NTNU Vitenskapsmuseet fikk inn 220 arkeologiske gjenstander fra metallsøkere i fjor, mot kun to i 2011.

- Alle de fem arkeologiske museene i Norge har opplevd en kraftig økning, sier førsteamanuensis Jon Anders Risvaag.

Museet i Trondheim får gjenstander fra deler av Møre og Romsdal, trøndelagsfylkene og deler av Nordland.

- Vi får inn en god del viktig materiale som ellers kunne ha gått tapt, og som vi vil bruke i forskning, sier Risvaag.

Øks opp av jorda

Evy Ann Korens metallsøker ga et kraftig utslag. I jordsmonnet lå en liten jernøks.

Noen minutters forsiktig graving, og Koren sto med et spennende arkeologisk funn i hendene.

- Jeg hadde flaks, og gikk med rett på. Når man går på et så stort jorde er det fort gjort å hoppe over noen kvadratmeter, men en såpass massiv jernøks gir et godt utslag på søkeren, sier hun.

Koren fant øksa i Råbygda i Skaun i sommer, ikke langt unna der hun bor. Et par uker senere fant hun en jernring som ligner på en ringspenne i samme område.

Leverte inn gjenstandene

Nylig møtte Koren opp hos arkeolog Rut Helene Langbrekke Nilsen i Sør-Trøndelag fylkeskommune for å levere inn øksa og jernringen. I 2014 fant hun en draktspenne fra 500–600 tallet som ble innlevert.

- Dette er nok en stridsøks fra vikingtiden. Jernringen er trolig en ringspenne fra samme tidsperiode, sier Nilsen.

Metallsøkerne leverer inn det de finner til arkeologene i fylkeskommunen, som videresender til NTNU Vitenskapsmuseet. Jordfunn eldre enn 1537 er statens eiendom, mens mynter fra før 1650 er statens eiendom.

- I fagmiljøene trodde vi lenge at mesteparten av de arkeologiske gjenstandene i det øverste matjordlaget var ødelagt av det moderne jordbruket. Nå viser metallsøkningen at overraskende mye er godt bevart. Det har vært en eksplosjon i antallet gjenstander som leveres inn, sier Nilsen.

Stor variasjon i funn

NTNU Vitenskapsmuseet får inn et bredt spekter av gjenstander, fra mynter, spinnehjul og vektlodd til spenner, økser og sverd. De eldste tingene er fra omkring 2000 år før Kristus.

- Stadig flere har metallsøking som hobby, og noen finner mye. Vi får inn gjenstander laget av jern, sølv, bronse og gull, sier førsteamanuensis Jon Anders Risvaag.

Innleveringen er starten på en møysommelig prosess.

- Det kan ta måneder og år å rense og konservere en gjenstand. Mest krevende er det å behandle jern. Det er en stor jobb å stabilisere jernet slik at nedbrytingen ikke fortsetter, sier Risvaag.

Utfordrer kapasiteten

Ofte er det fint utførte gjenstander med mange detaljer som dukker opp av jorda.

- Jo mer jeg ser, jo større respekt får jeg for håndverkerne som laget disse tingene, sier Risvaag.

Han legger ikke skjul på at mengden av gjenstander utfordrer kapasiteten ved Museet.

- Vi var ikke dimensjonert for å ta mot, registrere og viderebehandle den store mengden. Dette gjør at vi heller ikke har klart å gi tilbakemelding til finnerne slik vi ønsker. Vi skjønner at enkelte er frustrert fordi de ikke har hørt noe fra oss, men vi jobber hardt for å komme oss à jour med det som leveres inn, sier Risvaag.

Har andre «briller»

Fylkeskommunen gjør arkeologiske registreringer i forbindelse med utbyggingssaker. NTNU Vitenskapsmuseet foretar utgravinger dersom det er gjort funn av fredede kulturminner på stedet.

- De arkeologiske registreringene har inntil nå gitt få funn av gjenstander. Selv har jeg nesten aldri vært med på funn av ting i jern eller edelt medtall. Metallsøkingen har vist at det er et stort potensial for å gjøre gjenstandsfunn, sier arkeolog Rut Helene Langbrekke Nilsen.

Hun peker på at de som driver metallsøking bruker andre «briller» enn arkeologene.

- De søker over større arealer der vi ikke ville ha funnet det naturlig å lete. Vår anbefaling er at metallsøkningen bare foregår på dyrkamark i matjordlaget. Funn her er en indikasjon på at det kan finnes arkeologisk materiale dypere ned, sier Nilsen.

- Er metallsøking godtatt over alt i fagmiljøet ?

- Det er nok enkelte som mener at alle ikke kan drive med metallsøking. Vi har inntrykk av at de som har hobbyen er seriøse, og følger reglene. I flere tilfeller har vi også leid inn metallsøkere, sier Nilsen.

Aktiv metallsøker

Roy Søreng er leder i Trondheim metallsøkerklubb, som har ca. 40 medlemmer.

- For oss er det viktigste å redde historie før den blir ødelagt av jordbruksredskaper. Vi finner stadig ting som arkeologene selv ikke ville ha hatt kapasitet til å oppdage, sier han.

Søreng har gjort en rekke spesielle funn i jern og edle metaller. De eldste er over 3500 år gamle.

- Det er hyggelig å få anerkjennelse fra fagfolkene, men vi er ikke imponert over Museets evne til å melde tilbake til oss. Vi skulle ønske at vi fikk vite mer om gjenstandene vi har levert inn, og dette har vi tatt opp med Museet. Det går tregt med tilbakemeldingene, sier Søreng.

Han understreker at letingen skjer etter strenge regler.

- Vi er nøye med å følge alle anbefalinger og regler for matallsøkingen, sier Søreng.