Det er Olav Fredrik Snøfugl Killingberg (12) og Iver Folstad (17), begge fra Støren, som har gjort funnene i skogen like nord for Oppdal sentrum. De to er ivrige søkere etter etterlatenskaper fra andre verdenskrig og har søkt i området med metalldetektorer. Foruten granatene har de den siste tiden funnet en bajonett, flere hylser, vinflasker, bokser, ammunisjonskasser og en bunker som var fylt opp av tyskerne med søppel. Her gjorde de to også funn i 2014.

Liker ikke situasjonen

Lensmannen i Oppdal, Finn Skårsmoen, er ikke videre begeistret over at det på nytt er funnet granater i skogen like ved Fritidsparken i Oppdal.

- Nå skal jeg ta ny kontakt med kommunen, for å høre om vi kan få ryddet opp i dette en gang for alle. Jeg liker ikke at det til stadighet finnes granater i skogen ved Fritidsparken, sier Skårsmoen, som da Adresseavisen snakket med ham i tirsdag ettermiddag var i skogen for å se funnene.

- Potensielt veldig farlig

- Det er ikke først og fremst granater vi jakter etter, men mest personlig eiendeler, mynter, medaljer og hjelmer. Vi finner noe de fleste steder etter at vi har lest opp på lokalhistorien i kommunene vi søker, sier Folstad, som fikk interessen da han var 11-12 år.

- Jeg har lest mye historie fra 2. verdenskrig. Jeg synes det er spennende å lete. Dessuten gjør vi en opprydningsjobb, så unngår vi at slike gamle granater ligge der som noen potensielt tikkende bomber, sier Folstad, som sammen med Olav Fredrik Snøfugl Killingberg også har funnet granter i skogen tidligere. Bare to-tre meter fra deres forrige funn, som ble gjort i oktober 2014, fant de eksplosivene. I 2014 fant guttene 11 bombekastergranater, 2000 håndvåpen skudd samt noen detonatorer.

- Dette er potensielt veldig farlig. Derfor er det viktig at folk som finner slikt melder fra til politiet, så de får meldt til oss. Oppfordringen vår er at ingen rører det de finner, sa eksplosivryddere fra Forsvaret til Adresseavisen i 2014. Forsvaret tillintetgjorde eksplosivene.

- Vi melder alltid funnene til politiet, som melder videre til Forsvaret. Det har vi gjort også nå, sier Folstad.

Detektorene piper over alt

- Ja, første gangen jeg fant en granat var det skummelt. Nå er jeg vant til det. Vi er veldig forsiktige når vi holder på, sier Folstad. Han er noe overrasket over at de fant flere granater bare et par meter fra der de gjorde funn for knappe to år siden.

- Forsvaret kan ikke ha saumfart plassen der vi fant granatene i 2014. Metalldetektorene piper overalt inne i skogen der, men det er mye spiker og mindre interssante gjenstander også. Men vi har tenkt å ta flere runder i området, sier Folstad.

- Det er spennende å finne materielle fra krigen. Det ligger en historie bak alt vi finner, sier Killingberg.

- Må gjennomsøkes

Etter funnet av eksplosive granater ved Fritidsparken i Oppdal i 2014, sa daværende ordfører Ola Røtvei at hele området skulle gjennomsøkes.

- Dette er en situasjon som vi selvsagt tar alvorlig og må se nærmere på. Jeg vil be om at området nærmere undersøkt av profesjonelle aktører. Jeg synes det virker naturlig å anmode ekspertisen fra Forsvaret til å gjennomgå området nærmere, sa ordfører Ola Røtvei.

Det aktuelle området er både kommunalt og privat. Noe av dette er også opparbeidet til parkering, og det ble ikke meldt inn funn av mulige eksplosiver fra 2. verdenskrig under dette arbeidet. Parkeringsområdet, som ligger like ved der eksplosivene ble funnet, ligger ved området hvor mange skyttere har bodd under Landsskytterstevnene i Oppdal.

I området hvor granatene og ammunisjonen nå er funnet, lå det stort et stort tysk ammunisjonslager. Ifølge tyske kilder var det i 1943 trolig lagret 2500 tonn ammunisjon her.

Hobby: Iver Folstad (til venstre) og Olav Fredrik Snøfugl Killingberg søker etter etterlatenskaper fra 2. verdenskrig. Foto: Privat
Nye funn: Iver Folstad (til venstre) og Olav Fredrik Snøfugl Killingberg, begge fra Støren, har funnet flere granater i skogen like nord for Oppdal sentrum. Politiet er varslet. Foto: Privat