Til klezmermusikk og rosende ord om hennes innsats for religiøst mangfold i Norge, og til applaus og «mazel tov» for det medmennesket hun er i, og på vegne av, det jødiske miljøet i Trondheim.

Hun har skrevet en rekke bøker og æres for sin innsats som formidler av det jødiske.

Det alle talere ved utdelingen trakk spesielt frem var Komissars åpenhet og levendegjøring av det jødiske liv for elever, lærere, studenter, professorer, prester, biskoper, politikere, journalister og andre.

Denne innsatsen har hun gjort gjennom femti år som formidler og omviser ved synagogen i Trondheim og på reiser med foredrag og kåserier omkring i hele landet. Og ved å åpne sitt hjem.

En raus formidler

Rita Abrahamsen, styreleder i Det mosaiske trossamfunn i Trondheim, framhevet hvordan Vera Komissar åpnet for en stolthet og åpenhet over det jødiske – på en tid hvor dette samfunnet var lukket og bortgjemt i Trondheim.

- Jeg kom hit som en ung og beskjeden jødepike fra København i 1955. Etter hvert forsto og følte jeg at jeg kunne gjøre noe. Og det gjorde jeg, sa hovedpersonen selv i sin takketale.

- Det jeg har gjort, synes jeg er viktig og riktig, fortsatte hun og trakk spesielt frem sitt møte med unge og med lærere.

- De som får en innsikt, forståelse og lærdom de kan ta med seg og videreformidle, sa Komissar. Tilstede var drøyt 35 tilhørere. Familie, nære venner og støttespillere i Vera Komissars liv og virke.

Hun takket dem og andre støttespillere og tilretteleggere; myndigheter, politikere, trossamfunnet, kirken og Holocaustsenteret. De som har bidratt til at formidling av jødisk historie og kultur i Norge har fått et uttrykk.

Jødiske gleder

Vera Komissar har blant annet skrevet boken «På tross av alt» om ektemannen Julius Paltiels opplevelser under andre verdenskrig. Paltiel døde 7. mars 2008.

SE OGSÅ: Bilder fra Julius Paltiels liv

Sammen med sin mann har hun gjort Holocaust, samt jødenes religion og historie til sin livsoppgave. Ekteparet reiste rundt på skolebesøk i hele landet for å lære barn om krigens redsler, for å unngå at grusomhetene skjer igjen. I tillegg tok de tidlig ansvar for omvisningen i synagogen og det jødiske museet i Trondheim.

- Selv om det er boken om Julius som gjorde at mye av dette skjøt fart og fikk oppmerksomhet, er dette en bok jeg vil overrekke fylkesmann Brit Skjelbred, sa Vera Kommisar da hun takket og ga henne «Jødiske gleder».

Denne kvelden trakk alle talerne frem nettopp denne boken, som er en fortelling om livet i en jødisk familie. En beskrivelse av mat og tradisjoner, liv, tro og tanke. Den er nyutgitt med midler fra Kulturdepartementet.

«Belønning for utmerkede fortjenester»

Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten». Fylkesmann Brit Skjelbred påpekte at ordenen ble innstiftet av kong Oscar I, den 21. august 1847, midt under de heftige diskusjonene om opphevelsen av jødeparagrafen. Paragrafen, som i sin opprinnelige form forbød jøder «Adgang til Riket» ble opphevet i 1851.

- Vera Kommisar har bidratt til å levendegjøre jødedom for alle som har villet høre. Hun har med sin åpenhet motarbeidet mistillit og utestengelse, sa Skjelbred ved overrekkelsen av ordenen.

Ordenen er oppkalt etter helgenkongen Olav den hellige, og er inndelt i gradene storkors, kommandør og ridder.

Det var Anne Lise Servan som foreslo at Vera Komissar tildeles St. Olavs Orden.

Overrekkelsen: Fylkesmann Brit Skjelbred overrakte ordenen, på vegne av kongen. Vera Komissar får audiens hos han senere.
Holdt festen: Rita Abrahamsen, styreleder i Det mosaiske trossamfunn i Trondheim, var toastmaster for mottakelsen ved synagogen.
Trønderklezmer: Leoni Abrahamsen Kohn spilte klezmermusikk. Blandt annet tonene av «Trondhjem, Trondhjem at æ reist i fra dæ». Melodien er opprinnelig en jødisk klezmerfolketone som studenter i sin tid stjal til ei vise, først fremført under UKA i 1925.
Innsats: Kari Amdam fra Holocaustsenteret vektla Komissars brennende hjerte og uvurderlige innsats for formidling, som hun delte med sin mann, Julius Paltiel.