Siden desember 2010 har storhall/Trondheim Spektrum vært til behandling i formannskapet eller bystyret 11 ganger.

- Ut i fra de politiske bestillingene, så mener jeg at saken om storhall i Trondheim er grundig utredet, sier rådmann Morten Wolden. Han mener bruk av eksterne parter i utredningsprosessen bidrar til å gi den nødvendig legitimitet og kvalitet.

Han mener også at det har vært gode og grundige politiske debatter om saken i perioden fra 2010 og fram til nå.

- Etter at jeg ble ansatt i januar har det ikke vært gjort noen politiske vedtak, påpeker kommunaldirektør Ola By Rise og viser til vedtaket som ble fattet i formannskapet 15. desember i fjor da utbyggingsalternativene for Trondheim Spektrum var egen sak.

Les også: Derfor finnes det ingen reelle alternativer til Øya

Fem alternativer utredet

- I prosessen med storbyhall har politikerne vært tydelige på at vi skal ivareta en rekke ulike behov der jeg oppfatter at det å legge forholdene til rette for breddeidretten og det å ta vare på de internasjonale messene har vært svært høyt prioritert idrettens behov, sier Wolden. Selv sitter han i styret i Stiftelsen Nor-Fishing som kommunens representant. Noe han mener er uproblematisk og avklart med ordfører.

Les også: - Et uopprettelig overgrep mot kulturbyen Trondheim

Det er fire år siden Trondheim kommune engasjerte det eksterne konsulentselskapet Faveo til å gjennomføre en alternativanalyse om ny storbyhall i Trondheim. Hensikten var å vurdere om en ny hall kunne ligge et annet sted enn på Nidarø.

Fem alternativer ble vurdert der det blant annet ble stilt krav til kapasitet, beliggenhet og tomt, trafikkløsning og adkomst. Disse alternativene ble utredet:

Videreføring av hallen på Nidarø

Utvidet storbyhall på Nidarø

Ny storbyhall på Brattøra

Ny storbyhall på Sorgenfri

Ny storbyhall på Tempe

- Sluppen er ikke med i den vurderingen. Det er heller ikke Leangen, da rapporten fra Faveo anså det som lite sannsynlig at man fikk tilgang på arealet, sier rådmannen.

Analysen fra våren 2012 konkluderte med at Brattøra-alternativet framsto som det beste nybyggalternativet. Det var også det alternativet med størst usikkerhet knyttet til gjennomføring, blant annet på grunn av uavklarte forhold til fremtidig godsterminal, og at Kystverket hadde vært tydelige på at tomta ikke var tilgjengelig. Et forslag om å utrede Sluppen-alternativet stod på sakslista til Bystyret 25. august i år, og er sendt til komite for videre behandling.

Les også: - Bruker utdaterte tall og misvisende argumentasjon

Enstemmig Spektrum-valg

I 2014 ble det klart at Trondheim Spektrum måtte oppgraderes. Hall A og C måtte rives, og den foreslåtte konseptvalgutredningen om en framtidig storhall som rådmannen anbefalte året før, ble aldri iverksatt. Prislappen på en ny storhall ble satt til nesten 1,2 milliarder kroner.

- Politikerne landet på Trondheim Spektrum og gikk enstemmig inn for å bygge storhallen som man nå snakker om, sier Wolden. Dette blir en hall som kombinerer breddeidrett, toppidrett, messer, kongresser og konserter.

- Hvorfor har det blitt en så intens debatt om både storhallens beliggenhet og utseende nå?

- Det var en enstemmighet blant politikerne som ikke lenger er enstemmig. Politikere må få snu når de vil, det har jeg all respekt for. Samtidig har Adresseavisen synliggjort omfanget, og dette har engasjert folk. Samtidig tror jeg den utløsende faktoren til at debatten kom opp nå var at folk fikk se det store, høye bygget, sier Wolden.

- Hva tenker du om debatten som raser i Adresseavisens spalter og på sosiale medier?

- Åpenhet og debatt må vi alltid se på som en styrke for folkestyret. Samtidig er jeg litt overrasket over styrken og noe av språket som brukes. Det viser hvilke følelser som er i sving. Det er brukt ganske sterke ord og uttrykk i saken. Det kan jeg i hvertfall si, sier Wolden.

Les også: Vil kalle inn til infomøte

Ingen total rivning

Ola By Rise understreker at debatt er viktig og positivt. Men debatten må ta utgangspunkt i fakta, i forutsetningene som ligger der, sier By Rise.

- Det er hall A og C som det må gjøres noe med. De andre hallene vil fortsatt ligge der. Det er ikke slik at de skal kondemneres, sier han.

Nå jobbes det med innspillene til reguleringsplanen i dialog med utbygger, Trondheim Spektrum. Rådmannen mener det gjøres en stor jobb for å legge til rette for gode politiske beslutninger.

- Hvis noen mener at rådmannen ikke har utredet dette godt nok, så tar vi gjerne i mot konkrete tilbakemeldinger. Vi må alltid være på jakt etter forbedringer, mener Wolden.

Det ligger nå en reguleringsplan til behandling med en innsigelse på trafikkforholdene fra Statens vegvesen, sier rådmannen.

- Det jobbes med å svare opp denne, og jeg mener at det blir mindre trafikk med den nye storhallen. I reguleringsforslaget er det foreslått avgiftsparkering, og antall parkeringsplasser reduseres fra 550 til 190.

Det blir ifølge rådmannen et krav at det utarbeides en plan og tiltak som gir innbyggere og beboere i området trygghet at man ikke får en fryktet trafikkvekst.

- Hvem som bruker hallen påvirker også trafikken. Jeg er opptatt av at de yngste barna bør trene i nærmiljøet sitt, ungdom og voksne som kan sykle, gå og kjøre kollektivt bør være hovedbrukere i Spektrum. Kanskje bør også handikapidretten få sin faste plass her med parkeringsmuligheter og god lagerplass, sier Wolden.

Det er også innspill som går på høyde, volum og utforming av bygget. Dette vil planmyndigheten nå gå i dialog med utbygger om. Nå blir det en bygningsrådbehandling etter innstilling fra rådmannen. Det er en del arbeid knyttet til det, sier Wolden.

- Tror du noen ønsker å slå politisk mynt ved å oppfordre til omkamp nå?

- Jeg er rådmann for hele bystyret, og som rådmann har jeg ingen mening om det, svarer Morten Wolden.