- Trondheim blir nå fullt på høyde med, og i noen sammenhenger foran, det private næringslivet i Norge med å ta i bruk moderne IT-verktøy, sier Bjørn Villa, som er IT-sjef i Trondheim kommune.

Trondheim kommune har bestemt seg for å ta i bruk «Google for Work» som den første store kommunen i Norge. Nå forventer Villa å spare millioner på å bytte system.

Alt skal i skyen

- Dette er et enormt teknologisk sprang for de ansatte i Trondheim kommune, sier Villa.

Han forteller at kommunen nå har mulighet hvis løsningene implementeres skikkelig til å svare raskere på henvendelser og redusere saksbehandlingstid.

- Samarbeidet blir langt mer effektiv, bare tenk på at vi nå slipper at epostvedlegg lagres flere hundre ganger.

Det er selskapet Avalon som bidrar med tilpasning og vedlikehold av «Google for Work». Allerede i høst vil kommunens epostløsning flyttes fra egne servere til skyløsning. Denne fasen er ventet å ta noen måneder, og allerede innen neste sommer skal alle bruke Googles kontorverktøy.

Hva betyr overgangen for de ansatte i kommunen?

- Nå blir vi like avansert i jobbsammenheng som folk er privat, sier Villa.

I IT-tjenestens redegjørelsen for valg av skyløsning trekkes det fram at overgangen vil redusere bruken av såkalt «skygge-IT», altså dataprogrammer som kanskje ikke er tilpasset og godkjent av kommunen. Det kan blant annet resultere i at sensitive opplysninger kommer på avveie.

Trygt med skylagring?

Martha Eike i Datatilsynet forteller at skylagring er trygt om nødvendige tiltak og forholdsregler er fulgt. Det innebærer at Trondheim kommune blant annet har gjort en risikovurdering og har en god avtale om databehandling.

- Har kommunen de to første på plass, etablert nødvendige sikkerhetstiltak, og får en tredjeparts vurdering om sikkerhet og personopplysninger brukes og ivaretas på en god måte, er dette mulig å få til, sier Eike.

Dette innebærer at informasjon for eksempel ikke kan lagres i land med for svake personvernlover og at Google ikke kan bruke personopplysninger til å forbedre egne tjenester.

Ifølge Bjørn Villa er alle disse tiltakene fulgt, og han har full tiltro til at en med den nye løsningen er minst like sikker som den eksisterende. Han understreker også at alle personsensitive data som helseopplysninger kun skal arbeides med i egne «sikre soner» utenfor Googles programmer, og disse ikke vil lagres i skyen.

Implementering er viktigst

Torgeir Waterhouse i bransjeorganisasjonen IKT-Norge mener overgangen som gjøres i Trondheim kommune har potensial til å gjøre dem mer effektive.

- Men man løper nødvendigvis ikke raskere av å få nye joggesko, sier Waterhouse over telefon.

Han mener at det for viktigste er å jobbe målrettet med å implementeringen teknologien og verktøyene på en god måte. At oppgraderinger og utvikling av programmer skjer sentralt mener gjør det enklere å sette brukerne av utstyret i fokus.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Implementering: Torgeir Waterhouse i IKT-Norge mener arbeidet begynner nå. Ifølge ham er det å ta i bruk verktøyene som er mest krevende. Foto: Pressefoto