- Jeg tror noen personer ved universitetet er opptatt av å sette spor etter seg på Gløshaugen, sier Aksel Tjora, professor ved NTNU.

Han er kritisk til anbefalingene som er gitt i rapporten "Lokalisering NTNU Campus Trondheim", som er utarbeidet av arbeidsgruppen ved universitetets campusprosjekt. De vurderer plassering av campus fra Gløshaugen og nedover mot Elgeseter og Øya som det beste forslaget.

LES KRONIKK: NTNUs campusforslag er bakstreversk

- Det virker som de har bestemt seg for dette før de har skrevet rapporten, sier Tjora, som på sin side støtter forslaget om å fordele NTNUs faglige institusjoner på campusene Gløshaugen, Øya og Kalvskinnet.

Vektet samling tyngst

Dekan Fredrik Shetelig, leder av arbeidsgruppen i NTNUs campusprosjekt ser ikke noe i veien med å sette spor etter seg.

- Så lenge det har en hensikt, er det ikke et problem, sier Shetelig,

- Hensikten med nytt campus er å samle NTNU, slik at vi kan bygge ned polariseringen mellom de myke og de tunge fagene. I utredningsprosessen har utbygging mot Elgeseter og utbygging mot Kalvskinnet vekselvis sett ut som den beste løsningen for campusprosjektet, men vi har avholdt oss fra å la disse antagelsene påvirke resultatet. Prinsippet om et samlet NTNU har blitt vektet tyngst i rapporten.

Ønsker homogene miljø

Tjora mener forslaget som inkluderer Kalvskinnet også skaper et samlet NTNU.

- Forslaget samler universitet nært sentrum, samtidig som fagområdene er adskilt fra hverandre. Skal vi klare å utvikle gode studenter og forskere må vi sørge for å gi dem faglig trygghet. Faglig trygghet får man ved å tilhøre et homogent fagmiljø, sier professoren.

Avfeier den romantiske ideen

Shetelig har tidligere sagt at å samle NTNUs fagområder kan føre til at studenter «tilfeldigvis bumper borti hverandre, snakker sammen og finner ut at de kan gjøre noe sammen på tvers av fag og fakultet».

Tjora har liten tro på at dette vil føre til mer tverrfaglig samarbeid.

- Denne romantiske ideen vet vi at ikke stemmer. Den har ingen rot i virkeligheten, og det viser forskning. En fagperson må først bli en god fagperson før den kan bidra i et tverrfaglig samarbeid. Derfor trenger vi luft mellom disiplinene, slik at man kan vokse på fakultetsnivå.

Shetelig er delvis enig Tjoras argument.

- Et samlet campus alene vil ikke skape tverrfaglighet, men det vil fremme det. Personer på tvers av fagdisipliner trenger å møtes, og det gjør man ikke når man oppholder seg på ulike campus. Der personer virkelig får kontakt er i de uformelle settingene, slik som under en lunsj i kantina, eller under en pause i skoleparken. Hensikten med en campus er jo at folk møtes.

Lite målbare kriterier

I sin kronikk i Adresseavisen i dag kritiserer Tjora arbeidsgruppens metode for å måle hvordan de tre campusforslagene tilfredsstiller NTNUs egne krav. Han kaller det «en fornærmelse mot oss metodikere innen NTNU».

- Flere av vurderingene som er gjort i rapporten henger ikke på greip i det hele tatt, sier Tjora.

Han mener arbeidsgruppen baserer anbefalingene sine på kriterier som vanskelig lar seg måle.

- Ettersom målbarheten er utfordrende har arbeidsgruppen tatt skjønnsmessige vurderinger. De har nærmest valgt seg ut en helt egen metode i denne rapporten. For eksempel er Kalvskinnet og Elgeseter nærmest vurdert til å ha like urbane kvaliteter. Det er veldig rart, sier Tjora.

- Det er riktig at det er gjort skjønnsmessige vurderinger i analysen vår, sier Shetelig.

- Dette er ikke matematikk, og det er umulig å sette opp faktorer som kan løses ved et enkelt regnestykke. Det jeg tror ligger i kritikken fra Tjora er at vi anser Elgeseter som et byområde, selv om Kalvskinnet scorer desidert høyest på kriterier knyttet til urbanitet.

- Skal ikke drive byutvikling

Shetelig sier at Elgeseter blir sett på som et urbant vekstområde.

- Elgeseter har et kjempepotensial. Hvis campus bygges mot Øya vil området få et verdifullt løft og gjøres mer attraktivt.

Tjora støtter ikke argumentasjonen.

- At en campus kan bidra til å heve en bydel er kjempebra, men vi må ikke se på universitetet som en byutvikler. Vi må styre oss etter hva som er universitetets beste, som igjen er byens beste, sier Tjora.

På høring

Rapporten er nå ute på åpen høring, med høringsfrist den 21. september. NTNUs styre vil utarbeide en anbefaling til Kunnskapsdepartementet i etterkant av styrets tilrådning i styremøte 26. oktober.

Tjora tror mulighetene er gode for at man fortsetter å ha campus på Kalvskinnet i fremtiden.

- Gløshaugen-Øya-Kalvskinnet er vurdert som et godt forslag i rapporten, selv om det inneholder noen svakheter. Det ligger som en tett nummer to, og jeg tror det har mye støtte innad i NTNU-miljøet. For oss gjelder det bare å få frem kunnskapsbaserte vurderinger, der NTNU-administrasjonen baserer seg på drømmer og synsing.

Faximile: Adresseavisen 08.07.16. Dekan Fredrik Shetelig snakket om utbygging av campus på Elgeseter.