Vitenskapsfestivalen som er grunnlagt av astrofysikeren Garik Israelian og Queen-gitarist Brian May er arrangert tre ganger tidligere, og Adresseavisen fortalte mandag at Nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser arbeider for å få festivalen til Trondheim neste år.

Tirsdag behandler formannskapet saken om kommunen skal gi økonomisk støtte for at Starmus kan holdes i Trondheim i 2017. Rådmannen vil ikke gå ikke inn med garantier, men ber politikerne sette av et beløp – under forutsetning av at andre partnere stiller opp.

I tillegg til kommunen, er NTNU, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Kunnskapsdepartementet og Kulturdepartementet involvert.

Ned fra himmelen

Kommunalråd Geir Waage (Ap) er i alle fall ikke tvil om hva han synes.

- Dette er en fantastisk mulighet som bokstavelig talt er falt ned fra himmelen. Kommunen bør stille opp for å gjøre det mulig. Hvis Trondheim får Starmus i 2017, og det blir vellykket, er det en enorm anerkjennelse av NTNU og Trondheim. Det er en betydelig medieinteresse for Starmus, og en festival ville betydd store ringvirkninger for NTNU og byen.

Waage ønsker en festival som setter preg på byen og involverer mange. Han tenker spesielt på elever og lærere i skolen. Når det gjelder den musikalske siden, håper Waage på en festival som markerer seg – hvis den skulle komme til byen.

- Men mest av alt handler det om å bidra til at fagmiljøer på NTNU og Trondheim settes på kartet internasjonalt.

Hurra fra Høyre

Kommunalråd Ingrid Skjøtskift i Høyre er ikke mindre begeistret enn Waage.

- Dette bør Trondheim satse på å få til. Det er en fantastisk mulighet for byen. Midt i blinken for Trondheims rolle som Norges teknologihovedstad og som en internasjonal teknologi- og kunnskapsby. Jeg synes det virker veldig spennende og har selv lyst til å delta.

Skjøtskift mener Starmus med de mange kjente navnene vil øke nysgjerrigheten for vitenskap, ikke minst blant barn og ungdom.

Tommel opp fra fylket

- Starmus er veldig bra, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

- Festivalen kan dokumentere og synliggjøre Trondheim som teknologihovedstad og Trøndelag som et kunnskapstyngdepunkt i Norge og internasjonalt, sier Sandvik.

Han lover at fylkeskommunen vil bidra for å gjøre det mulig å være vertskap for festivalen, men sier det uvisst om det blir i form av penger, eller på andre måter.

- Dette er et spleiselag mellom mange, Starmus er et nasjonalt anliggende, sier fylkesordføreren.

Henviser videre

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier at festivalen Starmus vil kunne gi Trondheim enda et løft som kunnskapsby, men sier at spørsmål om pengestøtte må rettes til Kulturrådet.

- Jeg syns det er veldig bra hvis Trondheim klarer å bli vertskap for en slik spennende festival, særlig ettersom byen har Norges tekniske universitet. Jeg ønsker de som jobber med det alle mulig lykke, og jeg håper de klarer å dra det i land, sier Helleland, men vil verken gi pengestøtte eller andre garantier:

- Vi har en festivalordning som går gjennom Kulturrådet, og den gjelder for alle festivaler i Norge, sier hun.

Fra Kunnskapsdepartementet kommer heller ingen løfter. Statssekretær Bjørn Haugstad (H) sier dette:

- Ideen om å avholde Starmus i Trondheim er god. Vi har fått en formell henvendelse om vi kan bidra med økonomisk støtte, og vi har snakket med både rektor ved NTNU og Edvard Moser om dette. Vi vurderer nå om det lar seg gjøre, men dette er en budsjettsak som vi må komme tilbake til senere.