Det var Ingrid Skjøtskift som overraskende gikk ut i sommer og mente at det var såpass mange ting som var kommet frem med behandlingen av ny skoletomt i forbindelse med den store Overvik-utbyggingen at de ønsket en ny vurdering av saken.

I et intervju med Adresseavisen i sommer ga hun uttrykk for dette: – Jeg tror ikke det har skjedd noe galt. Men det har vært en politisk prosess som har skapt uklarhet og som ikke er etterprøvbar. Da er det politikernes ansvar å rydde opp. Vi trenger et vedtak som har legitimitet og som vil stå seg.

LES KOMMENTAREN: Det skranter i samarbeidet på rådhuset

Rådmannen ble bedt om å sette de to alternativene opp mot hverandre, foreta en ny vurdering, og ha saken ferdig før august var over. I et formannskapsmøte tidlig i august fikk Høyre også med seg Ap på dette.

Det har rådmannen levert på, men noen gjennomgang av prosessen har det ikke vært.

Høyre snur ikke

Etter gruppestyremøtet i Høyre mandag, bekrefter nå Skjøtskift at Høyre ikke vil snu. De fastholder sitt standpunkt om å bygge skole på NTNU-tomta og dermed vil vedtaket i formannskapet tirsdag trolig bli identisk med vedtaket som ble fattet i februar i år i samme sak.

- Kan du forklare hvordan vedtaket som blir fattet i tirsdag har større legitimitet?

- Fordi vi nå har fått gjennomført en kvalitetssikring med åpne vurderinger av fordelene ved de to alternativene: Den beste tomta innenfor Overvik og NTNU-tomta. I det nye fremlegget er kriteriene klare og etterprøvbare.

- De to alternativene var jo også tydelig framlagt i februar-møtet der det ble et knepent flertall for NTNU-tomta?

- Jeg mener det ikke var en åpen vurdering av de to tomtene. Det gjorde at det ble satt spørsmålstegn ved legitimiteten til vedtaket, og det kunne ikke Høyre leve med. Nå er det gjort en sammenstilling på en god måte, som er enkel å forholde seg til.

Avviser spill

- Rådmannen skulle levere denne saken på bare få uker. Har han da hatt reell sjanse for å opp med nye momenter i saken?

- Jeg mener det. For meg var det viktige her å få tydelige og etterprøvbare kriterier for vedtaket.

- SVs Ottar Michelsen fant ikke ett argument i saksframlegget for hvorfor skolen skulle ligge utenfor Overvik. Kan du hjelpe Michelsen?

- NTNU-tomta er flat og godt egnet skoletomt. Den har også en veldig fin plassering med tanke på framtidig utbygging og trafikale løsninger.

- Varaordfører Hilde Opoku uttrykte skepsis allerede i sommer og mente den nye gjennomgangen du la opp til ikke var reell. Har hun et poeng?

- Hun får mene hva hun vil.

- Det betyr at du avviser at denne runden har vært et spill for galleriet?

- Når det blir stilt den type spørsmål ved vedtaket måtte et stort parti som Høyre ta ansvar og sørge for en ny runde.

Rådmannen skriver i saksframlegget at det er knyttet risiko til framdriften om man velger NTNU-tomta. Dette fordi Fylkesmannen har levert innsigelser og da må departementet godkjenne bruksendring av arealet. Det er heller ikke avklart hva prisen på tomta vil bli, om departementet skulle godkjenne. Uansett hvilket valg formannskapet tar, er skoleprosessen forsinket. Tidligst ferdig 2020, sier de nå.