Christina Gabrielsen og Ingvild Lismoen på Visit Trondheim sitt kontor i Nordregate har hektiske dager med cruisetrafikken i sommer.

– Vi anbefaler folk å se klassikerne, altså Nidarosdomen, Bakklandet og Sverresborg folkemuseum. Ringve Museum og området rundt er også blitt veldig populært i det siste. Og vi merker det samme med Thamshavnsbanen og Løkken Verk. Bussturer til Røros for dem som har litt bedre tid, er også veldig populært, forteller Christina Gabrielsen.

Hun har jobbet på turistkontoret et års tid og merker i år økt etterspørsel etter guidede turer enn forrige sommer.

Nytt av året er blant annet Mathallen, hvor turistene kan få smaksprøver på lokal og kortreist mat. Også havnesafari fra Ravnkloa med gåtur langs småbåthavna har blitt populært.

Cruise rekord

I år er det rekordmange cruiseturister, bortimot 100 000 personer kommer med skip for å oppleve byen i noen timer. Opplegget rundt krever mye logistikk og uventede situasjoner kan oppstå. Noe Visit Trondheim- guide, Heidi Bjørken, kan bekrefte.

– Det blir travelt og det er mye logistikk med sjåfører, guider, busser og så videre. Da gjelder det å være rolig og kunne ta ting på sparket. Selv om alt ikke nødvendigvis går helt som planlagt, er det viktigste at turistene ikke merker noe. Vi har mange hyggelige og interesserte cruisebåtpassasjerer som har lest seg opp om byen på forhånd, og de spør om alt mulig. Det er aldri kjedelig og jeg har det veldig artig, særlig med engelskmennene, forteller guiden.

Vi har akkurat vært med britene på Sverresborg folkemuseum. Her har skuespillere kledd i gammeldagse klær både sunget og fortalt om hvordan livet i Trondheim var for hundrevis av år siden. Folk klapper og ler og er generelt fornøyde.

– Når cruiseturistene går i land, har de som regel rundt tre timer på å oppleve byen. Cruisebåtene booker vanligvis direkte hos oss. I år har vi ansvaret for opplegget til 38 av 54 skip som anløper Trondheim havn, kontra åtte i fjor. Det skyldes at vi har vært flinkere til å promotere Trondheim som reisemål til cruiseselskapene, sier Christina Gabrielsen.

Norge er fortsatt dyrt

Ifølge en undersøkelse fra Innovasjon Norge i 2014 legger hver cruiseturist i snitt igjen rundt 850 kroner hver. Det meste går da til investeringer i turer og museum. Myten om at cruiseturister ikke legger igjen mye penger i de lokale butikkene, viser seg nok delvis å stemme.

Flere av engelskmennene som var i land onsdag, syntes prisnivået i Norge var ganske høyt og kunne informere om at syntes synd på oss som bodde her, særlig med tanke på ølprisene.

– Seks pund for en boks lakris, det gidder vi ikke! Sier et britisk ektepar iført sandaler mens de kikker i suvenirbutikken på Sverresborg. De ender opp med å kjøpe noen postkort. Gratis brosjyrer som viser attraksjonene i byen, viser seg å være et populært alternativ. De fleste går rett tilbake i bussen, før kursen settes mot Nidarosdomen.

– Vi har betalt 54 pund for å være med på denne dagen, det er helt greit det, fordi vi opplever mye spennende. Alt av mat og drikke får vi på båten all-inclusive, og vi drar ikke rundt for å handle gaver til de der hjemme, men for å oppleve mest mulig. Jeg kjøpte et kosedyr til barnebarnet på åtte år hjemme da, det plukket jeg opp da vi var på Svalbard for noen dager siden, forteller Eric Stan Baker fra Dalton i Cumbria.

Han og Denis Long har vært sammen i 18 år og foretrekker å reise på tur med cruisebåt. De liker å slappe av ombord og samtidig ha muligheten til å oppleve mange steder i løpet av to uker. De har akkurat vært på Svalbard og sett på gruver og landskapet.

– Det var veldig spektakulært, men vi er litt skuffet over at vi ikke så noen isbjørn, ler Baker.

– Men godteri er dyrt her. Heldigvis har vi taxfree butikk ombord, legger Denis Long til.

Hun forteller entusiastisk om håndarbeidsrommet på båten, og at de har opplevd både Tromsø og Ålesund på veien. Neste stopp er Geiranger fjorden før kursen settes tilbake mot Newcastle.

Angela Crompton fra Bolton er pensjonist og reiser alene. Hun er overrasket over hvor mange hyggelige folk hun treffer.

Foretrekker Fred

– Jeg foretrekker å reise med Fred Olsens skip fordi det er relativt små båter med god stemning ombord. Også er maten og aktivitetene typisk engelske.

– Men jeg bruker ikke så mye penger fordi det er litt dyrt, men det visste jeg på forhånd, forklarer Manchester United-supporteren.

Nytt av året er blant annet Mathallen, hvor turistene kan få smaksprøver på lokal og kortreist mat. Også havnesafari fra Ravnkloa med gåtur langs småbåthavna er blitt populært.

– Guidene er veldig flinke til å stille opp når vi trenger ekstra bemanning. Er det to båter som kommer samme dag, blir det hektisk. Her forleden trengte vi 38 guider til tyskere, men vi hadde bare 28. Det løste seg likevel. Utfordringen for oss er at det kan være uforutsigbart hva de velger av turer, det vet vi sjelden før dagen før, forteller Ingvild Lismoen hos Visit Trondheim.

– Akkurat nå merker vi stor etterspørsel etter Supercupfinalen i august. Da har vi særlig bruk for russiske og spanske guider. Bussturer til Røros for dem som har litt bedre tid er også veldig populært.

Havnevakta nede på Piren beskriver situasjonen med bussene og alle turistene som en smule kaos, men alle cruiseturistene kommer med i dag også.

– Det hender seg det er noen som skal med Hurtigruta kommer hit og tror de skal med skipet, da må jeg henvise de videre til en mye mindre båt Tidligere i sommer hadde vi noen som kom for sent til avgangen og fikk stående applaus av alle som sto på dekk og ventet, humrer han.

Utenfor Rockheim står en ansatt og forsøker å invitere turistene inn på museet. Han spør om de er interesserte i musikk og kultur.

– Nei takk, vi skal rekke lunsj, lyder svaret fra den gråhårede forsamlingen.

Les også: 5000 spanjoler skal reise via Værnes når dette skipet snur i Trondheim lørdag

Prøvde verdens lengste utendørs rutsjebane

Her er verdens nest største passasjerfly på Værnes

Cruiseturistene har det travelt med å rekke over alle de gamle husene på Sverresborg Foto: Finn Walther, Adresseavisen
Hektisk: Christina Gabrielsen (t.h) og Ingvild Lismoen på Visit Trondheim sitt kontor i Nordregate har det travelt i sommer med å legge til rette for alle cruiseturistene. Foto: Nikolai Amdahl
Foto: Finn Walther, Adresseavisen
Når cruiseskip av MV Balmoral sin størrelse legger til kai, skal alle passasjerene komme seg på rett buss til rett destinasjon. Foto: Finn Walther, Adresseavisen
Foto: Finn Walther, Adresseavisen