vurdering. I februar pekte Høyre på NTNU-tomta etter en samlet vurdering. Den har fin beliggenhet, er godt plassert for eksisterende og fremtidig bebyggelse. At den ligger utenfor Overvik Utviklings område, betyr at vi får enda høyere utnyttelse og flere boliger. Det er ønskelig. Selv om NTNU-tomta i dag er jordbruksareal, er det liten tvil om den i fremtiden vil bli brukt til utbygging. Til tross for fordelene med NTNU-tomta, bør vi likevel få anledning til å vurdere tomta som rådmannen anbefalte i 2014. Så får vi se om det er opplysninger og argumenter som ikke har vært på bordet som kan ha noe å si for tomtevalget.

Ingen nye utredninger

Arbeiderpartiet og ordfører Rita Ottervik har argumentert med at skolen i årevis ville bli liggende midt i et anleggsområde hvis den ble kom inne på Overvik Utviklings område. Det mener Skjøtskift ikke er avgjørende. Hun mener NTNU-tomta også vil være eksponert for byggevirksomheten i bydelen.

Ingrid Skjøtskift ser ikke noe behov for nye utredninger eller rapporter om lokaliseringen.

- Vi har nok grunnlag for å vurdere saken på nytt. Det avgjørende er at vi får en sammenligning mellom NTNU-tomta og den tomta som i 2014 ble vurdert som den beste av rådmannen. Jeg tror det er mulig å få til uten forsinkelser. Områdeplanen for Overvik er fortsatt på høring.

- Det ble bare sånn

- Hvorfor mener du prosessen mangler legitimitet?

- Rådmannen pekte først på en tomt inne på Overvik Utviklings område som best egnet. Jeg har gått gjennom saken og finner ikke den politiske begrunnelsen for at vurderingen av denne tomten ikke ble med i den videre prosessen. Jeg sier ikke at dette var urent spill. Jeg tror bare det ble sånn.

- Høyre har i sommer snudd i saken om storhall på Øya. Nå snur dere i skoletomtsaken. Er dette vingling som svekker tilliten til partiet?

- Nei. I saken om storhall har prosjektet vokst og forutsetningene endret seg. I skolesaken har vi ikke snudd, men vi tar det sterke engasjementet og de berettigede spørsmålene på alvor. Derfor vil vi ha en oppklaring slik at prosessen og argumentene blir transparente og etterprøvbare, sier kommunalråd og fungerende gruppeleder for Høyre, Ingrid Skjøtskift.

Utbygger avventer

- Det er en fair sak om politikerne vil se på saken på nytt. Vi kan ikke si noe på det, sier Kolbjørn Selmer, grunneier og medeier i Overvik Utvikling.

- Politikerne har bestemt hvor skolen skal ligge, og det er politikerne som bestemmer om de vil se på saken på nytt. Vi mener tomta som er valgt er en god løsning, både på kort og lang sikt.

- Og hvis politikerne skulle bestemme seg for å legge skolen innenfor området til Overvik Utvikling?

- Det får vi ta stilling til hvis det, mot formodning, skulle skje.

- Hva vil det koste kommunen hvis skolen flyttes til regulert område?

- Da må Trondheim kommune kjøpe en tomt, og det blir en egen forhandling, sier Selmer.

Lengst sør: Formannskapet i Trondheim vedtok i februar å legge den nye skolen i Østbyen på Jakobsli, helt sør i den nye skolekretsen. Foto: Adresseavisen