- Mitt miljøengasjement ble tent da jeg gikk på Adolf Øien i Trondheim. Jeg var blåruss, tro det eller ei, smiler Lars Haltbrekken – kort tid etter at han har informert sin egen stab i Naturvernforbundet om at han ikke vil fortsette å lede organisasjonen der han har hatt store deler av sitt yrkesaktive liv. Silje Lundberg overtar som fungerende leder.

- Det er med tungt hjerte jeg forlater Naturvernforbundet. Da jeg begynte i 2005 var vi 17 000 medlemmer, nå er vi 23 000, konstaterer han.

Formelt blir ikke Haltbrekken SVs kandidat før partiet har avholdt nominasjonsmøtet 5.november.

Ut av det blå

Det kommer svært overraskende at det er Haltbrekken som overtar etter den profilerte Snorre Valen. Han sier at han har grublet på dette over sommeren, etter flere henvendelser fra SV-folk i Sør-Trøndelag. Haltbrekken er født i Trondheim, bodde på Jakobsli, før familien tok noen år i eksil sørpå. Han kom tilbake da han begynte på videregående og ble leder i Natur og Ungdom i Trondheim. Han ledet opprøret mot Statoils utbygging på Rotvoll. De siste årene har han og familien bodd i Oslo.

- Hvorfor sa du ja til dette nå?

- Helt siden min ungdomstid har jeg vært opptatt av miljø, solidaritet og rettferdighet. Flyktningkrisen, som forsterkes av miljøproblemene, engasjerer meg sterkt. Og det er SVs engasjement på disse feltene, som gjør at jeg nå har bestemt meg for å melde meg inn. Det handler om solidaritet med de vi deler kloden med i dag, og de framtidige generasjonene.

- Du er jo kanskje Norges mest profilerte miljøverner. Hvordan skal du bli noe annet enn det når du nå blir stortingskandidat?

- Miljøengasjementet vil alltid være der, det vil ligge i bunn. Men rettferdighet og solidaritet omfatter mer enn det. Framover vil jeg prioritere mye tid i Sør-Trøndelag. Skal man lykkes i stortingsvalg må man være der folk er, sier Haltbrekken og trekker fram bymiljø som det feltet han til nå har engasjert han sterkest i hjembyen.

Trondheim ikke mye å skryte av

- Forurensningssituasjonen i Trondheim by er ikke mye å skryte av, sier han og føyer til:

- Framover nå kommer jeg til å sette meg inn i en rekke saker som er viktige for byen og fylket. Dette blir en ny og spennende hverdag.

- Selv om du melder deg inn i SV nå, er det jo ikke et ukjent parti for deg. Kona di, Silje Schei Tveitdal, var jo partiets sekretær i flere år. Hva sier hun til dette?

- Jeg tror hun heier på meg, smiler han.

- Snorre Valen slapp inn med et nødskrik sist. Dette er ikke nødvendigvis en sikker plass?

- Jeg gjør dette fordi jeg har trua. For å si det slik: Da vi etablerte Fellesaksjonen mot gasskraftverk hadde vi adskillig flere odds mot oss enn SV har i dag. Dette skal vi klare sammen, mener Haltbrekken.

- Er du trønder etter så mange år i Oslo?

- Jeg er alltid det. Også da vi flyttet til Bærum og ingen forsto hva jeg sa. Jeg måtte legge om. Men da jeg begynte på ungdomsskolen, tenkte jeg at nok fikk være nok. Jeg snakker som jeg snakker, så får folk forstå det om de vil, sier han.

Leder i nominasjonskomiteen, Astrid Kjelsnes, understreker at Haltbrekken ikke er formelt nominert ennå.

- Vi er utrolig stolte over at han har sagt ja til å stille på SVs stortingsliste i Sør-Trøndelag. Han har stor kunnskap om miljø – og fordelingspolitikk, og han vil ytterligere styrke SVs profil som det ledende miljøpartiet i Norge.

- Kommer han til å være mer til stede i Trøndelag nå?

- Han har familie og fritidshus her, så han er allerede mye i Trøndelag. Han har vært en trønder i eksil. Jeg regner med han vil fortsette å bo i Oslo med familien sin, men vi har selvfølgelig snakket om at vi gjerne vil ha han med rundt på besøk til våre lokallag.

- Var han vanskelig å overtale?

- Det var ikke gjort i en håndvending, hehe. Han er en mann som tenker seg nøye om før han sier ja, og det er bra. Man skal bruke mer en fem minutter før man sier ja til å stille til Stortinget. Men han var helt tydelig på at når han først sier ja til å stille til intervju, går han «all in».

Etter det Adresseavisen erfarer er det to kvinner som nå er aktuelle for andreplassen på lista. Den som skal ligge best an er Mona Berger, som er leder i Fellesorganisasjonen i Trondheim (FO). Den andre er Nisrin El Morabit, som er student og første vara til SV i bystyret i Trondheim.

Lars Haltbrekken blir Snorre Valens etterfølger på stortingslista for SV i Sør-Trøndelag. Foto: Kristin Svorte