Bystyret i Trondheim behandler torsdag rådmannens andre økonomirapport for 2016. Der går det frem at kommunen risikerer å gå glipp av 3,5 millioner kroner til skolehelsetjenesten fordi kommunen ikke har brukt nok penger fra budsjettet til å styrke helsetjenesten i skoleverket.

Vedtok for lite

Da budsjettet for 2016 ble behandlet i bystyret i desember 2015 ble det vedtatt av flertallet å styrke skolehelsetjenesten med 5,8 millioner kroner utover det rådmannen hadde foreslått. Styrkingen skulle delvis dekkes inn gjennom øremerkede midler fra staten på 3,5 millioner kroner. Da kommunebudsjettet ble vedtatt var det imidlertid ikke klart hvordan de øremerkede midlene fra staten skulle fordeles mellom kommunene. I ettertid har regjeringen bestemt at for å få disse øremerkede midlene så må kommunene dokumentere at de har budsjettert med å bruke 100 prosent av de tildelte frie midlene som Stortinget har bevilget til skolehelsetjeneste i 2016 til nettopp det formålet. Det har Trondheim kommune, ifølge rådmannen, ikke gjort. Og dermed vil de ikke få de 3,5 millionene ekstra til å styrke antallet helsesøstre i skolen.

Den ekstra bevilgningen på 5,8 millioner kroner var altså ikke nok til å utløse 3,5 millioner kroner fra staten.

- Rådmannens foreløpige beregninger tyder på at Trondheim kommune ikke vil oppfylle kriteriene om å bruke 100 prosent av de tildelte frie midlene til formålet i 2016, og dermed ikke vil motta en andel av de øremerkede midlene, skriver rådmannen i sin økonomirapport.

Foreslår 8,3 millioner mer

Elin Marie Andreassen sier hun synes det er trist at sentrum-venstrepartiene som utgjør flertallet i Trondheim ikke er villige til å prioritere nok penger til helsesøstre i skolen.

- De snakket varmt om dette i valgkampen, og lovet en satsing. Nå ser vi resultatet. De har ikke bevilget nok egne penger til å bli berettiget til de øremerkede midlene som Stortinget har stilt til disposisjon for å styrke ordningen. Vi vet det er et skrikende behov for flere helsesøstre i skolen. Alle snakker om å redusere frafallet i den videregående skolen og at det må settes inn tidlig innsats allerede i grunnskolen. Men tall fra rådmannen viser at det er et etterslep på 35 årsverk i skolehelsetjenesten. De fleste av disse er helsesøsterstillinger i barneskolen, sier Andreassen.

Kan søke på nytt

Hun mener det er avgjørende at kommunen bevilger mer penger til formålet, slik at også de øremerkede midlene fra staten kommer Trondheim kommune til gode. Tall Frp har innhentet fra rådmannen viser at det «mangler» 8,3 millioner kroner til skolehelsetjenesten for å oppfylle kravet som sikrer 3,5 millioner fra staten.

- Vi vil bruke penger på dette nå, og fremmer forslag om dette i forbindelse med bystyrets behandling av økonomirapporten. I stedet for å sette av disse pengene på disposisjonsfondet, må vi bruke dem i skolen for å styrke skolehelsetjenesten. Søknadsfristen for å få av de øremerkede midlene er forlenget. Derfor må vi få på plass nok av våre egne penger på budsjettet for 2016, slik at vi oppfyller kravene til å få av de øremerkede pengene. Behovet for bedre skolehelsetjeneste er stort. Vi får statlig tilbakemeldinger fra miljøene i skolen om at dagens tilbud er for dårlig. I dag er det kanskje helsesøster på plass to dager i uken, men det må bli bedre. Døra til helsesøsteren må være åpen slik at de som har behov raskt kan bli fulgt opp. Skal vi få til det kreves det mer penger over budsjettet, sier Elin Marie Andreassen.

Endrede spilleregler

Kommunalråd Geir Waage (Ap) synes det er merkelig at spillereglene for de øremerkede midlene ble endret så sent som i mars i år, og lenge etter at både statsbudsjett og kommunebudsjett for 2016 ble vedtatt.

- Det skaper utfordringer for oss. Vi er klar over at reglene nå er endret, og at vi kan gå glipp av 3,5 millioner kroner. Men vi arbeider med å styrke skolehelsetjenesten både for i år og neste år. Men å bruke 8,3 millioner kroner på helsesøstre i de månedene som gjenstår av 2016 høres utfordrende ut. Vi rekker neppe å ansette noen før i november. Men flertallet jobber med dette, og vi må se på tiltak som sikrer at vi styrker skolehelsetjenesten slik vi tidligere har vedtatt, sier Geir Waage.