Klokken 12.47 tirsdag tikket den dramatiske meldingen fra politiet inn på telefonen til Beate Moen. Da hadde hun imidlertid allerede fått den samme beskjeden via en nabo som hadde snakket med politiet.

En 32 meter høy tårnkran hadde begynt å bevege seg på en byggeplass ved Ladebekken, og politiet startet evakuering av beboere i Haakon Magnussons gate 1 og de ansatte i Ladebekken 17.

- Det ble noen veldig stressende timer. Naboer hadde hørt at kranen mest sannsynlig ville falle ned, og da gjør du deg noen tanker om hva som kan skje, sier Beate Moen, som har bodd i blokka i sju år.

I sokker og singlet

Vi møter henne på Augustin Hotell sammen med to av de andre evakuerte beboerne i Ladeporten borettslag. Klokken 17.30 i går ettermiddag var det kun ni-ti som hadde valgt å takke ja til Trondheim kommunes tilbud om å samles på et av hotellets møterom. Totalt er det 109 leiligheter i boligblokken på Lade som ble evakuert tirsdag formiddag.

- Det var godt å endelig få komme hit. Her har vi fått kaffe og smørbrød, og etter flere timers ventetid, blant annet i en buss på City Lade, gjorde det godt, sier Moen. På hotellet ventet også to representanter fra kommunens kriseteam for å ta imot beboerne.

Hun skulle bare ut en tur med hunden Mia da en av naboene først fortalte henne at tårnkranen risikerte å velte.

- Det første jeg tenkte på var de to sønnene mine på 11 og 13 år som fremdeles var inne i leiligheten. Uten å spørre politiet først, sprang jeg inn i leiligheten for å hente dem. De måtte bli med i hui og hast, kun i det de sto og gikk i, og de opplevde det nok ganske dramatisk. Utenfor huset fikk vi beskjed om en det sto en buss på City Lade som skulle ta imot oss. Det er en del eldre folk som bor i bygningen, så det gikk ikke så fort bort dit. Flere gikk bare i sokkene og singlet, forteller Moen, og fortsetter:

- Da vi kom fram til City Lade visste ikke bussjåføren noe om hva som skulle skje videre. Så flere av oss satt bare inne i bussen og ventet, for å få ly fra regnet. Andre gikk og satte seg på kafeen på City Lade. Fra om lag klokken 13 til 16.30 satt vi der, før vi fikk tilbud om å bli kjørt til Augustin Hotell, forteller Moen, som mener informasjonen var mangelfull de første timene.

Forlot husdyr

Daniel Steinbakk er styremedlem i Ladeporten borettslag, og da han kom hjem tirsdag hadde brannalarmen gått for å sette i gang evakueringen av beboerne.

- Det første jeg gjorde da jeg hørte hva som kunne skje, var å springe opp i leiligheten for å hente hunden min Falk. Jeg spurte ikke politiet om lov en gang. Etter det jeg forstår er det flere som måtte la husdyrene være igjen i blokka, de fikk ikke lov til å gå inn og hente dem, sier Steinbakk, som hjalp politiet med nøkler til garasjeanlegget slik at det kunne stenges.

- Var det tegn til panikk på noe tidspunkt?

- Nei, det var ikke det. Det ser ikke så skummelt ut. Det er vanskelig å se at kranen er skjev. Etter hvert begynte folk å samles i bakgården og utenfor Bunnpris, men stemningen var rolig. Noen av beboerne var imidlertid så pass dårlige at de ble fraktet til sykehjem. En god del av beboerne i blokka er eldre mennesker, forteller Daniel Steinbakk.

«Fader»!

Vennen Thomas Linaker Svendsen satt på jobb i Sparebank 1 da et bilde av blokka og kranen tikket inn på mobilen. Med beskjeden om at kranen kunne velte.

- Det var fra Daniel. Jeg har nettopp kjøpt leiligheten og tenkte: «Fader»! Deretter fulgte jeg med på livedekningen av det som skjedde. Da jeg hørte at også Daniel skulle hit til Augustin, dro jeg hit etter jobb, forteller Svendsen.

Da Adresseavisen snakket med de tre naboene tirsdag ettermiddag, visste de ennå ikke når de kunne returnere til hjemmene sine.

- Vi håper og tror vi er trygt hjemme igjen i kveld. Da skal jeg ta meg en god prat med sønnene mine, som nå er hos familie. De ble nok litt oppskaket av hele situasjonen. Det er ikke akkurat noe du forventer når du står opp om morgen – at du må evakueres umiddelbart fra hjemmet ditt. Dette er nok en dag vi kommer til å snakke om en stund framover, tror Beate Moen.