Starten var god og fortsettelsen har vært bra for laksefisket i de store elvene i Trøndelag.

- Vi ligger an til å få en bra fiskesesong for andre år på rad. Storlaks fra generasjonen som vandret ut til oppvekstområdene i havet for tre år siden har kommet tilbake. Den har vokst seg stor, og veier over sju kilo. Det er også mye mellomlaks på mellom tre og sju kilo i elvene, sier Sterud.

Nå venter fiskerne på smålaksen.

- I viktige elver som Orkla og Gaula har det vært solide fangster, men det er fortsatt et stykke opp til gjennomsnittet for de siste ti årene. Noen historisk god sesong blir det trolig ikke i Trøndelag, men bunnen er forhåpentligvis passert, sier Sterud.

Bra i Nidelva

Kay Arne Olsen i Tofa ( Trondheim og omland fiskeadministrasjon) er spent på hvordan det går i Nidelva. Hittil er det fanget omlag 275 lakser i elva, med en samlet vekt på 1700 kilo.

- Det ligger an til å bli en bra sesong, men det forutsetter at vi få mer regn. I sommer har elva vært lita, og det har gått ut over fiskeforholdene på noen vald, sier Olsen.

I et middels godt år tas det omkring tre tonn laks i elva.

- Vi prøver å legge forholdene til rette både prismessig og på andre måter slik at flest mulig skal kunne fiske her, sier Olsen.

Slakker ikke på reglene

I Gaula er hittil i sesongen fisket mer laks enn til samme tid i fjor, opplyser sekretær Torstein Rognes i Gaula fiskeforvaltning.

- Sesongen i fjor ble bra, og i år ligger vi enda bedre an. Vi håper å komme over sluttresultatet for 2015, men mye avhenger av blant annet fiskeforholdene i elva i tiden framover, sier Rognes.

Det er ikke aktuelt å slakke på de strenge reguleringene i Gaula. Hensynet til gytefisken kommer først.

- Vi må fortsatt være forsiktige slik at vi ikke høster for mye av bestanden, sier Rognes.

Ligger bra an

I Namsen ble det fisket 30 tonn laks i fjor, et resultat som var bedre enn på flere år. Leder Jan Olav Tømmerås i Namsenvassdraget elveierlag tror årets sesong kan slutte på omtrent samme nivå.

- Foreløpig ligger vi noe under fangsten til samme tid i fjor, men forutsatt gode fiskeforhold håper jeg vi vil krype opp mot 30 tonn, sier Tømmerås.

I Stjørdalselva er det hittil fisket omkring seks tonn laks, og det er mer enn i fjor til samme tid, sier Gunnar Fordal, leder i Stjørdalsvassdragets elveeierlag.

- Nå venter vi på smålaksen, sier han.

Daglig leder Rune Krogdahl i Orkla fellesforvaltning sier fisket i Orkla har vært bra hittil i sesongen.

- Det har vært litt lite vann i elva, og noen færre fiskere enn i fjor. Men vi ligger ligger godt an til å nå resultatet fra i fjor på ca. 20 tonn, sier Krogdahl.

Mye laks inn i fjorden

Allerede før sesongen i år kom signaler om at mye laks var på vei inn til elvene i Trondheimsfjorden. Det ble tatt store fangster av mellomlaks og storlaks i kilenøtene under overvåkningsfisket i Agdenes.

- Tilbakevandringen av mellomlaks og storlaks til fjorden har vært bedre enn i de tre foregående årene, sier forskningssjef Tor Næsje i Norsk institutt for nataurforskning (Nina).

Derimot er det tatt skrale fangster av smålaks i Agdenes.

- Fangstene er de laveste på flere år, og peker mot at det kan bli et dårlig år for mellomlaks neste år, sier Næsje.

Lite hannlaks

Et annet trekk i bildet er et lavt innslag av hannlaks i fangstene.

- Dette kan få negative konsekvenser for gytingen. Det er innført fredning av hunnlaksen for å sikre nok gytefisk om høsten, men kjønnsfordelingen må være riktig, sier Næsje.

Siden 1980-tallet er tilbakevandringen av laks til elvene i Norge halvert. Foreløpig er det usikkert at man ser starten på en ny oppgang.

- Fangstene under overvåkningsfisket er høye i år, men vi har flere ganger hatt enkelte gode år som er etterfulgt av dårlige år igjen. Det er de langsiktige trendene som gjelder, og hittil har de vist en betydelig nedgang i tilbakevandringen, sier Næsje.