- Kommunalrådene Marek Jasinski (Ap) og Geirmund Lykke (KrF) bruker misvisende argumentasjon og utdaterte tall i sine konklusjoner når de avviser andre løsninger enn en utbygging av Trondheim Spektrum, sier Åm.

Han mener det er forunderlig at de to kommunalrådene i Adresseavisen fredag konkluderer med at det ikke finnes reelle alternativer når det helt konkret blir arbeidet med en løsning som ikke er utredet tidligere.

- Vis vilje til å vurdere alternativer

- Nå er det på tide at politikerne vise vilje til å vurdere gode alternativer før det er for sent og ikke bastant å avfeie andre løsninger, sier Venstrepolitikeren som i august la fram et privat forslag om utredning av Sluppen som ny halltomt.

I forslaget ber Åm rådmannen vurdere Sluppen som alternativ plassering av ny storbyhall i Trondheim og at en slik vurdering blir lagt ved som et alternativ i saken som skal legges fram til politisk behandling senere i høst.

- Ifølge Kjeldsberg Eiendom er det tilstrekkelig med areal på Sluppen til at det kan bygges både messehall, idrettshall og konsertlokale. Dersom vi får en privat utbygger med i planen, er dette et realistisk alternativ, sier Åm.

Åm kritiserer KrFs bruk av gamle tall i fredagens avis.

- Jeg synes det er mildest tall uheldig når Geirmund Lykke bastant velger å feste større lit til rådmannens fem år gamle tall, uten at noen har undersøkt om Nylanders regnestykke medfører riktighet, påpeker Åm.

Eiendomsmegler Per Ø. Nylander hevdet i Adresseavisen på mandag at kommunen kan frigjøre opp til 600 millioner kroner gjennom tomtesalg. I en utredning i 2011 konkluderte rådmannen med at det må bygges 700 til 750 nye boliger på et areal som tilsvarer Trondheim Spektrum og Trondheim stadion for å utløse en inntekt på 400 millioner kroner.

- Rådmannens beregning ble gjort for fem år siden. Siden da har mye forandret seg. Blant annet har tomteprisene steget. Det er derfor åpenbart at rådmannens tall ikke lenger stemmer. Det vet også Geirmund Lykke, fremhever Åm.

Dette er alle sakene vi har skrevet om Trondheim Spektrum de siste månedene

Møtte Nylander fredag

- Men det kan vel også være mulighet for at heller ikke Nylanders regnstykke er korrekt?

- Det kan godt hende at heller ikke hans regnestykke holder, men det kan man ikke vite sikkert uten å gå nærmere inn i tallene. Administrasjonen bør derfor presentere et nytt regnestykke som tar utgangspunkt i tallene Nylander har lagt fram, sier Åm.

Han tok selv initiativet til et møte med Per Ø. Nylander fredag formiddag for å få et innblikk i eiendomsmeglerens beregninger. - Jeg fikk bekreftet at Nylander har lagt frem moderate tall i sin beregning av tomtepriser. Han har også lagt opp til bygg på tre etasjer, mens rådmannen mener det må bygges seks til åtte etasjer, sier Åm.

Han kritiserer også Aps Jasinski for misvisende argumentasjon i sitt forsvar for Øya i Adresseavisen fredag.

- Jasinski hevder at et boligområde på Øya vil legge større beslag på området enn en storhall, og at det vil føre til større trafikkutfordringer. Det er stikk i strid med det rådmannen selv sier i sine saksframlegg. Der står det svart på hvitt at en omforming til boligområde vil føre til bedre trafikkforhold, og gi større muligheter til å ta vare på og utvikle grøntområdene enn i dag, hevder Venstrepolitikeren.

Lykke avviser

KrFs Geirmund Lykke avviser derimot at han baserer seg på utdaterte tall.

- Jeg konfererte med rådmannen før jeg uttalte meg om Nylanders beregninger. Det bygger derfor ikke utelukkende på fem år gamle tall, sier han.

- Det er blant annet en viktig hake ved Nylanders beregninger at han operer med 50 prosent høyere arealutnyttelse enn rådmannen. Det er krevende både med tanke på lys- og solforhold, uteromsnorm og kvartalslekeplasser, sier Lykke.