– Isabell har nesten ikke sett meg under Olavsfestdagene de siste årene. I fjor er det første året på en stund hun har sett litt til meg den uka. Da var hun med som frivillig for første gang, sier Toril Helene Myrseth.

Nå har datteren også forsikret seg om at hun får fri fra arbeidsgiver når det trengs under Olavsfestdagene, slik at hun kan hjelpe til som frivillig i år igjen.

Årets Høydepunkt

Etter mange gode konsertopplevelser under Olavsfestdagene over flere år, så Toril Helene Myrseth en forespørsel der festivalen ønsket frivillige. Hun meldte seg for å si takk for opplevelsene og for å gi noe tilbake.

– Nå er Olavsfestdagene årets høydepunkt. Etter årets festival er ferdig, legger jeg inn ferieønske for uke 31 med en gang. Dette er sjette året på rad jeg er med, sier moren.

Artistverter

Det er over 400 frivillige som hjelper til i løpet av festivalen. De er vertskap, rigger, driver med markedsføring og salg, transporter artister og utstyr, og mye mer. Uten de frivillige ville det ikke være mulig å holde festivalen.

Toril Helene Myrseth har vært artistvert alle de seks årene som frivillig under festivalen. I fjor var Isabell gammel nok til å være frivillig for første gang. Hun går i morens fotspor og blir artistvert på andre året under årets festival.

I fjor hadde de vakter sammen slik at den nye artistverten får den opplæringen hun trenger for å påse at de som inntar scenen får den hjelpen de måtte trenge, og blir tatt godt imot.

– Det er viktig med god opplæring. Vi jobber direkte med artistene. Man må være selvstendig og ta raske avgjørelser. Når en artist stiller et spørsmål, kan man ikke ringe noen andre som kanskje har et svar. I år fortsetter opplæringen, men det blir en fin miks med selvstendige oppgaver også, sier sekstenåringen.

Usynlige

Isabell sier hun godt forstår at moren ikke har fått nok av å være artistvert, og melder seg til tjeneste år etter år.

– Det var ekstra artig å være artistvert for Bjørn Eidsvåg i fjor. Jeg har hørt veldig mye på musikken hans siden jeg var liten. Jeg var litt nervøs for å gjøre feil eller gjøre noe galt. Det gikk veldig bra, sier hun.

Artistvertene skal være usynlige, men alltid til stede i bakgrunnen. Derfor setter ikke artistvertlederen opp de aller største fansene til å følge idolene sine.

Vokst opp med festivalen

Isabell tror ikke det har vært veldig annerledes å vokse opp med en mor som frivillig.

– Egentlig tror jeg bare jeg har visst litt mer om arbeidet som ligger bak festivalen. Det er litt vanskelig å finne jevnaldrende som er frivillige. At miljøet består av andre mennesker er også artig. Det er annerledes på en god måte, sier hun.

Mor og datter merker ikke så mye til at de begge er frivillige samtidig, selv om de har en del vakter sammen.

– I fjor var kanskje det mest begivenhetsrike at vi fikk to T-skjorter for frivillige som var i forskjellige farger. Vi hadde begge lyst på den ene av fargene. Det er bare sånne småting. Vi jobber sammen som et stort lag som alle vil at festivalen skal bli så bra som mulig uansett, sier Toril Helene.

Får mye med seg

De frivillige er akkrediterte til hele festivalen om de jobber minst 20 timer for festivalen. Da kan de være publikum der det er plasser ledige.

– Vi prøver hvert år og bestemmer oss for at i år skal vi gjøre det og gå på mange konserter. Men i praksis blir det ikke mye av det. Det blir mye jobbing fordi det er artig å være artistvert. Vi får med oss opplevelsene som frivillige likevel, selv om vi er til stede når artistene har behov, sier Toril Helene Myrseth.

Isabell poengterer at man får med seg en del andre opplevelser av hele festivalen når man er frivillig og deltar i det sosiale rundt organiseringen av festivalen.

– Det får man ikke med seg som publikum, sier hun.

Gode sko

Toril Helene Myrseth sier det alltid er artig å møte ulike artister som har forskjellige rutiner før de holder foredrag eller står på scenen.

– Vi akkrediterer artistene, viser dem rundt og hjelper dem med det de måtte ønske, sier Isabell.

– Mye av jobben er å følge artistene hele tiden slik at de får alt det de trenger. Det aller viktigste verktøyet er nok gode sko å gå i. Så må man være sosiale og ønske å møte masse forskjellige mennesker. Det gjør vi nok begge to, sier moren.

Årets høydepunkt er i gang. Mor og datter er i full festivalmodus.

Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen
De frivillige samles til «kick-off» før årets festival begynner for fullt. I år er det over 400 frivillige som bidrar til at alt går som det skal under den 54. utgaven av festivalen i år. Foto: Olavsfestdagene
Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen