I år har alle fylker fått øremerkede midler til å tilby gratis svømmeopplæring for barnehagene.

Trondhjems Svømme- & livredningsklub skal holde kurs for 374 barn høsten 2016.

- Det er lagt opp til intensivkurs. Barna får en halvtime, fem dager på rad over en uke, sier Rune Larsen, leder for svømmekursene.

Utjevner forskjellene

To instruktører tar imot fire-, femåringene. De er opp til seks barn i hver gruppe. Ved bassengkanten sitter skolestartere fra Svartlamoen kunst- og kulturbarnehage. De dingler med beina. Øyne og munn er på vidt gap – fulle av forventning.

- Det å få lære å svømme er en rettighet barna har. Nettopp det at undervisningen gis i barnehagen, sikrer at alle får denne muligheten til vanntilvenning, sier pedagogisk leder Nora Finseraas.

Barna er spent på å få gå i vannet og de voksne som er med dem forsikrer om at ungene synes dette er kjempestas. De er veldig fornøyde med å ha en hel uke med vann på barnehageplanen. Det er lett å se, når de endelig får lov å tråkke uti.

- Når tilbudet er gratis, sikrer det at alle får delta, uavhengig av den økonomiske situasjonen til barnet. Både ordinære svømmekurs på ettermiddagstid og billetter til Pirbadet er dyrt. Dette tilbudet virker utjevnende på forskjellene, sier Finseraas.

Hodet under vannet

I bølgebassenget i Pirbadet er det ingen bølger i formiddag. På grunna, inn mot land, får barnehagebarna plaske, hvine og le.

- Kurset inneholder vanntilvenningsøvelser, dykking og flyting. Målet er vanntilvenning, sier Rune Larsen.

Noen barn har vært mye i basseng allerede, andre har ikke det. På grunna plukker barna opp ringer fra bunnen. Hodene bryter vannflata i midten av den store ringen.

- Jeg dukket veldig, veldig langt ned i vannet, altså. Også gikk jeg under ringen. Det synes jeg var gøy, sier Trym, med klissvått hår og stort smil.

Forberedelse til skolesvømming

- Vårt mål med dette er at barna skal oppleve at det er artig å være i bassenget. De skal ønske å være i vann. På den måten vil de være motivert når vi treffer dem igjen i tredjeklasse, som er da skolen begynner med svømming, sier Larsen.

I Trondheim kommune er svømmetilbudet til elevene i skolen til sammen 24 timer svømmeundervisning. Disse er fordelt på tredje, fjerde og sjette klasse. Tilbudet har vært kritisert for å være for sparsomt.

- Svømmeforbundet mener at barn trenger 40 svømmetimer i skolen, for at flest mulige skal ha sjanse til å bli svømmedyktige i løpet av skoleløpet, sier Larsen.

De nye kravene

Utdanningsdirektoratets nye kompetansemål i svømming for fjerdeklassinger stiller nemlig store krav. Elevene skal svømme 100 meter sammenhengende på magen, dykke ned og hente opp en gjenstand fra bunnen, flyte på magen og hvile i tre minutter, orientere seg, rulle over og flyte på rygg og til slutt svømme 100 meter på rygg og ta seg opp på land.

- Hva gjør politikerne om de ikke når målene sine om svømmedyktige fjerdeklassinger, spør Rune Larsen.

Han er bekymret for at resultatene vil vise seg svake.

- Jeg er spent på om dårlige resultater vil føre til større innsats i svømmeundervisningen i form av flere timer. Og om det vil bidra til investeringer. I dag har ikke kommunen kapasitet i bassengene sine til flere undervisningstimer.

Ett skritt i riktig retning

Trondhjems Svømme- & livredningsklub har mottatt 561 000 kroner for å holde barnehagekursene. Vestbyen IL har mottatt bortimot 300 000 for å arrangere tilsvarende kurs i Husebybadet.

- Jeg regner med at vi får plass til 60 barn i vårt opplegg, sier svømmeskoleansvarlig, Tine Marie Bekkavik Husnes, i Vestbyen IL.

- Planen er å gi hvert barn to runder med opplæring. Første kurs blir vanntilvenning, siden ren flytetrening. Og til sammen vil hvert barn få mellom 15 og 20 ganger i vannet, sier Husnes.

Vestbyen IL er på utkikk etter barn i eget område akkurat nå. Det er også noe ledig kapasitet på kursene i Pirbadet. Begge svømmeklubber sier at barnehager som ønsker tilbudet kan ta kontakt.

- Det hadde vært kjempebra dersom dette kunne blitt obligatorisk slik at alle barnehagebarn kunne deltatt. Det er viktig med en tidlig start for å bli trygg i vannet. Det er så mye lettere å lære en femåring å ha hodet under vann, enn en tiåring, forklarer Husnes.

Videreføring er også Rune Larsen opptatt av.

- Jeg håper disse midlene har kommet for å bli. At vi kan tilby dette hvert år fremover. Det er i alle fall et skritt i riktig retning, sier Rune Larsen.

Han legger til at de aldri har hatt så stor interesse for svømmekursene som arrangeres på kveldstid i regi av klubben.

- Pågangen er kraftig og hovedtyngden er barn mellom fire og åtte år, sier Rune Larsen, leder for svømmekursene i Trondhjems Svømme- & livredningsklub.

Populært: - Pågangen for ordinære svømmekurs for barn er kraftig. Et tilbud til alle i barnehagen er et skritt i riktig retning, sier Rune Larsen. Han er er leder for svømmeopplæringa i Trondhjems Svømme- & livredningsklub. Bastian og Håkon er ivrige etter å komme seg uti. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Vann over hodet: Isel spretter til værs etter å ha dukket hodet under vann. - Jeg kan svømme allerede. Det har jeg lært her i Pirbadet, men ikke på kurs eller sammen med barnehagen. Det er mamma som har lært meg det, sier hun. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Flyt: Mot slutten av uka har noen av barna kommet så langt at de har klart å mestre det å flyte. Truls flyter med litt hjelp av Marion. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen