- Overgangen fra det å være hjemme til å starte i barnehage, er kanskje den viktigste overgangen for et barn. Det kan være krevende og vanskelig for ettåringen, men det er ikke farlig, sier Drugli.

2300 barn i Trondheim stavrer inn i barnehagene for første gang de neste ukene. Det vil høres.

- Det å bli separert fra sine foreldre er ikke noen ønskesituasjon for barna, derfor vil de protestere. Men det at barna gråter når foreldrene går, er et godt tegn. Da vil de få trøst og nærhet, og de får et lavere stressnivå enn barn som ikke har noen reaksjon, sier Drugli som er professor ved regionalt kunnskapssenter for barn og unge ved NTNU.

Korte dager

Drugli har gjennom sin barnehageforskning sett at flere barnehager de siste årene har økt tilvenningstiden fra tre til fem dager, med svært gode erfaringer.

- Da får foreldre ta del i barnehagens rutiner, og bli godt kjent med de ansatte. Samtidig er foreldrene en trygg base og en oversetter av barnet sitt. Ansatte forteller at de blir mye raskere kjent med barnet når foreldrene er til stede flere dager, sier Drugli som påpeker at barna er forskjellige.

- Noen går rakrygget inn i barnehagen, og finner sin plass med en gang. Andre kan bruke flere uker. Men en ettåring bruker minst et halvår på å venne seg til å være i barnehagen, sier Drugli.

Hun mener foreldre ikke må forlate barnet den første dagen i barnehagen, kanskje heller ikke den andre dagen. Etter hvert kan foreldre trekke seg litt unna, gå på et annet rom, før en ser at barnet er trygg nok til å være alene i barnehagen.

- De første dagene når foreldrene ikke er til stede, er krevende for små barn, og vi ser at de har et høyt stressnivå. Derfor bør ikke disse dagene være så lange, sier Drugli som mener oppstarten er svært viktig for at barnehagelivet skal bli bra.

- Det å få til en rolig innkjøring i barnehagen fører til at barnet vil trives og slå seg til ro, sier hun.

God tid: Foreldre må bruke god tid for å få barna trygge i barnehagen, sier Signe Eggen, pedagogisk leder i Kristiansten barnehage.

Trygger foreldrene

I Kristiansten barnehage er hyllene og støvelholderne tomme, og duften av bæsjebleier har ennå ikke lagt seg over stellerommet. Men når kalenderen tipper august, er de der, gjengen med ferske og nysgjerrige barnehagebarn i armkroken til engstelige foreldre. Ti ettåringer skal starte på småbarnsbasen Borgen.

- Vi forstår at dette kan være utfordrende for foreldrene. Barna er jo det viktigste foreldrene har i livet. Men sammen så får vi dette til. Det er veldig sjelden at barn ikke finner seg til rette i barnehagen, sier Signe Eggen, pedagogisk leder.

Med mange års erfaring fra barnehage, ser hun at en av de viktigste jobbene de barnehageansatte har, er å trygge foreldrene.

- Hvis barna har en mamma og pappa som ikke tror dette blir greit, så senser barna det. I det øyeblikket foreldrene blir trygge på oss, blir barna også trygge, sier Eggen.

Trives: Når Aleksandra kommer til barnehagen, er hun full av smil og latter. Pedagogisk leder Signe Eggen ser at barna trives i barnehagen, og vil gjerne berolige ferske foreldre som nå skal levere barn i barnehage: Det kommer til å gå bra.

De inviterte i vår alle ferske foreldre både til foreldremøte og foreldresamtale.

- Vi ønsker å bli kjent med barna gjennom foreldrenes øyne. Vi ønsker å vite hva barna er gode på, hva de kan være redd for, hva de blir lei seg for, vaner og uvaner. Det er viktig at vi vet mest mulig om barna, sier Eggen.

Nye rutiner

Mens ettåringene er uvitende om hva de har i vente, gruer gjerne foreldrene seg til barnehagestarten. Det har Eggen stor respekt for. Hun mener det er viktig at foreldre og barnehageansatte har en god dialog.

- Foreldre må ikke være redd for å spørre, og de må si fra når de synes noe er vanskelig. Det er de som kjenner barna sine, påpeker hun.

Samtidig er det viktig at foreldrene ikke stiller urimelige krav. Om barnet er vant til å bli trillet under hele formiddagsduppen, kan ikke det forventes i barnehagen.

- Foreldre må ha en ydmyk respekt for fagligheten til barnehagen. De kan gjerne fortelle hva de gjør hjemme, men de må respektere at i barnehagen er ikke deres barn alene i fokus. Da er barnet en del av en gruppe, og da vil det bli nye rutiner. Dette er noe barna venner seg til, sier Drugli.

Nye venner: Ada, Louison og Natalie er erfarne barnehagebarn i Kristiansten barnehage. Nå er de forberedt på å få nye venner, for mandag kommer det nye barn til barnehagen, både på storbarn og småbarnsbasen.

- Dropp turer

Ved Kristiansten er ettåringene samlet i en base. Eggen sier at de strekker seg langt for at barna skal bli trygge og trives i barnehagen. Hvert barn får en egen kontaktperson som har et ekstra ansvar for å sikre at barna er inkludert i fellesskapet, deltar i lek og har venner.

- Det er viktig at barna får en god start, slik at førsteinntrykket blir at her er det fint å være. Da vil barna tilbake, sier hun.

Familietre: Hvert barn har sitt eget hus i barnehagen med bilder av personer som er viktige for dem. Natalie har bilder av både foreldre og besteforeldre. Til venstre Signe Eggen, pedagogisk leder i Kristiansten barnehage.

Drugli sier at trygghet, forutsigbarhet og stabilitet er det viktigste å gi de minste ved barnehagestart.

- Mange foreldre etterspør turer og aktiviteter, men det er det ingen grunn til for ettåringene. De første månedene er det best for dem å være i barnehagen. Som forelder bør en applaudere barnehagen hvis det er få planlagte aktiviteter før jul, sier Drugli.

Foreldrene kan med fordel også droppe aktiviteter på ettermiddagene den første tiden.

- Ettåringen er fylt opp av inntrykk, og trenger ingen aktiviteter. Barnet har behov for en rolig ettermiddag, hjemme sammen med sine nærmeste, sier Drugli.

NTNU-forskeren vil gjerne berolige bekymrede foreldre:

- Det å begynne i barnehagen går aldeles utmerket. Det er ikke dokumentert noen negativ effekt av tidlig barnehagestart i Norge, sier hun.