På Gamle Ranheim skole, som ble lagt ned i 2011, har om lag 40 barn sin første SFO-dag. Alle ansatte har søkt seg spesielt til skolen som enda pusses opp.

- Siste malestrøk ble gjort i dag klokka halv åtte, sier SFO-leder Inger Margrethe Moa, og peker på taket i omskiftningsrommet.

Siden våren har skolen og tilhørende idrettsbygg blitt stelt i stand i et forrykende tempo. Om ikke lenge skal 160 elever fra 1. til 6. klasse tilbringe skolehverdagen sin her.

Det siste alderstrinnet skånes mot flytting slik at de kan fullføre på den samme skolen de begynte.

Alle elevene er fra Olderdalen som ligger et stykke unna, men det ble i sin tid bestemt av formannskapet i Trondheim at dette ville være den beste løsningen.

Skolen skal nå hete Jakobsli frem til navnet overføres til den nye skolen ved Overvik-tomten.

Ballbingen kommer

- Det handler om å være fleksibel, sier Moa.

Hun står i skolegården med barn ikledd rosa og grønne vester, lekeplassen er ennå ikke ferdig. Etter hvert skal det komme en ballbinge og det skal gjøres flere endringer med de eksisterende lekene.

Det er ennå ikke bestemt hvordan uteområdet skal se ut til slutt. Løsningen med parkeringsplasser og holdeplass for å slippe av barna er heller ikke satt.

Inne i bygget er de fleste rommene ferdige, men kjøkkenet til SFO og noe inventar mangler enda.

- Elevene kommer fra en nyoppusset skole, det var derfor viktig for oss at de ikke kom til noe gammelt og dårlig, sier rektor Torunn Hergum.

Hergum valgte selv mye av inventaret, og forteller at de har vært bevisst på at det skal være moderne.

Stefan Reppe er rådgiver for skolebygg i rådmannens fagstab. Han forteller at selve skolebygget var i god stand, er det ikke bestemt politisk hvorvidt dette er en permanent løsning.

- Det er nå bestemt at skolen skal brukes til nye Jakobsli er ferdig, men det er ikke utenkelig at den vil driftes fortsatt, sier Reppe, som legger til at dette kan være en «naturlig tanke».

Enorm tilflytning

En jente med hestehale og rosa boblejakke prater lavmælt til Moa.

- Du kommer fra en stor skole med like mange barn på et klassetrinn som det er på hele SFO-en her, sier hun.

- Oi, det er lite, sier jenta før hun går til de andre barna for å leke.

Formannskapet i Trondheim vedtok å pusse opp skolen og tilhørende idrettsbygg for om lag 12 millioner i vår. Voldsom boligbygging de siste årene ha ført til høye elevtall på de laveste skoletrinnene.

Ranheim skole ble bygget ferdig i 2010, men hadde i år ikke lenger kapasitet. Derfor skal barna i Olderdalen gå på Jakobsli i påvente av at den nye skolen er ferdig.

Nye Jakobsli skole planlegges å stå klart til 2020 med en planlagt kapasitet på 700 elever. Den nye skolen er vedtatt å bli bygget på dyrket mark, noe som gjør at den kan bli forsinket.

Når skolen blir ferdig vil den avlaste skolene Ranheim og Charlottenlund, og bygges med tilhørende idrettshall og en 7-er kunstgressbane.

På grunn av plasseringen har kommunen forskuttert nærmere 70 millioner kroner i infrastruktur, noe som kan bety at skolens størrelse må reduseres for å komme innenfor kostnadsrammen på 400 millioner.

Bygger ny skolekultur

Siden årsskiftet har Hegrum planlagt skolehverdagen til barna. På grunn av usikkerhet om hvilke barn som skulle begynne på skolen var det først i mai førsteklassingene ble innskrevet.

- Innskrivingen er en viktig milepæl for alle barn. Da kommer de med foreldrene for å skrive seg inn på skolen, sier Hegrum, som forteller at man i dag kunne gjort det elektronisk.

Hun forteller at det har vært en unik mulighet å begynne med ny stab og elever som kommer til en ny skole.

- Meg bekjent er dette første gang på 15 år vi lager en helt ny skolekultur i Trondheim.

Flere av de ansatte kommer fra Ranheim skole, men mange har også søkt seg ditt fra andre skoler. Rektor forteller at de brukte den siste uka på å jobbe sammen før barna kom til skolen.

Barneskolen vil også ha et samarbeid med Ranheimsletta barnehage.

- Det er en utfordring å være så tett på en barnehage, men så gikk det opp et lys for meg. Vi skal nå dele personalrom og bruke dette som en mulighet til å lære av hverandre, sier Hegrum.

Les også kronikken til Anne Jorun Frøseth som bekymrer seg for at leken i skolen tones ned.

Gjenåpnet skole: Gamle Ranheim skole blir midlertidig Jakobsli skole, til den nye er ferdig på Overvik-tomta. Den siste oppussingen gjenstår, men nå har de første barna begynt på SFO. Foto: Frank Lervik
Nesten ferdig: Rektor Torunn Hergum har fått nesten hele skolen ferdigstilt før SFO-start, og forteller at bordtoppene er «av en eller annen grunn det siste vi mangler i klasserommet». Foto: Frank Lervik
Erfaren rektor: Torunn Hergum er rektor på sin tredje skole. Tidligere har hun vært på skolene Dalgård og Kattem. Foto: Frank Lervik