- At Høyres Frank Jenssen og Torhild Aarbergsbotten er med på å fronte det jeg kaller omkamp for å få til folkeavstemning om kommunesammenslåing for Malvik kommune er pussig. Det tyder på at Høyre synes prosessen er grei så lenge den går Høyres vei, men at den ikke er det med motstand, sier Arnstad.

ARNSTAD: - Syltynne greier fra Sanner

- Ingen reel debatt

Den parlamentariske lederen for Senterpartiet snakker om fredagens oppslag i Adresseavisen hvor de to stortingspolitikerne uttaler at det ikke har vært en reel debatt om kommunereformen i Malvik.

- Alle kommuner gjør klokt i å ta prosessen om kommunesammenslåing på alvor, og Malvik kunne absolutt tatt det på større alvor. Det virker på meg som at flertallet i kommunestyret unngår å ha en reell debatt på det man blir utfordret på, sa Jenssen.

Respekt

Arnstad mener Malvik har gjort det Høyre ba kommunen gjøre, og ber stortingsrepresentantene holde fingra av kommunereformfatet.

- Det har vært beslutninger i Trøndelag som jeg også har vært uenig i, men jeg har respekt for at de lokale bestemmer. Jeg er overrasket over at Høyres representanter blander seg inn etter at prosessen er ferdig. Jeg skjønner ikke hva Malvik skulle gjort annerledes, sier Arnstad.

Nå skal det sies at Jenssen og Aarbergsbotten påpekte at kommunesammenslåingen er en lokal prosess, og at det er Fylkesmannen som skal følge opp om kommunen innfrir mandatet. Dette falt ut i papirutgaven, men står i nettsaken.

Stjørdalsordfører sier ja: - Ivar Vigdenes må ha tatt for mye Möllers tran

Debattert nok

Varaordfører i Malvik Ole Herman Sveian (SP) forstår ikke hvorfor Høyre ikke gir seg nå.

- Vi gikk til valg på at vi ikke ønsket sammenslåing, men var veldig klar på at hvis det ble aktuelt så skulle det skje gjennom folkeavstemning. Men kommunestyret – med et stort flertall (19 av 31) - har debattert og vedtatt flere ganger at det ikke ser behovet for å gå i forhandlinger om sammenslåing, dermed er det heller ikke grunnlag for å gjennomføre folkeavstemning, sier Sveian.

Han peker på at kommunen har svart nei på det kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har spurt om rundt kommunereformen og sammenslåing:

* Kan en sammenslått kommunen gi bedre tjenester?

* får vi mer effektive tjenester i en større kommune?

* Får vi et bedre lokaldemokrati gjennom en annen organisering?

- Vi forholdt oss til at fristen var 1. juli. Jeg registrerer imidlertid at Høyres kommunalminister har utvidet fristen fordi reformprosessen ikke har gitt det resultatet de ønsket seg. For Malvik er det viktigere å fokusere på driften av kommunen, og se fremover, i stedet for enda mer debatt og tidsbruk rundt reformen, sier han.

Varsler fight

Adresseavisen skriver fredag at nesten annenhver kommuner i Trøndelag sier nei til å bli slått sammen. Nå skal landets fylkesmenn innen 1. oktober gi sine råd til kommunalminister Sanner om hvordan kommunekartet i Norge bør tegnes. Og det er ikke gitt at de lokale vedtakene blir stående. Men Arnstad lover kamp hvis lokale vedtak settes til side.

- Fylkesmannen er ikke beslutningsdyktig, og går for langt hvis de lokale vedtakene overprøves, sier hun.

- Vil det skje tror du?

- Nei, jeg har egentlig ikke tro på det. Men hvis det anbefales tvang, og regjeringen går videre med det, blir det en fight uten like, advarer Arnstad.

Det er til syvende og sist Stortinget som vedtar den nye kommunestrukturen. Det skal vedtas i løpet av våren 2017.