- Om vi ønsker kvinner inn i Forsvaret så må vi kunne signalisere at vi vil ha en slik tropp. Det er viktig at troppen videreføres, sier Hansen til Adresseavisen mandag.

Jegertroppen i Forsvarets spesialkommando (FSK) på Rena er en kvinnelig tvilling til fallskjermjegetroppen, hvor ingen kvinner så langt har klart opptakskravene.

Adresseavisen fortalte mandag om "Hanne" sitt år i den kvinnelige elitetroppen.

Troppen er et tidsbegrenset prosjekt startet opp for to år siden, og med godkjenning til å fortsette kun i ett år til. Spesialkommandoen har bedt om midler til å videreføre driften av troppen.

Forsvarsstaben har ikke avgjort om den får fortsette, og meldte til Adresseavisen fredag at en avgjørelse først kan ventes i desember, etter budsjettbehandling i Stortinget.

- Forsvarsministeren må være glad for at jenter vil bidra i Forsvaret. Jeg forventer at hun følger opp saken. Ved at hun sikrer midler til videre drift av jegertroppen og gir de riktige politiske signaler, sier Hansen.

- Unnvikende av Nesvik

Harald T. Nesvik (Frp) i utenriks- og forsvarskomiteen sa fredag til Adresseavisen at Forsvaret selv må ta stilling til om de ønsker fortsatt drift av troppen, og at "ikke alt må gjøres til en politisk sak".

- Det høres unnvikende ut. For om man ikke har lyst til å bevilge penger til noe, så er det lett å si at det ikke er en politisk sak. Men vi må klare å si hva vi mener er riktig retning å gå, sier Hansen.

Hansen fra Trondheim var medlem av utenriks- og forsvarskomiteen i forrige stortingsperiode, og er per i dag medlem av energi- og miljøkomiteen.

- Vi dikterer stadig vekk detaljer i Forsvaret. For meg er det uforståelig at det ikke skal komme noen politiske føringer om fortsettelse av troppen, sier Hansen.

- Men avgjørelsen ligger vel per i dag ikke hos departementet?

- Politiske signaler på veien kan det være klokt å ha. Forsvaret må være trygg på at de har penger til å videreføre troppen, sier Hansen.

Hun mener jegertroppen har vist at den kan tilføre mye ny kompetanse til Forsvaret.

- Med jenter inn i Forsvaret får vi et fortrinn. Når FSK og kvinner som har vært i jegertroppen mener dette er en suksess som bør videreføres, så må vi fra politisk side lytte til det og si at dette bør prioriteres, sier Hansen.

- Feil å ta stilling nå

Harald T. Nesvik (Frp) reagerer på å bli kalt unnvikende:

- Det er mulig Eva Kristin Hansen ikke er interessert i å vite hva Forsvaret mener om troppen, men det er jeg. Jeg vil ikke ta stilling for eller mot en enkelttropp nå. Det ville vært feil. Forsvaret må få komme med sin anbefaling først, sier Nesvik.

En ny langtidsplan for Forsvaret skal behandles av Stortinget til høsten.

- Først må vi se på anbefalingene fra Forsvaret. Så må vi se på totalrammen, sier Nesvik.

- Et interessant prosjekt vi har fulgt tett

Statssekretær Øystein Bø kommenterer ikke Hansens forventninger til forsvarsministeren. Men sier til Adresseavisen mandag det er opp til Forsvarssjefens faglige vurdering om jegertroppen skal videreføres.

- Dette arbeidet gjøres nå i Forsvarsstaben. Vi får eventuelt komme tilbake til saken når vi kjenner resultatet av dette arbeidet, sier Bø.

- Jegertroppen på Rena er et interessant og spennende pilotprosjekt som vi har fulgt tett, sier han.

Harald T. Nesvik sier han mener det er feil å ta stilling til en enkelttropp på dette tidspunktet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold;Håkon Mosvold Larsen / NTB scan, NTB scanpix